NAGYON KÖZÉRDEKŰ! 2019-ben a GLS futárszolgálat jelentős áremelést hajt végre. Mi a termékeink árát nem szeretnénk emelni, a megemelkedett csomagküldési díjat nem építjük be a palackárba. Így a következőt választottuk: a csomagküldési díjat 25.000. forint fölötti rendelésnél tudjuk átvállalni, az az alatti rendeléseket pedig 1.500.- forintért küldjük ki. Ha tudtok, rendeljetek többen közösen. Az új díjszabás febr.11.hétfőtől lépett életbe. Megértéseteket köszönjük.

Artajo 10 BIO Manzanilla Cacereña 0,5 l. Friss rügyek, friss füvek.

Kategóriák: , ,

 

Népszerű csúcsolaj biováltozatban. Friss rügyek, friss füvek, szelíd virágosság. 100% manzanilla cacereña, 0,2º savtartalom. 10 kiló bogyóból lesz egy liter olaj. 0,5 l sötétített üveg.

Elfogyott

4.500 Ft

9.000.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% Manzanilla Cacereña (vagy: Albareña, Alvellanilla, Cacereña, Costalera, Morillo, Perito, Turiel, illetve Asperilla, Blanca, Carrasqueño, de Agua, Hembra, Manzanil, Manzanilla, Negrillo, Redonda, Redondilla, Redondona, Azeitera, Azeitoneira, Negrinha). Ezt a fajtát Cáceres környékéről származtatják, tehát egy extremadurai fajtáról beszélünk, és én (Guszti) úgy vettem észre, hogy szerethető karakterét valóban a Badajoz-Madrid-Zaragoza tengelytől nyugatra adja ki igazán. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 10-es sorozat (vagyis jelen esetben a Manzanilla Cacereña) esetében egy liter olajhoz tíz kiló bogyó szükséges. Az Artajo 10-es sorozata biogazdálkodásból származik.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: itt jobban jönnek a háncsos, vizesebb lágyszárú gizgazok, mint az Artajo koroneikinél, mert az ennél tavaszibb, mindig parfümösebb, csikósabb, míg a manzanilla cacereña (persze értő kezek között) mindig mélyzöldebb aromájú és decensebb, elegáns, mondhatni nőies.

ÍZ: akácvirágos jegyek, pontosan azzal kellemes növényi kesernyével, ami az akácvirág szirmaiban is benne van, ráadásul a '17-es szüret nagyon lágy, elhanyagolható borsosságú olajokat hozott az Artajónak. És van itt kérem kiwi bőven, hámozott padlizsán, meg valami virágporosság. Kiemelkedően szép tétel, jövőre valószínűleg keményebb, élesebb, csípősebb lesz.

MIHEZ: madársalátára, édesköményre, cukkínire, tengeri halakhoz, carpacciókra, szarvasgombás ételekhez stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% Manzanilla Cacereña (vagy: Albareña, Alvellanilla, Cacereña, Costalera, Morillo, Perito, Turiel, illetve Asperilla, Blanca, Carrasqueño, de Agua, Hembra, Manzanil, Manzanilla, Negrillo, Redonda, Redondilla, Redondona, Azeitera, Azeitoneira, Negrinha). Ezt a fajtát Cáceres környékéről származtatják, tehát egy extremadurai fajtáról beszélünk, és én (Guszti) úgy vettem észre, hogy szerethető karakterét valóban a Badajoz-Madrid-Zaragoza tengelytől nyugatra adja ki igazán. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 10-es sorozat (vagyis jelen esetben a Manzanilla Cacereña) esetében egy liter olajhoz tíz kiló bogyó szükséges. Az Artajo 10-es sorozata biogazdálkodásból származik.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: itt jobban jönnek a háncsos, vizesebb lágyszárú gizgazok, mint az Artajo koroneikinél, mert az ennél tavaszibb, mindig parfümösebb, csikósabb, míg a manzanilla cacereña (persze értő kezek között) mindig mélyzöldebb aromájú és decensebb, elegáns, mondhatni nőies.

ÍZ: akácvirágos jegyek, pontosan azzal kellemes növényi kesernyével, ami az akácvirág szirmaiban is benne van, ráadásul a '17-es szüret nagyon lágy, elhanyagolható borsosságú olajokat hozott az Artajónak. És van itt kérem kiwi bőven, hámozott padlizsán, meg valami virágporosság. Kiemelkedően szép tétel, jövőre valószínűleg keményebb, élesebb, csípősebb lesz.

MIHEZ: madársalátára, édesköményre, cukkínire, tengeri halakhoz, carpacciókra, szarvasgombás ételekhez stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg