Jó hírünk van: két hónap Csipkerózsika-álom után ÚJRANYIT A BOLT! 2020.05.18. hétfőtől a követező rend szerint működünk: H-P 09:00-17:00 óráig, SZOMBATON ZÁRVA leszünk. Sajnos a kóstolás továbbra is határozatlan ideig szünetel. Kérjük, hozzatok maszkot! A WEBSHOP IS FOLYAMATOSAN ÜZEMEL, onnan tudtok házhoz szállítást kérni.

Artajo 8 BIO Arbequina szűretlen limitált kiadás 1 l üveg.

Kategóriák: ,

 

Limitált kiadású, szűretlen, bio, frissen szüretelt tétel; abszolút szelíd, selymes alapkarakter zöldalmás, enyhén füves jegyekkel, keserűség nélkül, enyhe borsossággal. 100% bio arbequina; 0,2% savtartalom, 1 l üveg.

Elfogyott

4.600 Ft

4.600.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% BIO arbequina. ÚJ OLAJ, szüret ideje: 2019.október. Szűretlen, limitált kiadás.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: Hát ugye most ennek az egész leírásnak nincsen semmi értelme, tekintve, hogy aki erre a spéci tételre regisztrált, az így is, úgy is megveszi/elviszi, szóval mindenképpen kiderül. De mégis szpojlerezek egy kicsit :) Mivel ez az év legelső extra szüze (+ szűretlen és bio), igen erős olajmalom illatot áraszt, a friss olívapép utánozhatatlan bukéját, természetesen kiegészülve az arbequina nőies-zöldalmás jegyeivel, rengeteg friss búzafűvel és bizonyos fajta zöld paradicsommal.

ÍZ: na és az íze… Nos, mi is meglepődtünk, mert ez az év az Artajo szerint történelmi szüretet hozott, abból a szempontból biztosan, hogy gyermekien lágy, mosolygós tételt tudtak kihozni ebből az arbequinából. Nulla kesernye, és kb. annyi borsosság, ami egy végtelenül lágy EVOO-tól elvárható. Kifejezetten ünnepi tétel, aki karácsonyig meghagyja, az vagy hős, vagy nem tudom mi : )

MIHEZ: főleg mártogatni, akár balzsamecettel vagy balzsamecet-gyönggyel. Persze mehet salátára, tésztára, paradicsomra, de ezzel főzni tényleg vétek. Ezt a tételt magában kell élvezni, méghozzá hamar, három-négy hónapon belüli felhasználással.

KISZERELÉS: 1 l üveg.

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% BIO arbequina. ÚJ OLAJ, szüret ideje: 2019.október. Szűretlen, limitált kiadás.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: Hát ugye most ennek az egész leírásnak nincsen semmi értelme, tekintve, hogy aki erre a spéci tételre regisztrált, az így is, úgy is megveszi/elviszi, szóval mindenképpen kiderül. De mégis szpojlerezek egy kicsit :) Mivel ez az év legelső extra szüze (+ szűretlen és bio), igen erős olajmalom illatot áraszt, a friss olívapép utánozhatatlan bukéját, természetesen kiegészülve az arbequina nőies-zöldalmás jegyeivel, rengeteg friss búzafűvel és bizonyos fajta zöld paradicsommal.

ÍZ: na és az íze… Nos, mi is meglepődtünk, mert ez az év az Artajo szerint történelmi szüretet hozott, abból a szempontból biztosan, hogy gyermekien lágy, mosolygós tételt tudtak kihozni ebből az arbequinából. Nulla kesernye, és kb. annyi borsosság, ami egy végtelenül lágy EVOO-tól elvárható. Kifejezetten ünnepi tétel, aki karácsonyig meghagyja, az vagy hős, vagy nem tudom mi : )

MIHEZ: főleg mártogatni, akár balzsamecettel vagy balzsamecet-gyönggyel. Persze mehet salátára, tésztára, paradicsomra, de ezzel főzni tényleg vétek. Ezt a tételt magában kell élvezni, méghozzá hamar, három-négy hónapon belüli felhasználással.

KISZERELÉS: 1 l üveg.