NYÁRI SZÜNET!

BOLT: 2019.július 1-8. (hétfőtől hétfőig) ZÁRVA; utolsó nyitva tartás: június 29. szombat, következő nyitás: július 9. kedd.

WEBSHOP: update: a webshop folyamatosan üzemel, csak (a hőség miatt) július 5. pénteken nem adunk fel csomagot.

Kedves igaziolivások!
Ahogy azt már az eddigi években megszokhattátok, a hőség miatt pénteken nem adunk fel csomagot. Nem lustaságból, hanem a ti érdeketekben, hogy meg ne főjön az olajotok. A rendeléseket viszont természetesen fogadjuk.

NAGYON KÖZÉRDEKŰ! 2019-ben a GLS futárszolgálat jelentős áremelést hajt végre. Mi a termékeink árát nem szeretnénk emelni, a megemelkedett csomagküldési díjat nem építjük be a palackárba. Így a következőt választottuk: a csomagküldési díjat 25.000. forint fölötti rendelésnél tudjuk átvállalni, az az alatti rendeléseket pedig 1.500.- forintért küldjük ki. Ha tudtok, rendeljetek többen közösen. Az új díjszabás febr.11.hétfőtől lépett életbe. Megértéseteket köszönjük.

Basilippo Selección Arbequina 0,5 l. A sevillai szellő.

Kategóriák: ,

 

Zöldalmás, kiwis, elképesztően friss-tejesdiós íz. Az év egyik legjobban sikerült tétele. 100% arbequina, 0,2º savtartalom. 0,5 l sötétített üveg.

3.500 Ft

6.800.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Érdemes tisztázni, hogy a név nem egy fűszernövényre utal, hanem a Sevilla melletti El Viso del Alcor helyén egykor állt keltibér település neve volt (keltibér: az Ibériai-fsz. kelta eredetű lakói a római hódítás előtt és részben alatt), természetesen keltibér nyelven, és annyit tesz: a hold erdeje. A termelő egyébként az Oleomorillo névre hallgat, a Basilippo pedig a márkanevük; igazi családi birtokról van szó, mindössze 5000 körüli fával. Azt kell mondanunk, hogy a Basilippónál kevés függetlenebb és maga útját járó olívászat van, legalábbis abban a sajátos műfajban, amit képviselnek. A bogyókat válogatják, kézzel palackoznak, 18 ˚C-on tartják a tartályokat, integrált és biogazdálkodást folytatnak, és ezen túl még az is nehezíti a dolgukat, illetve részben a mienket is (Guszti), hogy nem igen akarnak engedni a dizájnból. Az a helyzet, hogy bio tételük kivételével ugyanúgy kellő bátorsággal merészelik majdnem nulláig redukált grafikával kinyomni a palackokat, mint a Bravoleum. Segítek: a címkén lévő két lila folt, pötty, izé, stb. valójában egy végletekig leegyszerűsített olívaolaj-tároló agyaghombár, vagy amfora, ami egyébként a céglogóban szerepel. És most, kissé csendesebb éveket követően, kijöttek egy olyan szürettel, amiről nemcsak ők gondolják, hogy eddigi csúcsuk, de még én is, a keményen kritikus, örök elégedetlen : ) Árat is emeltek, de még így is 15%-kal olcsóbb, mint amit a tétel megkíván.

FAJTA: 100% válogatott arbequina

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: A név alapján legtöbben valami bazsalikomos izére számítanak, de már tudjuk, hogy ez tévedés. A Selección a bogyók kiválogatására utal. Mindig lágy volt, évente ugrálva az almásság és az édes diósság között, azonban a 18-as szüret végre egy nagyon patent arbequinát hozott. A lágy olajok közé tesszük, a szín sem rémít meg méregzöld árnyalatával, mert inkább szép sárga, de ez csak azért fontos, hogy mit várjunk. Megmondom: szépen, vastagon meghámozott zöldalmát egy hideg porcelántányérban. Mármint a lehámozott héjat. Meg a csutkát. Persze van benne kövér , mandula és tavasz, de mégis inkább az az alma.

ÍZ: az arbequinára jellemző mandulás-diósságot simán lenyomja a zöldalma és a kivi. Komolyan! Ráadásul az éretlenebb gyümölcsre gondoljunk, ott közvetlenül a szőrös héj alatt, mert ott még érezni azt a citrusos jelleget is. Felnyitott barackmag. Az éretlen banánt már csak azért említem meg, hogy végképp mindenki kiboruljon. Hiszem, hogy az év egyik legjobban sikerült tétele, sok közös van bennük a Bravo picujával. Kevés az esély, hogy jövőre is ennyire jól sikerül.

MIHEZ: cukkinihez, zellerhez, sült céklához, sárgarépához, zöldborsóhoz, édesköményhez, pikáns diós vagy mandulás tésztaszószokhoz, diós karakterű sajtokhoz, csirkéhez, halakhoz stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Érdemes tisztázni, hogy a név nem egy fűszernövényre utal, hanem a Sevilla melletti El Viso del Alcor helyén egykor állt keltibér település neve volt (keltibér: az Ibériai-fsz. kelta eredetű lakói a római hódítás előtt és részben alatt), természetesen keltibér nyelven, és annyit tesz: a hold erdeje. A termelő egyébként az Oleomorillo névre hallgat, a Basilippo pedig a márkanevük; igazi családi birtokról van szó, mindössze 5000 körüli fával. Azt kell mondanunk, hogy a Basilippónál kevés függetlenebb és maga útját járó olívászat van, legalábbis abban a sajátos műfajban, amit képviselnek. A bogyókat válogatják, kézzel palackoznak, 18 ˚C-on tartják a tartályokat, integrált és biogazdálkodást folytatnak, és ezen túl még az is nehezíti a dolgukat, illetve részben a mienket is (Guszti), hogy nem igen akarnak engedni a dizájnból. Az a helyzet, hogy bio tételük kivételével ugyanúgy kellő bátorsággal merészelik majdnem nulláig redukált grafikával kinyomni a palackokat, mint a Bravoleum. Segítek: a címkén lévő két lila folt, pötty, izé, stb. valójában egy végletekig leegyszerűsített olívaolaj-tároló agyaghombár, vagy amfora, ami egyébként a céglogóban szerepel. És most, kissé csendesebb éveket követően, kijöttek egy olyan szürettel, amiről nemcsak ők gondolják, hogy eddigi csúcsuk, de még én is, a keményen kritikus, örök elégedetlen : ) Árat is emeltek, de még így is 15%-kal olcsóbb, mint amit a tétel megkíván.

FAJTA: 100% válogatott arbequina

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: A név alapján legtöbben valami bazsalikomos izére számítanak, de már tudjuk, hogy ez tévedés. A Selección a bogyók kiválogatására utal. Mindig lágy volt, évente ugrálva az almásság és az édes diósság között, azonban a 18-as szüret végre egy nagyon patent arbequinát hozott. A lágy olajok közé tesszük, a szín sem rémít meg méregzöld árnyalatával, mert inkább szép sárga, de ez csak azért fontos, hogy mit várjunk. Megmondom: szépen, vastagon meghámozott zöldalmát egy hideg porcelántányérban. Mármint a lehámozott héjat. Meg a csutkát. Persze van benne kövér , mandula és tavasz, de mégis inkább az az alma.

ÍZ: az arbequinára jellemző mandulás-diósságot simán lenyomja a zöldalma és a kivi. Komolyan! Ráadásul az éretlenebb gyümölcsre gondoljunk, ott közvetlenül a szőrös héj alatt, mert ott még érezni azt a citrusos jelleget is. Felnyitott barackmag. Az éretlen banánt már csak azért említem meg, hogy végképp mindenki kiboruljon. Hiszem, hogy az év egyik legjobban sikerült tétele, sok közös van bennük a Bravo picujával. Kevés az esély, hogy jövőre is ennyire jól sikerül.

MIHEZ: cukkinihez, zellerhez, sült céklához, sárgarépához, zöldborsóhoz, édesköményhez, pikáns diós vagy mandulás tésztaszószokhoz, diós karakterű sajtokhoz, csirkéhez, halakhoz stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg