Kedves igaziolivások,

a 2024.03.12. kedd 20:00 óráig beérkezett (és utalás esetén ki is fizetett) rendeléseket tudjuk biztosan kiküldeni a hosszú hètvége előtt. Március 15-én (pénteken) zárva vagyunk és csomagot sem adunk fel.
Nyitás és első csomagfeladás: 2024.03.18., hétfő.

***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Aroden Cladium Hojiblanca 0,5 l. Magas cé.

Kategóriák: ,

 

Extrém erős olaj izgalmas, csupazöld jegyekkel, növényi kesernyével, tormás csípősséggel. Flos Olei 2018: 98/99 pont. 100% hojiblanca, 2% savtartalom. 0,5 l sötétített üveg.

Elfogyott

3.900 Ft

7.800.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: az Aroden úgy prezentálja magát, hogy ők nem az üzletről szólnak, ők egy család. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a felmenők a XVI. század óta foglalkoznak olívaolaj-termeléssel, meg hogy az ültetvények a Sierras de la Subbetica Természetvédelmi Területen fekszenek (D.O.P. Priego de Córdoba körzetben), illetve, hogy Luis Torrestől 10 perc alatt többet tanultam a szakmáról, mint mindenkitől 10 év alatt, szóval akkor egy nagyon elhivatott és hiperkorrekt termelő képe rajzolódik ki. Persze segíti a helyzetet, hogy a Priego de Córdoba területét körbeölelő hegyek között egészen speciális a klíma, kifejezetten zöldebb és dúsabb a vegetáció, ami a jelentősen több, és jobban eloszló csapadéknak köszönhető. A klíma, a domborzat és a talajösszetétel együttesen ad olyan jellegzetes karaktert az itteni olívaolajnak, hogy nem csodálkozhatunk a védett eredetmegjelölésen, illetve azt se felejtsük el, hogy a „falu” másik végén egy olyan termelő döcögteti malmait, amelyik évek óta sorozatban ostromolja a világbajnoki címet, ez pedig a Venta del Barón termelője. Ám a méreteiben és álmaiban is sokkal kisebb Aroden is ott mozog a bajnokok élbolyában. Itt a picualon és az hojiblancán kívül a helyi autochton, de elég hisztis és kényes fajta, a picudo a nagy szám. A legtöbb fa 700 m tengerszint feletti magasságon terem, de 1000 méteren is vannak ültetvényeik. Számos fájuk 200 évnél is idősebb. A szüret általában november végéig lezajlik, csak egészen szokatlan időjárású években csúszik át egy része decemberre. Elég gyorsak: a válogatott bogyókból a malomba kerülést követően 2 órán belül olaj lesz.

FAJTA: 100% hojiblanca

SAVTARTALOM:  0,2º

ILLAT: jó, jó, persze vágott fű, de azon túl: zöldparadicsom, zöld banán, nagyon kevés zöldalma

ÍZ: annyira korai szüret, hogy az hojiblanca puha, vajas-gyümölcsös karaktere hiányzik, viszont valahol mégiscsak megmutatkozik: egy, csak nagyon kevés olajban kiérezhető jegyben: a tojássárgájával készült sodók vagy a jól elkészített lágy tojás sárgájának bársonyosságában. Egyébként pedig minden jön belőle, a Mezquita, a flamenco, a Guadalquivir. Ízében, illatában abszolút hozza a trendnek megfelelő extra korai szüretek legtöbb alapvető jellegzetességét; minden karakterjegye gyorsan érkezik: a növényi kesernye után hirtelen támad és sokáig megmarad a tormás csípősség.

MIHEZ: ami elbírja! Mint az extrém erős olajokat általában, ezt is vagy nagyon szelíd sajtokhoz javasoljuk (friss zöldfűszerrel, friss citromlével), vagy aki bírja az erőset, annak kenyérrel tunkolni, és persze mindenhez, ahol a könyörtelenül zöld ízekre szükség lehet: tésztához, paradicsomos salátákhoz stb. stb.

DÍJAK: Flos Olei 2018: 98/99 pont

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: az Aroden úgy prezentálja magát, hogy ők nem az üzletről szólnak, ők egy család. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a felmenők a XVI. század óta foglalkoznak olívaolaj-termeléssel, meg hogy az ültetvények a Sierras de la Subbetica Természetvédelmi Területen fekszenek (D.O.P. Priego de Córdoba körzetben), illetve, hogy Luis Torrestől 10 perc alatt többet tanultam a szakmáról, mint mindenkitől 10 év alatt, szóval akkor egy nagyon elhivatott és hiperkorrekt termelő képe rajzolódik ki. Persze segíti a helyzetet, hogy a Priego de Córdoba területét körbeölelő hegyek között egészen speciális a klíma, kifejezetten zöldebb és dúsabb a vegetáció, ami a jelentősen több, és jobban eloszló csapadéknak köszönhető. A klíma, a domborzat és a talajösszetétel együttesen ad olyan jellegzetes karaktert az itteni olívaolajnak, hogy nem csodálkozhatunk a védett eredetmegjelölésen, illetve azt se felejtsük el, hogy a „falu” másik végén egy olyan termelő döcögteti malmait, amelyik évek óta sorozatban ostromolja a világbajnoki címet, ez pedig a Venta del Barón termelője. Ám a méreteiben és álmaiban is sokkal kisebb Aroden is ott mozog a bajnokok élbolyában. Itt a picualon és az hojiblancán kívül a helyi autochton, de elég hisztis és kényes fajta, a picudo a nagy szám. A legtöbb fa 700 m tengerszint feletti magasságon terem, de 1000 méteren is vannak ültetvényeik. Számos fájuk 200 évnél is idősebb. A szüret általában november végéig lezajlik, csak egészen szokatlan időjárású években csúszik át egy része decemberre. Elég gyorsak: a válogatott bogyókból a malomba kerülést követően 2 órán belül olaj lesz.

FAJTA: 100% hojiblanca

SAVTARTALOM:  0,2º

ILLAT: jó, jó, persze vágott fű, de azon túl: zöldparadicsom, zöld banán, nagyon kevés zöldalma

ÍZ: annyira korai szüret, hogy az hojiblanca puha, vajas-gyümölcsös karaktere hiányzik, viszont valahol mégiscsak megmutatkozik: egy, csak nagyon kevés olajban kiérezhető jegyben: a tojássárgájával készült sodók vagy a jól elkészített lágy tojás sárgájának bársonyosságában. Egyébként pedig minden jön belőle, a Mezquita, a flamenco, a Guadalquivir. Ízében, illatában abszolút hozza a trendnek megfelelő extra korai szüretek legtöbb alapvető jellegzetességét; minden karakterjegye gyorsan érkezik: a növényi kesernye után hirtelen támad és sokáig megmarad a tormás csípősség.

MIHEZ: ami elbírja! Mint az extrém erős olajokat általában, ezt is vagy nagyon szelíd sajtokhoz javasoljuk (friss zöldfűszerrel, friss citromlével), vagy aki bírja az erőset, annak kenyérrel tunkolni, és persze mindenhez, ahol a könyörtelenül zöld ízekre szükség lehet: tésztához, paradicsomos salátákhoz stb. stb.

DÍJAK: Flos Olei 2018: 98/99 pont

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg