***Megjött az Artajo szűretlen limitált bio arbequinája! A feliratkozottakat 2021.11.16-án kiértesítettük. Aki a boltban veszi át, azt várjuk szeretettel, aki budapesti vagy vidéki szállítást kér, az a kiküldött linken megrendelheti. Nem kaptál értesítést? Írj nekünk: orders@igazioliva.hu***

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Artajo 8 BIO Arróniz 1 l. Az azték.

Kategóriák: ,

 

Enyhe-középerős törökmogyorós-kakaóvajas alapkarakter vajas krémességgel, enyhe keserűséggel, enyhe borsossággal; 100% arróniz; 0,2º savtartalom. 1 l sötétített PET. Csúcsolaj gazdaságos kiszerelésben.

Elfogyott

4.500 Ft

4.500.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Ja és szokás mondani a szakmában, hogy az olívaolaj esetében a terroir nem annyira dominál, inkább a fajta. Hát nem tudom, lehet, hogy az én orrom túlszagló (G), de igenis van egy alapkarakter, ez pedig gyakran az éretlen törökmogyoró és valami kakaóvajasság, ami egy-két fajtájuknál nagyon kiugrik. De lehet a malom jellege is. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio arróniz (vagy Royuela, Bermejuela, Hembra, Vidrial), főként az Ebro felsőbb folyása mentén termesztik, Navarra és Rioja területein.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: mindig is egyedülállónak tartottam, ráadásul ez a nagyon nyers törökmogyorós fejjegy annyira jellemzi az Artajo arrónizát (meg valójában a termelőt, illetve az egész régiót), hogy már ezzel is jól elkülönül a többi fajtától. Tehát itt nem az az édeskés búzafűre kell gondolni, hanem a nagyon jó minőségű, ám kissé még tejes piemonti mogyoróra. És egy picit odaszúr valami még harsogóbb, sötétzöld növénylé-illat. De az ízben jön a következő meglepi.

ÍZ: mindenképpen nagyon nehéz hová tenni, és a veszett keresgélésből mindig a kakaó, pontosabban a mogyorós csoki kerül ki győztesen : )  Meg egy drága, jó minőségű krumplifajta, aminek nem tudni a nevét, cserébe lédús és illatos. Komolyan. Érdekes, valami zöldborsó hüvelyére és édes salátalevélre emlékeztető belépő után rögtön jön egy kicsi kesernye és most csak közepes borsosság, de mellette folyamatosan érezni a mogyoróscsokit – én valójában ezt gondolom valami Ebro-menti terroirnak. A tavaszi rügyes, hagymásvirágos ( nem hagymás!) és ibolyás dolgok persze végig megvannak a periférián, és kimondottan erős egyensúlyban vannak a kakaóvajas alapkarakterrel. Meg még tejes dió hártyája. Ja és a legfontosabb!: BÜKKMAKK. Na ezt lehet kikapni, kötelező egyszer egy arrónizra beruházni, mert kihagyhatatlan aromákat tud. Idén egyébként az igazioliva egyik bőrdzsekis tétele, vagyis a hard core menőkkel motorozik (Casas Manzanilla, Crudo 650, Deortegas Cornicabra). Abszolút személyes kedvenc (Guszti).

MIHEZ: karakteres ízű zöldségekhez, gyökérzöldségekhez, vadhúshoz, érlelt sajtokhoz, nem édes diós vagy mogyorós szósszal készült tésztákhoz, diós-zöldséges-húsos ragukra, sőt az utóbbi időben oly divatos  vaníliafagyi-olívaolaj-tengeri só kombóhoz hasonlóan akár magas kakaótartalmú csokoládéfagylalt tetejére, pár szem tengeri sóval (ha van, fekete olajbogyós ízesített sóval).

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Ja és szokás mondani a szakmában, hogy az olívaolaj esetében a terroir nem annyira dominál, inkább a fajta. Hát nem tudom, lehet, hogy az én orrom túlszagló (G), de igenis van egy alapkarakter, ez pedig gyakran az éretlen törökmogyoró és valami kakaóvajasság, ami egy-két fajtájuknál nagyon kiugrik. De lehet a malom jellege is. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak, aztán jön a kicsit ingadozó arbosana és arróniz  – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% bio arróniz (vagy Royuela, Bermejuela, Hembra, Vidrial), főként az Ebro felsőbb folyása mentén termesztik, Navarra és Rioja területein.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: mindig is egyedülállónak tartottam, ráadásul ez a nagyon nyers törökmogyorós fejjegy annyira jellemzi az Artajo arrónizát (meg valójában a termelőt, illetve az egész régiót), hogy már ezzel is jól elkülönül a többi fajtától. Tehát itt nem az az édeskés búzafűre kell gondolni, hanem a nagyon jó minőségű, ám kissé még tejes piemonti mogyoróra. És egy picit odaszúr valami még harsogóbb, sötétzöld növénylé-illat. De az ízben jön a következő meglepi.

ÍZ: mindenképpen nagyon nehéz hová tenni, és a veszett keresgélésből mindig a kakaó, pontosabban a mogyorós csoki kerül ki győztesen : )  Meg egy drága, jó minőségű krumplifajta, aminek nem tudni a nevét, cserébe lédús és illatos. Komolyan. Érdekes, valami zöldborsó hüvelyére és édes salátalevélre emlékeztető belépő után rögtön jön egy kicsi kesernye és most csak közepes borsosság, de mellette folyamatosan érezni a mogyoróscsokit – én valójában ezt gondolom valami Ebro-menti terroirnak. A tavaszi rügyes, hagymásvirágos ( nem hagymás!) és ibolyás dolgok persze végig megvannak a periférián, és kimondottan erős egyensúlyban vannak a kakaóvajas alapkarakterrel. Meg még tejes dió hártyája. Ja és a legfontosabb!: BÜKKMAKK. Na ezt lehet kikapni, kötelező egyszer egy arrónizra beruházni, mert kihagyhatatlan aromákat tud. Idén egyébként az igazioliva egyik bőrdzsekis tétele, vagyis a hard core menőkkel motorozik (Casas Manzanilla, Crudo 650, Deortegas Cornicabra). Abszolút személyes kedvenc (Guszti).

MIHEZ: karakteres ízű zöldségekhez, gyökérzöldségekhez, vadhúshoz, érlelt sajtokhoz, nem édes diós vagy mogyorós szósszal készült tésztákhoz, diós-zöldséges-húsos ragukra, sőt az utóbbi időben oly divatos  vaníliafagyi-olívaolaj-tengeri só kombóhoz hasonlóan akár magas kakaótartalmú csokoládéfagylalt tetejére, pár szem tengeri sóval (ha van, fekete olajbogyós ízesített sóval).

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET