Kedves igaziolivások,

a 2024.03.12. kedd 20:00 óráig beérkezett (és utalás esetén ki is fizetett) rendeléseket tudjuk biztosan kiküldeni a hosszú hètvége előtt. Március 15-én (pénteken) zárva vagyunk és csomagot sem adunk fel.
Nyitás és első csomagfeladás: 2024.03.18., hétfő.

***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Aroden La Aldea de Don Gil 2 l. A vidéki don.

Kategóriák: ,

 

A díjnyertes Aroden alapolaja, ami messze jobb, mint alap: intenzív, kesernyés alapkarakter illatos, fűszeres, őszibarackos jegyekkel. Picudo, picual, hojiblanca; 0,4% savtartalom. 2 l PET.

Elfogyott

6.000 Ft

3.000.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: az Aroden úgy prezentálja magát, hogy ők nem az üzletről szólnak, ők egy család. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a felmenők a XVI. század óta foglalkoznak olívaolaj-termeléssel, meg hogy az ültetvények a Sierras de la Subbetica Természetvédelmi Területen fekszenek (D.O.P. Priego de Córdoba körzetben), illetve, hogy Luis Torrestől 10 perc alatt többet tanultam a szakmáról, mint mindenkitől 10 év alatt, szóval akkor egy nagyon elhivatott és hiperkorrekt termelő képe rajzolódik ki. Persze segíti a helyzetet, hogy a Priego de Córdoba területét körbeölelő hegyek között egészen speciális a klíma, kifejezetten zöldebb és dúsabb a vegetáció, ami a jelentősen több, és jobban eloszló csapadéknak köszönhető. A klíma, a domborzat és a talajösszetétel együttesen ad olyan jellegzetes karaktert az itteni olívaolajnak, hogy nem csodálkozhatunk a védett eredetmegjelölésen, illetve azt se felejtsük el, hogy a „falu” másik végén egy olyan termelő döcögteti malmait, amelyik évek óta sorozatban ostromolja a világbajnoki címet, ez pedig a Venta del Barón termelője. Ám a méreteiben és álmaiban is sokkal kisebb Aroden is ott mozog a bajnokok élbolyában. Itt a picualon és az hojiblancán kívül a helyi autochton, de elég hisztis és kényes fajta, a picudo a nagy szám. A legtöbb fa 700 m tengerszint feletti magasságon terem, de 1000 méteren is vannak ültetvényeik. Számos fájuk 200 évnél is idősebb. A szüret általában november végéig lezajlik, csak egészen szokatlan időjárású években csúszik át egy része decemberre. Elég gyorsak: a válogatott bogyókból a malomba kerülést követően 2 órán belül olaj lesz. Nagyon aranyos kis csapat, és pl. a Cladium sokkal többet sejtet, mint ami mögötte van.

FAJTA: picudo, picual, hojiblanca. Itt kell elmondani, hogy korábban csak üvegben volt ez a literes kiszerelés, viszont az üveg nagyon nehéz és így a szállítása is drága. Ezért ez a kiszerelés, ez a sötétített PET, csakis az igazioliva számára készült. 2020-ban is ezt mindennapi extra szűznek szánjuk, az árát is lent tartjuk, de tisztában vagyunk vele, hogy némelyeknek ez túl harcias tétel lesz. Ők az Oleoestepa Gran Consumóját, vagy a nagyon lágy Miolivát tudják választani.

SAVTARTALOM:  0,4º

ILLAT: éveken keresztül megvolt az a nagyon klasszikus és nagyon tiszta andalúz karakter, de most valami teljesen másról van szó. Ne olyan tépett füves, morzsolt leveles, búzafűléhez hasonló méregzöld illatot sejtsünk, mert tök máshogy vág mellbe, de azt nagyon. Mondjuk leginkább a zöld, nyers olajbogyó uralkodik, az az illat, ami az olajmalmokban terjeng, az olajgőz, de kijön az articsóka, talán levendula, meg egy sor mediterrán fűszernövény, és mögöttük azért ott van a paradicsomszár. Eleje-vége, nagyon intenzív, és ezek után nem is marad el az ízhatás.

ÍZ: húha, azonnal jelentkezik a nyers bogyó édeskésen krémes belépője, ez kb. fél másodperc : )  És aztán betalál a gyógynövényes kesernyésség, utána hamar a garat felső részén az ismerős csípősség. Nagyon izmos és nagyon komplex olaj, mert a kesernye és a borsosság mellett ott van egy sor virág, rügy és gyümölcs is – pl. őszibarackhéj. Összességében az árához képest túl menő tétel, és ez a szüret már nem olyan házias, mint volt évekig. Hanem emberes, tömény és mindenekelőtt nagyon jó az ára.

MIHEZ: ez volna az Aroden alapolaja (a díjnyertes Cladium mellett), bár szerintünk alapolajnak szinte túl jó. De hát miért is ne használnánk egy nagyon jó olívaolajat alapolajnak?

KISZERELÉS: 2 l PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: az Aroden úgy prezentálja magát, hogy ők nem az üzletről szólnak, ők egy család. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a felmenők a XVI. század óta foglalkoznak olívaolaj-termeléssel, meg hogy az ültetvények a Sierras de la Subbetica Természetvédelmi Területen fekszenek (D.O.P. Priego de Córdoba körzetben), illetve, hogy Luis Torrestől 10 perc alatt többet tanultam a szakmáról, mint mindenkitől 10 év alatt, szóval akkor egy nagyon elhivatott és hiperkorrekt termelő képe rajzolódik ki. Persze segíti a helyzetet, hogy a Priego de Córdoba területét körbeölelő hegyek között egészen speciális a klíma, kifejezetten zöldebb és dúsabb a vegetáció, ami a jelentősen több, és jobban eloszló csapadéknak köszönhető. A klíma, a domborzat és a talajösszetétel együttesen ad olyan jellegzetes karaktert az itteni olívaolajnak, hogy nem csodálkozhatunk a védett eredetmegjelölésen, illetve azt se felejtsük el, hogy a „falu” másik végén egy olyan termelő döcögteti malmait, amelyik évek óta sorozatban ostromolja a világbajnoki címet, ez pedig a Venta del Barón termelője. Ám a méreteiben és álmaiban is sokkal kisebb Aroden is ott mozog a bajnokok élbolyában. Itt a picualon és az hojiblancán kívül a helyi autochton, de elég hisztis és kényes fajta, a picudo a nagy szám. A legtöbb fa 700 m tengerszint feletti magasságon terem, de 1000 méteren is vannak ültetvényeik. Számos fájuk 200 évnél is idősebb. A szüret általában november végéig lezajlik, csak egészen szokatlan időjárású években csúszik át egy része decemberre. Elég gyorsak: a válogatott bogyókból a malomba kerülést követően 2 órán belül olaj lesz. Nagyon aranyos kis csapat, és pl. a Cladium sokkal többet sejtet, mint ami mögötte van.

FAJTA: picudo, picual, hojiblanca. Itt kell elmondani, hogy korábban csak üvegben volt ez a literes kiszerelés, viszont az üveg nagyon nehéz és így a szállítása is drága. Ezért ez a kiszerelés, ez a sötétített PET, csakis az igazioliva számára készült. 2020-ban is ezt mindennapi extra szűznek szánjuk, az árát is lent tartjuk, de tisztában vagyunk vele, hogy némelyeknek ez túl harcias tétel lesz. Ők az Oleoestepa Gran Consumóját, vagy a nagyon lágy Miolivát tudják választani.

SAVTARTALOM:  0,4º

ILLAT: éveken keresztül megvolt az a nagyon klasszikus és nagyon tiszta andalúz karakter, de most valami teljesen másról van szó. Ne olyan tépett füves, morzsolt leveles, búzafűléhez hasonló méregzöld illatot sejtsünk, mert tök máshogy vág mellbe, de azt nagyon. Mondjuk leginkább a zöld, nyers olajbogyó uralkodik, az az illat, ami az olajmalmokban terjeng, az olajgőz, de kijön az articsóka, talán levendula, meg egy sor mediterrán fűszernövény, és mögöttük azért ott van a paradicsomszár. Eleje-vége, nagyon intenzív, és ezek után nem is marad el az ízhatás.

ÍZ: húha, azonnal jelentkezik a nyers bogyó édeskésen krémes belépője, ez kb. fél másodperc : )  És aztán betalál a gyógynövényes kesernyésség, utána hamar a garat felső részén az ismerős csípősség. Nagyon izmos és nagyon komplex olaj, mert a kesernye és a borsosság mellett ott van egy sor virág, rügy és gyümölcs is – pl. őszibarackhéj. Összességében az árához képest túl menő tétel, és ez a szüret már nem olyan házias, mint volt évekig. Hanem emberes, tömény és mindenekelőtt nagyon jó az ára.

MIHEZ: ez volna az Aroden alapolaja (a díjnyertes Cladium mellett), bár szerintünk alapolajnak szinte túl jó. De hát miért is ne használnánk egy nagyon jó olívaolajat alapolajnak?

KISZERELÉS: 2 l PET