Kedves igaziolivások,

a 2024.03.12. kedd 20:00 óráig beérkezett (és utalás esetén ki is fizetett) rendeléseket tudjuk biztosan kiküldeni a hosszú hètvége előtt. Március 15-én (pénteken) zárva vagyunk és csomagot sem adunk fel.
Nyitás és első csomagfeladás: 2024.03.18., hétfő.

***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Basilippo BIO 0,5 l díszüveg. Bazira bio.

Kategóriák: ,

 

Basilippo Bio 0,5 l üveg. Diós-tejszínes-tojássárgás krémesség, közepesen füves kesernyésség, tartós borsosság; manzanilla sevillana és arbequina, 0,2º savtartalom. Flos Olei 2015: 85 pont. 0,5 l fehér díszüveg.

Elfogyott

4.300 Ft

8.600.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ:  Érdemes tisztázni, hogy a név nem egy fűszernövényre utal, hanem a Sevilla melletti El Viso del Alcor helyén egykor állt keltibér település neve volt (keltibér: az Ibériai-fsz. kelta eredetű lakói a római hódítás előtt és részben alatt), természetesen keltibér nyelven, és annyit tesz: a hold erdeje. A termelő egyébként az Oleomorillo névre hallgat, a Basilippo pedig a márkanevük; igazi családi birtokról van szó, mindössze 5000 körüli fával. Azt kell mondanunk, hogy a Basilippónál kevés függetlenebb és maga útját járó olívászat van, legalábbis abban a sajátos műfajban, amit képviselnek. A bogyókat válogatják, kézzel palackoznak, 18 ˚C-on tartják a tartályokat, integrált és biogazdálkodást folytatnak, és ezen túl még az is nehezíti a dolgukat, illetve részben a mienket is (Guszti), hogy nemigen akarnak engedni a dizájnból. Az a helyzet, hogy bio tételük kivételével ugyanúgy kellő bátorsággal merészelik majdnem nulláig redukált grafikával kinyomni a palackokat, mint a Bravoleum. Ám ez az organikus tétel pont ellenkező grafikával hasít, már-már gitano ízlést tükröz. (Olajültetvényt szemlélő kalapos Pablo bácsi, persze virágzó leanderágak övezik a lenyugvó nap sugaraiban fetrengő tájat) Nagyon más irányt szab nekünk ez a címke, mint ami benne van…Bioolajukat a teljesen elkülönített Cerros Blancos farmon, Carmona mellett készítik.

FAJTA: válogatott manzanilla sevillana és arbequina

SAVTARTALOM: 0,2º

DÍJAK: Flos Olei 2015: 85 pont, amit speciel pont erre a bioolajukra kaptak

ILLAT: A név alapján legtöbben valami bazsalikomos izére számítanak, de már tudjuk, hogy ez tévedés. Szóval vegyük alapul a Selección illatát (vagyis most olvassuk el), és rögtön képzeljük mellé a manzanilla zsályásságát, vagy valami direktebb fűszerességet. A manzanilla mindig úgy odaszúr ezzel a jeggyel, ami egyébként a szétnyomott zöld bogyó illata.

ÍZ:  Vegyük alapul a Selección ízét (vagyis most azt is olvassuk el), mert hát ugye az egyik házastárs az arbequina, vsz. a hölgy. És manzanilla úr, sokat keményít rajta, kissé megkeseríti az asszony életét és hamar csípkelődni kezd. És mivel ridegen, bio körülmények között tarott társak ők, nem áll tőlük távol a kissé hűvös viselkedés – érezhetően mentás karakter, határozott torokreszelés, jóleső salátás kesernye, biótól szép húzás. Az éretlen olajbogyó nyers élei azért dominálnak, ezért bátrabbak vigyék.


MIHEZ: elegáns olaj kenyérrel mártogatni, lágytojáshoz, grillezett cukkinihez, vagy mondjuk szarvasgombás tésztára.

KISZERELÉS: 0,5 l üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ:  Érdemes tisztázni, hogy a név nem egy fűszernövényre utal, hanem a Sevilla melletti El Viso del Alcor helyén egykor állt keltibér település neve volt (keltibér: az Ibériai-fsz. kelta eredetű lakói a római hódítás előtt és részben alatt), természetesen keltibér nyelven, és annyit tesz: a hold erdeje. A termelő egyébként az Oleomorillo névre hallgat, a Basilippo pedig a márkanevük; igazi családi birtokról van szó, mindössze 5000 körüli fával. Azt kell mondanunk, hogy a Basilippónál kevés függetlenebb és maga útját járó olívászat van, legalábbis abban a sajátos műfajban, amit képviselnek. A bogyókat válogatják, kézzel palackoznak, 18 ˚C-on tartják a tartályokat, integrált és biogazdálkodást folytatnak, és ezen túl még az is nehezíti a dolgukat, illetve részben a mienket is (Guszti), hogy nemigen akarnak engedni a dizájnból. Az a helyzet, hogy bio tételük kivételével ugyanúgy kellő bátorsággal merészelik majdnem nulláig redukált grafikával kinyomni a palackokat, mint a Bravoleum. Ám ez az organikus tétel pont ellenkező grafikával hasít, már-már gitano ízlést tükröz. (Olajültetvényt szemlélő kalapos Pablo bácsi, persze virágzó leanderágak övezik a lenyugvó nap sugaraiban fetrengő tájat) Nagyon más irányt szab nekünk ez a címke, mint ami benne van…Bioolajukat a teljesen elkülönített Cerros Blancos farmon, Carmona mellett készítik.

FAJTA: válogatott manzanilla sevillana és arbequina

SAVTARTALOM: 0,2º

DÍJAK: Flos Olei 2015: 85 pont, amit speciel pont erre a bioolajukra kaptak

ILLAT: A név alapján legtöbben valami bazsalikomos izére számítanak, de már tudjuk, hogy ez tévedés. Szóval vegyük alapul a Selección illatát (vagyis most olvassuk el), és rögtön képzeljük mellé a manzanilla zsályásságát, vagy valami direktebb fűszerességet. A manzanilla mindig úgy odaszúr ezzel a jeggyel, ami egyébként a szétnyomott zöld bogyó illata.

ÍZ:  Vegyük alapul a Selección ízét (vagyis most azt is olvassuk el), mert hát ugye az egyik házastárs az arbequina, vsz. a hölgy. És manzanilla úr, sokat keményít rajta, kissé megkeseríti az asszony életét és hamar csípkelődni kezd. És mivel ridegen, bio körülmények között tarott társak ők, nem áll tőlük távol a kissé hűvös viselkedés – érezhetően mentás karakter, határozott torokreszelés, jóleső salátás kesernye, biótól szép húzás. Az éretlen olajbogyó nyers élei azért dominálnak, ezért bátrabbak vigyék.


MIHEZ: elegáns olaj kenyérrel mártogatni, lágytojáshoz, grillezett cukkinihez, vagy mondjuk szarvasgombás tésztára.

KISZERELÉS: 0,5 l üveg