JÁRVÁNYHELYZET ALATTI NYITVA TARTÁS:

Hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. A boltban a maszkviselés kötelező. Kérjük, legyetek türelemmel!

Artajo 8 Manzanilla Cacereña 1 l. Friss rügyek, friss füvek.

Kategóriák: ,

 

Friss rügyek, friss füvek, szelíd virágosság. 100% manzanilla cacereña, 0,2º savtartalom. 1 l sötétített PET. Csúcsolaj gazdaságos kiszerelésben.

4.500 Ft

4.500.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Ja és szokás mondani a szakmában, hogy az olívaolaj esetében a terroir nem annyira dominál, inkább a fajta. Hát nem tudom, lehet, hogy az én orrom túlszagló (G), de igenis van egy alapkarakter, ez pedig gyakran az éretlen törökmogyoró és valami kakaóvajasság, ami egy-két fajtájuknál nagyon kiugrik. De lehet a malom jellege is. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio manzanilla cacereña. A 2018-ban újradizájnolt Artajo olajok címkéjén a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozat egy liter olajához nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: az alap egyértelműen a búzafű, vagy valamilyen zsenge gyepalkotóJ azzal a bizonyos nyers, tejesmogyorós háttérrel, ami annyira jellemzi a terroirt. Nincsen sem csalános-rukkolás szúrás, sem az ilyenkor gyakori citrusos jegy. Zsenge zöldborsó viszont igen. Hú, nagyon komplex, nagyon profi, és nagyon kedvenc. Illatban főleg frissességet ígér.

ÍZ: na és akkor, akik ismerték az arrónizt, azoknak azonnal ismerős lesz (most az egyik  ). Valami nyers, teljesen éretlen törökmogyoró, ugye ezzel lehetne egy-egy évben jellemezni az Artajo terroirját, ha beszélhetünk ilyesmiről. Tavaszi virágok belseje-pora, krémes, selymes, és a kesernye is inkább virágos, semmint füves. Csíp? Csíp-csíp… Alig. Telitalálat azoknak, akik hízelgően szelíd, virágos tételre vágynak. Rokonkodik az arbosanával, talán annál nőiesebb és kerekebb. Ja igen, a kerserűség, amit, ha lehet,  sokan inkább kerülnek az extra szüzeknél: annyi, mint egy eldurvult papsajtban. Vagy egy elgurult borsószemben. Séf-, család- és mindenbarát.

MIHEZ: madársalátára, édesköményre, cukkínire, tengeri halakhoz, carpacciókra, szarvasgombás ételekhez stb.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET  

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Ja és szokás mondani a szakmában, hogy az olívaolaj esetében a terroir nem annyira dominál, inkább a fajta. Hát nem tudom, lehet, hogy az én orrom túlszagló (G), de igenis van egy alapkarakter, ez pedig gyakran az éretlen törökmogyoró és valami kakaóvajasság, ami egy-két fajtájuknál nagyon kiugrik. De lehet a malom jellege is. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio manzanilla cacereña. A 2018-ban újradizájnolt Artajo olajok címkéjén a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozat egy liter olajához nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: az alap egyértelműen a búzafű, vagy valamilyen zsenge gyepalkotóJ azzal a bizonyos nyers, tejesmogyorós háttérrel, ami annyira jellemzi a terroirt. Nincsen sem csalános-rukkolás szúrás, sem az ilyenkor gyakori citrusos jegy. Zsenge zöldborsó viszont igen. Hú, nagyon komplex, nagyon profi, és nagyon kedvenc. Illatban főleg frissességet ígér.

ÍZ: na és akkor, akik ismerték az arrónizt, azoknak azonnal ismerős lesz (most az egyik  ). Valami nyers, teljesen éretlen törökmogyoró, ugye ezzel lehetne egy-egy évben jellemezni az Artajo terroirját, ha beszélhetünk ilyesmiről. Tavaszi virágok belseje-pora, krémes, selymes, és a kesernye is inkább virágos, semmint füves. Csíp? Csíp-csíp… Alig. Telitalálat azoknak, akik hízelgően szelíd, virágos tételre vágynak. Rokonkodik az arbosanával, talán annál nőiesebb és kerekebb. Ja igen, a kerserűség, amit, ha lehet,  sokan inkább kerülnek az extra szüzeknél: annyi, mint egy eldurvult papsajtban. Vagy egy elgurult borsószemben. Séf-, család- és mindenbarát.

MIHEZ: madársalátára, édesköményre, cukkínire, tengeri halakhoz, carpacciókra, szarvasgombás ételekhez stb.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET