Leírás
Biodinamikus gazdálkodásból származik, demeter minősítés.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Canena (Jaén), Andalúzia, Spanyolország. Az 1780 óta működő családi gazdaság a Guadalquivir-folyó völgyében álló kastélyról kapta a nevét. A turisták számára is látogatható kastély ma is a Vañó család tulajdonában áll. A 2016-ban az év olívászatának választott farmon a szürettől számított legfeljebb 4 órán belül olaj lesz a bogyókból, ami kisebb rekord. Emellett a környezetvédelmet és a fenntartható fejlődést szem előtt tartó integrált gazdálkodást folytatnak, ez az olajuk azonban biodinamikus gazdálkodásban készült, és demeter minősítést kapott.
DEMETER MINŐSÍTÉS: ezt a minősítést a biodinamikus gazdaságból származó termékek kapják. A biodinamikus gazdálkodás a biogazdálkodás speciális, még szigorúbb formája: holisztikus szemlélete élő organizmusnak tekinti a művelt területet, ahol minden mindennel összefügg: a növény- és állatvilág, a talaj, a mikroklíma mind hat egymásra, sőt mindezeket még a holdfázisok is befolyásolják. A kártevőket természetes készítményekkel kezelik, számolnak a kozmikus ritmusokkal, a művelés mozzanatait a holdnaptárhoz igazítják. Még több a biodinamikus gazdálkodásról a Kapanyél blogon, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület honlapján és Antal Valinál.
FAJTA: 100% picual.
DÍJAK: elég sok nemzetközi elismerés; bővebben itt.
SAVTARTALOM: max. 0,14º
POLIFENOLTARTALOM: 760 ppm
ILLAT: annyira eltúlzott a mélyzöld, hűs, citrusos illat, hogy már-már kivihéjra, sőt friss fenyőhajtásra emlékeztet
ÍZ: megdöbbentően erős olaj a zöldsaláták kesernyéjével. Szorozzuk meg a Casas de Hualdo Picualját vagy a Castillo de Canena Reserva Familiar Picualját sokkal. Nagyon sokkal. Akkor megkapjuk ennek az olajnak az erejét.
MIHEZ/KIKNEK: kizárólag haladóknak, kizárólag fűszerként vagy orvosságként alkalmazva. Na jó, vagy azoknak, akik úgy érzik, jár nekik egy iszonyú jó olaj a mindennapokra is : ) Fetára, mozzarellára, halumira, paradicsomra, halra, carpaccióra, stb, stb
KISZERELÉS: 0,5 l díszüveg