JÁRVÁNYHELYZET ALATTI NYITVA TARTÁS:

Hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. A boltban a maszkviselés kötelező. Kérjük, legyetek türelemmel!

Artajo Arbequina 6 1 l. Navarrai nyárutó.

Kategóriák: ,

 

Szelíd, szalmás füvesség, almás-édesdiós-virágos jegyek. 100% arbequina, 0,2º savtartalom. 1 l sötétített PET.

3.800 Ft

3.800.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények Fontellas környékén, az Ebro mentén sorakoznak, tövükben a malom, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült egy liter olívaolaj. A régebben többeknek csak Maduróként ismert tétel (vagyis a némileg később szedett, édesdiós, lágyabb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olaj 6 kiló bogyó hozama. A termelő alapolajként kezeli – pedig egy kifejezetten profi tétel, bizonyos években annyi jut róla eszünkbe: elegancia. Idén is.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: a kövér, érdes-széles fű illata és a még éretlenül nyers édes dióbél mellett nagyon erősek a hűvös, tavaszi virágok, ibolya, elázott orgonaszirom, abszolút április, kifejezetten vonzó, nőies, egészséges üdeség párolog belőle.

ÍZ: az illatban meglévő diósság és virágosság simán kijön, egy keményebb olaj után kóstolva az ibolya is meglesz és pont annyi kesernye jön, amit az éretlen banán héja alatt találunk. Idén hajszálnyival több a borsosság, de mihez képest, mellette érdekes ez az ibolyás, mégis kakaóvajas beütés. Van még benne egy adag zöldalma, csak hogy az elegáns, meleg jegyeket ellensúlyozza. Visszafogott, nem keménykedő, mindent tud.

MIHEZ: mivel kifejezetten a lágy olajokhoz soroljuk, a házi majonéztől kezdve minden olyan ízhez jól passzol, ami nem túl domináns, de az Artajo 8 Arbequina változatához hasonlóan is használhatjuk.

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények Fontellas környékén, az Ebro mentén sorakoznak, tövükben a malom, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült egy liter olívaolaj. A régebben többeknek csak Maduróként ismert tétel (vagyis a némileg később szedett, édesdiós, lágyabb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olaj 6 kiló bogyó hozama. A termelő alapolajként kezeli – pedig egy kifejezetten profi tétel, bizonyos években annyi jut róla eszünkbe: elegancia. Idén is.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: a kövér, érdes-széles fű illata és a még éretlenül nyers édes dióbél mellett nagyon erősek a hűvös, tavaszi virágok, ibolya, elázott orgonaszirom, abszolút április, kifejezetten vonzó, nőies, egészséges üdeség párolog belőle.

ÍZ: az illatban meglévő diósság és virágosság simán kijön, egy keményebb olaj után kóstolva az ibolya is meglesz és pont annyi kesernye jön, amit az éretlen banán héja alatt találunk. Idén hajszálnyival több a borsosság, de mihez képest, mellette érdekes ez az ibolyás, mégis kakaóvajas beütés. Van még benne egy adag zöldalma, csak hogy az elegáns, meleg jegyeket ellensúlyozza. Visszafogott, nem keménykedő, mindent tud.

MIHEZ: mivel kifejezetten a lágy olajokhoz soroljuk, a házi majonéztől kezdve minden olyan ízhez jól passzol, ami nem túl domináns, de az Artajo 8 Arbequina változatához hasonlóan is használhatjuk.