JÁRVÁNYHELYZET ALATTI NYITVA TARTÁS:

Hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. A boltban a maszkviselés kötelező. Kérjük, legyetek türelemmel!

Szokásunkhoz híven a téli fagyok miatt határozatlan ideig hétvégi csomagstopot vezetünk be, azaz péntekenként nem adunk fel csomagot, nehogy a futárcég depójában megfagyjon.

 

Artajo 8 BIO Koroneiki 1 l. Amikor én gyerek voltam…

Kategóriák: , ,

 

Hűvös, zöld füves, virágos, enyhén kesernyés karakter, 100% bio koroneiki, 0,2º savtartalom. 1 l sötétített PET. Csúcsolaj gazdaságos kiszerelésben.

4.500 Ft

4.500.- / l
Mennyiség

Leírás

Artajo BIO Koroneiki

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények Fontellas környékén, az Ebro mentén sorakoznak, tövükben a malom, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio koroneiki

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: na igen… a koroneiki (ha nagyon jó kondíciókat kap, mint az Artajónál) csodákra képes, főleg illatban. Kijelenthető, hogy semmi mással össze nem téveszthető. Amellett, hogy természetesen az összes áprilisi-májusi zsenge füvet és virágot idézi, pluszban ott van az első zöldborsók pucolásakor terjengő, gyerekkort idéző világoszöld gőz (már akinek), és – nem vicc – tulipánosság, nárciszosság, jácintosság és az elmaradhatatlan akácvirág-szirom. Mint egy virágbolt belülről. Elképesztő, bár idén pont egy hajszállal visszafogottabb.

ÍZ: mit is várunk, illetve mit is lehetne írni róla az illat után? :) Meg hogy miért az egyik legkedvencebb extra szűz évek óta? Ha már vettünk szánkba olyan hosszú, kalászos fűféléket csak úgy szopogatni, amikkel szalmakalapos francia és olasz ifjak esetlen humor mellett udvarolni szoktak egy lankás réten (lejtés mértéke max 15%), akkor már tudjuk is, mi az Artajo koroneikijének a fő jegye – idén a letámadó parfümösség mellett az a kis sziromkesernye észrevehetetlen, viszont a borsosság nagyon szépen jön. Csak fiatalság, május, napfény, sok virág és gyerekszerelem, meg ilyesmi. Tökéletesen romlatlan kamaszkor, meg lehet érte őrülni. Jövőre nem lesz ilyen, most kell nosztalgiázni – ezt írtam tavaly is és tavalyelőtt is és megint nem lett igazam. Artajónak ismét összejött. Stabil, hosszú távra tervező és gondolkodó csapat ez, egy kiugróan briliáns tételeket hozó évvel, pláne, hogy már erős biovonalon mennek (Arróniz, Manzanilla, Arbosana, Arbequina…)

MIHEZ: virágos karaktere miatt jól párosítható zöldborsóhoz, zöldbabhoz, sőt brokkolihoz, de még leveles spenóthoz és társaihoz is, tél végén pedig sütőtökhöz, sült céklához, sült zellerhez is. Ezen kívül extra jól működik halakkal, szárnyassal, almás, körtés, szárzelleres salátákban, zöld ereje miatt paradicsommal, sült paprikával, sajtokkal, és persze tunkoláshoz is. Nyárra már szelídül annyit, hogy olívaolaj-fagyihoz is meg lehet próbálni.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET

Leírás

Artajo BIO Koroneiki

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények Fontellas környékén, az Ebro mentén sorakoznak, tövükben a malom, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio koroneiki

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: na igen… a koroneiki (ha nagyon jó kondíciókat kap, mint az Artajónál) csodákra képes, főleg illatban. Kijelenthető, hogy semmi mással össze nem téveszthető. Amellett, hogy természetesen az összes áprilisi-májusi zsenge füvet és virágot idézi, pluszban ott van az első zöldborsók pucolásakor terjengő, gyerekkort idéző világoszöld gőz (már akinek), és – nem vicc – tulipánosság, nárciszosság, jácintosság és az elmaradhatatlan akácvirág-szirom. Mint egy virágbolt belülről. Elképesztő, bár idén pont egy hajszállal visszafogottabb.

ÍZ: mit is várunk, illetve mit is lehetne írni róla az illat után? :) Meg hogy miért az egyik legkedvencebb extra szűz évek óta? Ha már vettünk szánkba olyan hosszú, kalászos fűféléket csak úgy szopogatni, amikkel szalmakalapos francia és olasz ifjak esetlen humor mellett udvarolni szoktak egy lankás réten (lejtés mértéke max 15%), akkor már tudjuk is, mi az Artajo koroneikijének a fő jegye – idén a letámadó parfümösség mellett az a kis sziromkesernye észrevehetetlen, viszont a borsosság nagyon szépen jön. Csak fiatalság, május, napfény, sok virág és gyerekszerelem, meg ilyesmi. Tökéletesen romlatlan kamaszkor, meg lehet érte őrülni. Jövőre nem lesz ilyen, most kell nosztalgiázni – ezt írtam tavaly is és tavalyelőtt is és megint nem lett igazam. Artajónak ismét összejött. Stabil, hosszú távra tervező és gondolkodó csapat ez, egy kiugróan briliáns tételeket hozó évvel, pláne, hogy már erős biovonalon mennek (Arróniz, Manzanilla, Arbosana, Arbequina…)

MIHEZ: virágos karaktere miatt jól párosítható zöldborsóhoz, zöldbabhoz, sőt brokkolihoz, de még leveles spenóthoz és társaihoz is, tél végén pedig sütőtökhöz, sült céklához, sült zellerhez is. Ezen kívül extra jól működik halakkal, szárnyassal, almás, körtés, szárzelleres salátákban, zöld ereje miatt paradicsommal, sült paprikával, sajtokkal, és persze tunkoláshoz is. Nyárra már szelídül annyit, hogy olívaolaj-fagyihoz is meg lehet próbálni.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET