JÁRVÁNYHELYZET ALATTI NYITVA TARTÁS:

H, K, Sze, P: 9-17; Cs: hosszított nyitva tartás 9-19. A kóstolás a fennálló járványhelyzet miatt továbbra sem megengedett, illetve a szombati nyitva tartás szintén szünetel. A boltban a maszkviselés továbbra is kötelező. Kérjük, legyetek türelemmel!

Artajo 8 Arbequina 250 ml üveg

Kategóriák: ,

 

Diós-almás jegyek kis füvességgel, keserűség nélkül, nagyon enyhe borsossággal. 100% arbequina, 0,2 savtartalom. 1 l sötétített PET.

1.500 Ft

6.000.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az egykor Frutado néven palackozott (vagyis a korábban szedett, füvesebb-zöldebb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: a kövér fű illata és a kissé éretlen édes dió mellett nagyon erősek a hűvös, tavaszi virágok, ibolya, elázott orgonaszirom, abszolút április-május fordulója, kifejezetten vonzó, nőies, egészséges üdeség párolog belőle!

ÍZ: az illatban meglévő diósság és virágosság simán kijön, egy keményebb olaj után kóstolva az ibolya is meglesz, ugyanúgy, ahogy a zöld banán íze -- zéró keserűség, hajszálnyival több borsosság, vagyis tkp. nulla, cseppnyi zöldalma mellett érdekes ez a lédús, sárga belű krumplisság. Visszafogottságában is mindent tud, meg még valamit.  Azt hiszem, egyetlen hibája, hogy megtévesztő ez a kicsit feszes, beltartalmánál sokkal szigorúbb címke. 

MIHEZ: halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákra, főzelékbe (meg a tálalás előtt a tetejére!), meg olyan alkalmakra, amikor a semmiből kell kaját csinálni — amikor az ember felkarikáz egy sárgarépát, retket, uborkát vagy valamit, sót, ami akad, frissen őrölt borsot rá, olajat, esetleg egy pici ecetet. Egyszóval remekül öltöztet bármit.

KISZERELÉS: 250 ml sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az egykor Frutado néven palackozott (vagyis a korábban szedett, füvesebb-zöldebb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: a kövér fű illata és a kissé éretlen édes dió mellett nagyon erősek a hűvös, tavaszi virágok, ibolya, elázott orgonaszirom, abszolút április-május fordulója, kifejezetten vonzó, nőies, egészséges üdeség párolog belőle!

ÍZ: az illatban meglévő diósság és virágosság simán kijön, egy keményebb olaj után kóstolva az ibolya is meglesz, ugyanúgy, ahogy a zöld banán íze -- zéró keserűség, hajszálnyival több borsosság, vagyis tkp. nulla, cseppnyi zöldalma mellett érdekes ez a lédús, sárga belű krumplisság. Visszafogottságában is mindent tud, meg még valamit.  Azt hiszem, egyetlen hibája, hogy megtévesztő ez a kicsit feszes, beltartalmánál sokkal szigorúbb címke. 

MIHEZ: halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákra, főzelékbe (meg a tálalás előtt a tetejére!), meg olyan alkalmakra, amikor a semmiből kell kaját csinálni — amikor az ember felkarikáz egy sárgarépát, retket, uborkát vagy valamit, sót, ami akad, frissen őrölt borsot rá, olajat, esetleg egy pici ecetet. Egyszóval remekül öltöztet bármit.

KISZERELÉS: 250 ml sötétített üveg