NYÁRI SZÜNET!

BOLT: 2019.július 1-8. (hétfőtől hétfőig) ZÁRVA; utolsó nyitva tartás: június 29. szombat, következő nyitás: július 9. kedd.

WEBSHOP: 2019. június 28-július 7. (péntektől vasárnapig) SZÜNETEL; utolsó csomagfeladás: június 27. csütörtök, következő csomagfeladás: július 8. hétfő.

Kedves igaziolivások!
Ahogy azt már az eddigi években megszokhattátok, a hőség miatt pénteken nem adunk fel csomagot. Nem lustaságból, hanem a ti érdeketekben, hogy meg ne főjön az olajotok. A rendeléseket viszont természetesen fogadjuk.

NAGYON KÖZÉRDEKŰ! 2019-ben a GLS futárszolgálat jelentős áremelést hajt végre. Mi a termékeink árát nem szeretnénk emelni, a megemelkedett csomagküldési díjat nem építjük be a palackárba. Így a következőt választottuk: a csomagküldési díjat 25.000. forint fölötti rendelésnél tudjuk átvállalni, az az alatti rendeléseket pedig 1.500.- forintért küldjük ki. Ha tudtok, rendeljetek többen közösen. Az új díjszabás febr.11.hétfőtől lépett életbe. Megértéseteket köszönjük.

Basilippo Gourmet Arbequina Primeros días 0,5 l. Az abszolút zöld szüret.

Kategóriák: ,

 

Friss almás-diós íz zöldfüves jegyekkel, 100% arbequina, 0,1º savtartalom. 0,5 l sötétített üveg. Limitált kiadás, kézzel számozott palackok.

4.600 Ft

9.200.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ:  Érdemes tisztázni, hogy a név nem egy fűszernövényre utal, hanem a Sevilla melletti El Viso del Alcor helyén egykor állt keltibér település neve volt (keltibér: az Ibériai-fsz. kelta eredetű lakói a római hódítás előtt és részben alatt), természetesen keltibér nyelven, és annyit tesz: a hold erdeje. A termelő egyébként az Oleomorillo névre hallgat, a Basilippo pedig a márkanevük; igazi családi birtokról van szó, mindössze 5000 körüli fával. Azt kell mondanunk, hogy a Basilippónál kevés függetlenebb és maga útját járó olívászat van, legalábbis abban a sajátos műfajban, amit képviselnek. A bogyókat válogatják, kézzel palackoznak, 18 ˚C-on tartják a tartályokat, integrált és biogazdálkodást folytatnak, és ezen túl még az is nehezíti a dolgukat, illetve részben a mienket is (Guszti), hogy nem igen akarnak engedni a dizájnból. Az a helyzet, hogy bio tételük kivételével ugyanúgy kellő bátorsággal merészelik majdnem nulláig redukált grafikával kinyomni a palackokat, mint a Bravoleum. A Primeros Días a Basilippo zászlóshajója, és ahogy az elnevezés is sejteti, a szüret legelső napjainak eredménye. Címkéje csak kicsit megnyerőbb, mint a Seleccióné, legalább zöld : )

FAJTA: 100% válogatott arbequina. A Basilippo Gourmet-ja a Hacienda Merrha birtokon a szüret első napjaiban szedett bogyókból készül, ezt jelzi a címkén látható felirat: Primeros días de Cosecha. A szüret kifejezetten korán, már október első napjaiban elkezdődik (amennyiben az elmúlt hónapok időjárása megfelelő volt), ezért egy liter Basilippo Gourmet olajhoz legalább 12 kg bogyóra van szükség (világátlagban 4-5 kg bogyóból készítenek egy liter olajat).

SAVTARTALOM: 0,1º

ILLAT: A név alapján legtöbben valami bazsalikomos izére számítanak, de már tudjuk, hogy ez tévedés. Szóval vegyük alapul a Selección illatát (vagyis most olvassuk el : ), és várjunk mellé valami sokkal harsányabb, nyersebb, éretlen arbequina bukét. 

ÍZ: Vegyük alapul a Selección ízét (vagyis most azt is olvassuk el : ), mivel az az etalon. Ha megvan, akkor már csak a nagyon világoszöld bogyó jegyeit kell elismerni egy nagyon világoszöld almával, ami odaver kicsit a toroknak. Nem lehet belekötni, nem is kell, bár egy kicsit lehetne hűvösebb a belépő, ha már ilyen jó kis parazsat ad a garatban. Amolyan uras tétel…

MIHEZ: sült almához, cukkinihez, zellerhez, sült céklához, sárgarépához, zöldbabhoz, zöldborsóhoz, édesköményhez, pikáns diós vagy mandulás tésztaszószokhoz, diós karakterű sajtokhoz, csirkéhez, halakhoz stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg. Limitált kiadás, kézzel számozott palackok.

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ:  Érdemes tisztázni, hogy a név nem egy fűszernövényre utal, hanem a Sevilla melletti El Viso del Alcor helyén egykor állt keltibér település neve volt (keltibér: az Ibériai-fsz. kelta eredetű lakói a római hódítás előtt és részben alatt), természetesen keltibér nyelven, és annyit tesz: a hold erdeje. A termelő egyébként az Oleomorillo névre hallgat, a Basilippo pedig a márkanevük; igazi családi birtokról van szó, mindössze 5000 körüli fával. Azt kell mondanunk, hogy a Basilippónál kevés függetlenebb és maga útját járó olívászat van, legalábbis abban a sajátos műfajban, amit képviselnek. A bogyókat válogatják, kézzel palackoznak, 18 ˚C-on tartják a tartályokat, integrált és biogazdálkodást folytatnak, és ezen túl még az is nehezíti a dolgukat, illetve részben a mienket is (Guszti), hogy nem igen akarnak engedni a dizájnból. Az a helyzet, hogy bio tételük kivételével ugyanúgy kellő bátorsággal merészelik majdnem nulláig redukált grafikával kinyomni a palackokat, mint a Bravoleum. A Primeros Días a Basilippo zászlóshajója, és ahogy az elnevezés is sejteti, a szüret legelső napjainak eredménye. Címkéje csak kicsit megnyerőbb, mint a Seleccióné, legalább zöld : )

FAJTA: 100% válogatott arbequina. A Basilippo Gourmet-ja a Hacienda Merrha birtokon a szüret első napjaiban szedett bogyókból készül, ezt jelzi a címkén látható felirat: Primeros días de Cosecha. A szüret kifejezetten korán, már október első napjaiban elkezdődik (amennyiben az elmúlt hónapok időjárása megfelelő volt), ezért egy liter Basilippo Gourmet olajhoz legalább 12 kg bogyóra van szükség (világátlagban 4-5 kg bogyóból készítenek egy liter olajat).

SAVTARTALOM: 0,1º

ILLAT: A név alapján legtöbben valami bazsalikomos izére számítanak, de már tudjuk, hogy ez tévedés. Szóval vegyük alapul a Selección illatát (vagyis most olvassuk el : ), és várjunk mellé valami sokkal harsányabb, nyersebb, éretlen arbequina bukét. 

ÍZ: Vegyük alapul a Selección ízét (vagyis most azt is olvassuk el : ), mivel az az etalon. Ha megvan, akkor már csak a nagyon világoszöld bogyó jegyeit kell elismerni egy nagyon világoszöld almával, ami odaver kicsit a toroknak. Nem lehet belekötni, nem is kell, bár egy kicsit lehetne hűvösebb a belépő, ha már ilyen jó kis parazsat ad a garatban. Amolyan uras tétel…

MIHEZ: sült almához, cukkinihez, zellerhez, sült céklához, sárgarépához, zöldbabhoz, zöldborsóhoz, édesköményhez, pikáns diós vagy mandulás tésztaszószokhoz, diós karakterű sajtokhoz, csirkéhez, halakhoz stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg. Limitált kiadás, kézzel számozott palackok.