Megint szűretlen, megint limitált, megint bio. Almás-banános, gyümölcsös, szűretlen, friss arbequina az Artajótól, literes üvegben; fuvarártól függően megpróbáljuk 5200-5300 körül kihozni. Limitált kiadás, szokás szerint kizárólag előjegyzésre: orders@igazioliva.hu, vagy személyesen a boltban. Jelentkezési határidő: 2021.10.18. hétfő déli 12:00. A tárgyba írjátok be: “karácsonyi szűretlen”, utána csak nevet és darabszámot kérünk. Bolti átvételt szorgalmazunk, de persze atombiztosan be is csomagoljuk. Fizetni csakis átvételkor kell, de ha vki nem jön érte, akkor az olaját kb. dec második hetében feltesszük a polcra : )))))

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Artajo 8 BIO Manzanilla Cacereña 1 l. Friss rügyek, friss füvek.

Kategóriák: ,

 

Friss rügyek, friss füvek, szelíd virágosság. Enyhe-középerős olaj selymes zöldborsós-virágos jegyekkel, alig jelentkező kesernyével és csípősséggel. 100% manzanilla cacereña, 0,2º savtartalom. 1 l sötétített PET. Csúcsolaj gazdaságos kiszerelésben.

4.500 Ft

4.500.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Ja és szokás mondani a szakmában, hogy az olívaolaj esetében a terroir nem annyira dominál, inkább a fajta. Hát nem tudom, lehet, hogy az én orrom túlszagló (G), de igenis van egy alapkarakter, ez pedig gyakran az éretlen törökmogyoró és valami kakaóvajasság, ami egy-két fajtájuknál nagyon kiugrik. De lehet a malom jellege is. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio manzanilla cacereña. A 2018-ban újradizájnolt Artajo olajok címkéjén a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozatnál egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: az alap egyértelműen a búzafű, vagy valamilyen zsenge gyepalkotó : ) -- azzal a bizonyos nyers, tejesmogyorós háttérrel, ami annyira jellemzi a terroirt. Nincsen sem csalános-rukkolás szúrás, sem az ilyenkor gyakori citrusos jegy. Zsenge zöldborsó viszont igen. Hú, nagyon komplex, nagyon profi, és nagyon kedvenc. Illatban főleg frissességet ígér.

ÍZ: na és akkor, akik ismerték az arrónizt, azoknak azonnal ismerős lesz. Valami nyers, teljesen éretlen törökmogyoró, ugye ezzel lehetne egy-egy évben jellemezni az Artajo terroirját, ha beszélhetünk ilyesmiről. Tavaszi virágok belseje-pora, krémes, selymes, és a kesernye is inkább virágos, semmint füves. Csíp? Csíp-csíp… Alig. Telitalálat azoknak, akik hízelgően szelíd, virágos tételre vágynak. Rokonkodik az arbosanával (ami nem minden évben elérhető), talán annál nőiesebb és kerekebb. Ja igen, a keserűség, amit, ha lehet,  sokan inkább kerülnek az extra szüzeknél: annyi, mint egy eldurvult papsajtban. Vagy mint egy elgurult borsószemben. Séf-, család- és mindenbarát.

MIHEZ: madársalátára, édesköményre, cukkínire, tengeri halakhoz, carpacciókra, szarvasgombás ételekhez stb.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET  

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Ja és szokás mondani a szakmában, hogy az olívaolaj esetében a terroir nem annyira dominál, inkább a fajta. Hát nem tudom, lehet, hogy az én orrom túlszagló (G), de igenis van egy alapkarakter, ez pedig gyakran az éretlen törökmogyoró és valami kakaóvajasság, ami egy-két fajtájuknál nagyon kiugrik. De lehet a malom jellege is. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio manzanilla cacereña. A 2018-ban újradizájnolt Artajo olajok címkéjén a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozatnál egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: az alap egyértelműen a búzafű, vagy valamilyen zsenge gyepalkotó : ) -- azzal a bizonyos nyers, tejesmogyorós háttérrel, ami annyira jellemzi a terroirt. Nincsen sem csalános-rukkolás szúrás, sem az ilyenkor gyakori citrusos jegy. Zsenge zöldborsó viszont igen. Hú, nagyon komplex, nagyon profi, és nagyon kedvenc. Illatban főleg frissességet ígér.

ÍZ: na és akkor, akik ismerték az arrónizt, azoknak azonnal ismerős lesz. Valami nyers, teljesen éretlen törökmogyoró, ugye ezzel lehetne egy-egy évben jellemezni az Artajo terroirját, ha beszélhetünk ilyesmiről. Tavaszi virágok belseje-pora, krémes, selymes, és a kesernye is inkább virágos, semmint füves. Csíp? Csíp-csíp… Alig. Telitalálat azoknak, akik hízelgően szelíd, virágos tételre vágynak. Rokonkodik az arbosanával (ami nem minden évben elérhető), talán annál nőiesebb és kerekebb. Ja igen, a keserűség, amit, ha lehet,  sokan inkább kerülnek az extra szüzeknél: annyi, mint egy eldurvult papsajtban. Vagy mint egy elgurult borsószemben. Séf-, család- és mindenbarát.

MIHEZ: madársalátára, édesköményre, cukkínire, tengeri halakhoz, carpacciókra, szarvasgombás ételekhez stb.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET