Kedves igaziolivások,

a 2024.03.12. kedd 20:00 óráig beérkezett (és utalás esetén ki is fizetett) rendeléseket tudjuk biztosan kiküldeni a hosszú hètvége előtt. Március 15-én (pénteken) zárva vagyunk és csomagot sem adunk fel.
Nyitás és első csomagfeladás: 2024.03.18., hétfő.

***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Basilippo Selección Arbequina 0,5 l. A sevillai szellő.

Kategóriák: ,

 

Zöldalmás, kiwis, elképesztően friss-tejesdiós íz. Az év egyik legjobban sikerült tétele. 100% arbequina, 0,2º savtartalom. 0,5 l sötétített üveg.

Elfogyott

4.100 Ft

8.200.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Érdemes tisztázni, hogy a név nem egy fűszernövényre utal, hanem a Sevilla melletti El Viso del Alcor helyén egykor állt keltibér település neve volt (keltibér: az Ibériai-fsz. kelta eredetű lakói a római hódítás előtt és részben alatt), természetesen keltibér nyelven, és annyit tesz: a hold erdeje. A termelő egyébként az Oleomorillo névre hallgat, a Basilippo pedig a márkanevük; igazi családi birtokról van szó, mindössze 5000 körüli fával. Azt kell mondanunk, hogy a Basilippónál kevés függetlenebb és maga útját járó olívászat van, legalábbis abban a sajátos műfajban, amit képviselnek. A bogyókat válogatják, kézzel palackoznak, 18 ˚C-on tartják a tartályokat, integrált és biogazdálkodást folytatnak, és ezen túl még az is nehezíti a dolgukat, illetve részben a mienket is (Guszti), hogy nem igen akarnak engedni a dizájnból. Az a helyzet, hogy bio tételük kivételével ugyanúgy kellő bátorsággal merészelik majdnem nulláig redukált grafikával kinyomni a palackokat, mint a Bravoleum. Segítek: a címkén lévő két lila folt, pötty, izé, stb. valójában egy végletekig leegyszerűsített olívaolaj-tároló agyaghombár, vagy amfora, ami egyébként a céglogóban szerepel. És most, kissé csendesebb éveket követően, kijöttek egy olyan szürettel, amiről nemcsak ők gondolják, hogy eddigi csúcsuk, de még én is, a keményen kritikus, örök elégedetlen : ) Árat is emeltek, de még így is 15%-kal olcsóbb, mint amit a tétel megkíván.

FAJTA: 100% válogatott arbequina

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: A név alapján legtöbben valami bazsalikomos izére számítanak, de már tudjuk, hogy ez tévedés. A Selección a bogyók kiválogatására utal. Mindig lágy volt, évente ugrálva az almásság és az édes diósság között, azonban a 18-as szüret végre egy nagyon patent arbequinát hozott. A lágy olajok közé tesszük, a szín sem rémít meg méregzöld árnyalatával, mert inkább szép sárga, de ez csak azért fontos, hogy mit várjunk. Megmondom: szépen, vastagon meghámozott zöldalmát egy hideg porcelántányérban. Mármint a lehámozott héjat. Meg a csutkát. Persze van benne kövér , mandula és tavasz, de mégis inkább az az alma.

ÍZ: az arbequinára jellemző mandulás-diósságot simán lenyomja a zöldalma és a kivi. Komolyan! Ráadásul az éretlenebb gyümölcsre gondoljunk, ott közvetlenül a szőrös héj alatt, mert ott még érezni azt a citrusos jelleget is. Felnyitott barackmag. Az éretlen banánt már csak azért említem meg, hogy végképp mindenki kiboruljon. Hiszem, hogy az év egyik legjobban sikerült tétele, sok közös van bennük a Bravo picujával. Kevés az esély, hogy jövőre is ennyire jól sikerül.

MIHEZ: cukkinihez, zellerhez, sült céklához, sárgarépához, zöldborsóhoz, édesköményhez, pikáns diós vagy mandulás tésztaszószokhoz, diós karakterű sajtokhoz, csirkéhez, halakhoz stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Érdemes tisztázni, hogy a név nem egy fűszernövényre utal, hanem a Sevilla melletti El Viso del Alcor helyén egykor állt keltibér település neve volt (keltibér: az Ibériai-fsz. kelta eredetű lakói a római hódítás előtt és részben alatt), természetesen keltibér nyelven, és annyit tesz: a hold erdeje. A termelő egyébként az Oleomorillo névre hallgat, a Basilippo pedig a márkanevük; igazi családi birtokról van szó, mindössze 5000 körüli fával. Azt kell mondanunk, hogy a Basilippónál kevés függetlenebb és maga útját járó olívászat van, legalábbis abban a sajátos műfajban, amit képviselnek. A bogyókat válogatják, kézzel palackoznak, 18 ˚C-on tartják a tartályokat, integrált és biogazdálkodást folytatnak, és ezen túl még az is nehezíti a dolgukat, illetve részben a mienket is (Guszti), hogy nem igen akarnak engedni a dizájnból. Az a helyzet, hogy bio tételük kivételével ugyanúgy kellő bátorsággal merészelik majdnem nulláig redukált grafikával kinyomni a palackokat, mint a Bravoleum. Segítek: a címkén lévő két lila folt, pötty, izé, stb. valójában egy végletekig leegyszerűsített olívaolaj-tároló agyaghombár, vagy amfora, ami egyébként a céglogóban szerepel. És most, kissé csendesebb éveket követően, kijöttek egy olyan szürettel, amiről nemcsak ők gondolják, hogy eddigi csúcsuk, de még én is, a keményen kritikus, örök elégedetlen : ) Árat is emeltek, de még így is 15%-kal olcsóbb, mint amit a tétel megkíván.

FAJTA: 100% válogatott arbequina

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: A név alapján legtöbben valami bazsalikomos izére számítanak, de már tudjuk, hogy ez tévedés. A Selección a bogyók kiválogatására utal. Mindig lágy volt, évente ugrálva az almásság és az édes diósság között, azonban a 18-as szüret végre egy nagyon patent arbequinát hozott. A lágy olajok közé tesszük, a szín sem rémít meg méregzöld árnyalatával, mert inkább szép sárga, de ez csak azért fontos, hogy mit várjunk. Megmondom: szépen, vastagon meghámozott zöldalmát egy hideg porcelántányérban. Mármint a lehámozott héjat. Meg a csutkát. Persze van benne kövér , mandula és tavasz, de mégis inkább az az alma.

ÍZ: az arbequinára jellemző mandulás-diósságot simán lenyomja a zöldalma és a kivi. Komolyan! Ráadásul az éretlenebb gyümölcsre gondoljunk, ott közvetlenül a szőrös héj alatt, mert ott még érezni azt a citrusos jelleget is. Felnyitott barackmag. Az éretlen banánt már csak azért említem meg, hogy végképp mindenki kiboruljon. Hiszem, hogy az év egyik legjobban sikerült tétele, sok közös van bennük a Bravo picujával. Kevés az esély, hogy jövőre is ennyire jól sikerül.

MIHEZ: cukkinihez, zellerhez, sült céklához, sárgarépához, zöldborsóhoz, édesköményhez, pikáns diós vagy mandulás tésztaszószokhoz, diós karakterű sajtokhoz, csirkéhez, halakhoz stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg