***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Casas de Hualdo Manzanilla 0,5 l. Nagyon-nagyon.

Kategóriák: ,

 

Izmos koncentrátum: virágos-gyógynövényes kesernyésség, határozott csípősség. Orvosság, kizárólag haladóknak. 100% manzanilla cacereña, 0,2º savtartalom. 0,5 l sötétített üveg.

4.900 Ft

9.800.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. Ez nem tévesztendő össze a kb. Madridnál, vagy fölötte kezdődő szeles és kopár Mezetával, ahol El Cid (is) hősködött. Ebben a régióban inkább Don Quijoték versengtek Dulcineákért és szélmalmok pörögtek. Régen. Ma egy sor olívászat verseng a mennyiségben második legtöbb olajat adó tartományban és kezdik beérni a több tucat világbajnokot adó Andalúziát. A magas minőséghez viszont elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért a Casas ültetvényeit a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák, saját kutakból, illetve részben a Tajóból. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, vagyis azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel is elősegítik a legmagasabb minőséget. Ami azt illeti, egy rakat díjuk van, de talán az a legfontosabb, hogy évek óta az egyik legbarátibb árú csúcsolajat tudják adni a szakmában. Nem tudom, mikor ér véget, hogy kb. 3 euróval kedvezőbbek, mint csoportjuk hasonló tagjai, de minket pont a jó ár érdekel. Ugyanis a minőségről senkinek semmilyen kétsége ne legyen. This is TOLEDO!

DÍJAK: felsorolni is sok (részletek itt), de a termelő 2022-ben és 2023-ban is a világ legjobbjai között van a Flos Olei 100 pontjával.

FAJTA: 100% manzanilla cacereña. A termelő a legigényesebb vevőkör kifejezett kérésére kezdte a manzanillát külön fajtaolajként palackozni. Mélyzöldes árnyalat, sűrű textúra, izmos koncentrátum.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: megint egy igen kiemelkedő évjáratú manzanillánk van, vegytiszta, haragoszöld bukéval. Nem is fűnyírás illata van, illetve persze az is, de csak egyféle: mikor a legelső tavaszi vágás történik, mert ott még kora tavaszi gizgazok is bekerülnek egyéb apró virágos holmikkal együtt. Húsvét táján is szokott ilyen pázsitos illat lenni. Na és akkor még van mellette egy jó, egészséges, lédús szabadföldi paradicsomosság és egy kis reszelt krumplis mellékjegy, ami csak javítani és fűszerezni tud. Illatban ennél ifjúkoribbat, ennél életigenlőbbet talán csak a Casas Reservája tud (oké, 100 pontos), persze: a termelő zászlósolaja – és abban a házasításban van manzanilla is : )

ÍZ: na ebben az évben -- ami az aszályos 2022 -- sokfajta más arcot mutat, mint a megszokott, de a mi esetünkben ez semmiképpen sem negatív. De más évekkel ellentétben nem a gyümölcsösség támad elsőre, hanem a nagyon férfias, szikár és vadul zöld polifenolos kesernye. Azért nem kell megijedni, utána szépen jönnek ki az egyéb jegyek, de marad a steril box, amit az illat alapján várhattunk.  Voltak évek, mikor ilyet írhattam erről a tételről: „Szóval megvan az a teljes, rakatnyi virágot, rügyet és szirmot felvonultató kavalkád, ami igazából egy elég sűrű harmónia.  Kesernye nem dominál, szépen besimul, de rendesen odakap a garatban. Valami éppen kipattanó rügyesség van benne. Azok a napok, amikor még csak az aranyeső virít egyedüliként. Nem tudom, mikor lesz megint ilyen.” Nos, pontosan ez a szépsége ennek a szakmának, hogy néha egészen elképesztő különbségek lehetnek két egymást követő szüretben. Most ez a manzanilla a pasik olaja lett. Nem vicc. Lóerők vannak benne és antioxidánsok. Valahol azt írtam valamelyik évben valamelyik olajról, hogy olyan, mint egy tökéletesre szabott szürke öltöny. Na akkor itt van, fel lehet ölteni, nagyon vagány. Csak egy kicsit paradicsomillatú.

MIHEZ: Erős karaktere miatt mindenki döntsön belátása szerint…

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. Ez nem tévesztendő össze a kb. Madridnál, vagy fölötte kezdődő szeles és kopár Mezetával, ahol El Cid (is) hősködött. Ebben a régióban inkább Don Quijoték versengtek Dulcineákért és szélmalmok pörögtek. Régen. Ma egy sor olívászat verseng a mennyiségben második legtöbb olajat adó tartományban és kezdik beérni a több tucat világbajnokot adó Andalúziát. A magas minőséghez viszont elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért a Casas ültetvényeit a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák, saját kutakból, illetve részben a Tajóból. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, vagyis azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel is elősegítik a legmagasabb minőséget. Ami azt illeti, egy rakat díjuk van, de talán az a legfontosabb, hogy évek óta az egyik legbarátibb árú csúcsolajat tudják adni a szakmában. Nem tudom, mikor ér véget, hogy kb. 3 euróval kedvezőbbek, mint csoportjuk hasonló tagjai, de minket pont a jó ár érdekel. Ugyanis a minőségről senkinek semmilyen kétsége ne legyen. This is TOLEDO!

DÍJAK: felsorolni is sok (részletek itt), de a termelő 2022-ben és 2023-ban is a világ legjobbjai között van a Flos Olei 100 pontjával.

FAJTA: 100% manzanilla cacereña. A termelő a legigényesebb vevőkör kifejezett kérésére kezdte a manzanillát külön fajtaolajként palackozni. Mélyzöldes árnyalat, sűrű textúra, izmos koncentrátum.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: megint egy igen kiemelkedő évjáratú manzanillánk van, vegytiszta, haragoszöld bukéval. Nem is fűnyírás illata van, illetve persze az is, de csak egyféle: mikor a legelső tavaszi vágás történik, mert ott még kora tavaszi gizgazok is bekerülnek egyéb apró virágos holmikkal együtt. Húsvét táján is szokott ilyen pázsitos illat lenni. Na és akkor még van mellette egy jó, egészséges, lédús szabadföldi paradicsomosság és egy kis reszelt krumplis mellékjegy, ami csak javítani és fűszerezni tud. Illatban ennél ifjúkoribbat, ennél életigenlőbbet talán csak a Casas Reservája tud (oké, 100 pontos), persze: a termelő zászlósolaja – és abban a házasításban van manzanilla is : )

ÍZ: na ebben az évben -- ami az aszályos 2022 -- sokfajta más arcot mutat, mint a megszokott, de a mi esetünkben ez semmiképpen sem negatív. De más évekkel ellentétben nem a gyümölcsösség támad elsőre, hanem a nagyon férfias, szikár és vadul zöld polifenolos kesernye. Azért nem kell megijedni, utána szépen jönnek ki az egyéb jegyek, de marad a steril box, amit az illat alapján várhattunk.  Voltak évek, mikor ilyet írhattam erről a tételről: „Szóval megvan az a teljes, rakatnyi virágot, rügyet és szirmot felvonultató kavalkád, ami igazából egy elég sűrű harmónia.  Kesernye nem dominál, szépen besimul, de rendesen odakap a garatban. Valami éppen kipattanó rügyesség van benne. Azok a napok, amikor még csak az aranyeső virít egyedüliként. Nem tudom, mikor lesz megint ilyen.” Nos, pontosan ez a szépsége ennek a szakmának, hogy néha egészen elképesztő különbségek lehetnek két egymást követő szüretben. Most ez a manzanilla a pasik olaja lett. Nem vicc. Lóerők vannak benne és antioxidánsok. Valahol azt írtam valamelyik évben valamelyik olajról, hogy olyan, mint egy tökéletesre szabott szürke öltöny. Na akkor itt van, fel lehet ölteni, nagyon vagány. Csak egy kicsit paradicsomillatú.

MIHEZ: Erős karaktere miatt mindenki döntsön belátása szerint…

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg