Megint szűretlen, megint limitált, megint bio. Almás-banános, gyümölcsös, szűretlen, friss arbequina az Artajótól, literes üvegben; fuvarártól függően megpróbáljuk 5200-5300 körül kihozni. Limitált kiadás, szokás szerint kizárólag előjegyzésre: orders@igazioliva.hu, vagy személyesen a boltban. Jelentkezési határidő: 2021.10.18. hétfő déli 12:00. A tárgyba írjátok be: “karácsonyi szűretlen”, utána csak nevet és darabszámot kérünk. Bolti átvételt szorgalmazunk, de persze atombiztosan be is csomagoljuk. Fizetni csakis átvételkor kell, de ha vki nem jön érte, akkor az olaját kb. dec második hetében feltesszük a polcra : )))))

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

Artajo 8 Arbequina. Navarrai virágos rét. 0,5 l üveg

Kategóriák: ,

 

Nagyjából középintenzív tétel kellemes füvességgel, friss zöldalmás jegyekkel, enyhe borsossággal és elhanyagolható kesernyével. 0,2º savtartalom, 100% arbequina. 0,5 l sötétített üveg.

3.200 Ft

6.400.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények Fontellas környékén, az Ebro mentén sorakoznak, tövükben a malom, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült egy liter olívaolaj. A régebben többeknek csak Frutadóként ismert tétel (vagyis a némileg korábban szedett, intenzívebb ízű arbequinájuk) esetében egy liter olaj 8 kiló bogyó hozama. A termelő alapolajként kezeli – pedig egy kifejezetten profi tétel, bizonyos években annyi jut róla eszünkbe: elegancia. Idén is.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: a kövér, érdes-széles fű illata erősebb a 6-osénál, aztán szintén keményebben jelen van a zöldalma, hűvösebb a tavaszosrügyes vonal, áprilisi szirmok, virágbolt, üdeség, életerő, minden...

ÍZ: a termelő lágy vonalába tartozik, még akkor is, ha most az erős növényi illatokat megfogható borsosság kíséri. Ez egy 10-es skálán mondjuk másfél… Vannak szirmok, nyers, lédús krumpli aromái, kis kakaóvajjal, de egyértelműen a fű-levél-rügy triász uralja.  Kis zöld banán, nem sok. Egyensúlyból, eleganciából, na abból sok. Van még benne egy adag zöldalma, arbequinánál ne csodálkozzunk, főleg, ha korai szüret. Már nem olyan visszafogott, mint a 6-os, ennél a tételnél kezdődik a dinamizmus. Már nem gyenge, de még nem izmos. Szépen lejött egy tétel ez.

MIHEZ: halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákra, főzelékbe (meg a tálalás előtt a tetejére!), meg olyan alkalmakra, amikor a semmiből kell kaját csinálni — amikor az ember felkarikáz egy sárgarépát, retket, uborkát vagy valamit, ami akad, sót, frissen őrölt borsot rá, olajat, esetleg egy pici ecetet. Egyszóval remekül öltöztet bármit.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények Fontellas környékén, az Ebro mentén sorakoznak, tövükben a malom, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült egy liter olívaolaj. A régebben többeknek csak Frutadóként ismert tétel (vagyis a némileg korábban szedett, intenzívebb ízű arbequinájuk) esetében egy liter olaj 8 kiló bogyó hozama. A termelő alapolajként kezeli – pedig egy kifejezetten profi tétel, bizonyos években annyi jut róla eszünkbe: elegancia. Idén is.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: a kövér, érdes-széles fű illata erősebb a 6-osénál, aztán szintén keményebben jelen van a zöldalma, hűvösebb a tavaszosrügyes vonal, áprilisi szirmok, virágbolt, üdeség, életerő, minden...

ÍZ: a termelő lágy vonalába tartozik, még akkor is, ha most az erős növényi illatokat megfogható borsosság kíséri. Ez egy 10-es skálán mondjuk másfél… Vannak szirmok, nyers, lédús krumpli aromái, kis kakaóvajjal, de egyértelműen a fű-levél-rügy triász uralja.  Kis zöld banán, nem sok. Egyensúlyból, eleganciából, na abból sok. Van még benne egy adag zöldalma, arbequinánál ne csodálkozzunk, főleg, ha korai szüret. Már nem olyan visszafogott, mint a 6-os, ennél a tételnél kezdődik a dinamizmus. Már nem gyenge, de még nem izmos. Szépen lejött egy tétel ez.

MIHEZ: halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákra, főzelékbe (meg a tálalás előtt a tetejére!), meg olyan alkalmakra, amikor a semmiből kell kaját csinálni — amikor az ember felkarikáz egy sárgarépát, retket, uborkát vagy valamit, ami akad, sót, frissen őrölt borsot rá, olajat, esetleg egy pici ecetet. Egyszóval remekül öltöztet bármit.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg