***Drága igaziolivások!
17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.
Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.
Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***
 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2022.08.08-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 40.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- lett.

Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Köszönjük a megértést.

Artajo Arbequina 6 1 l. Navarrai nyárutó.

Kategóriák: ,

 

Szelíd, szalmás füvesség, almás-édesdiós-virágos jegyek. 100% arbequina, 0,2º savtartalom. 1 l sötétített PET.

5.300 Ft

5.300.- / l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények Fontellas környékén, az Ebro mentén sorakoznak, tövükben a malom, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült egy liter olívaolaj. A régebben többeknek csak Maduróként ismert tétel (vagyis a némileg később szedett, édesdiós, lágyabb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olaj 6 kiló bogyó hozama. A termelő alapolajként kezeli – pedig egy kifejezetten profi tétel, bizonyos években annyi jut róla eszünkbe: elegancia. Idén is.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: kiváló példa az eltérő évjáratra. Nézzük, mit írtam a 21-es tételre: „a kövér, érdes‑széles fű illata és a még éretlenül nyers édes dióbél mellett nagyon erősek a hűvös tavaszi virágok, ibolya, elázott orgonaszirom, abszolút április, kifejezetten vonzó, nőies, egészséges üdeség párolog belőle.” És így fest a 22-es szüret illata: három, egymással tekergő jegyet érzünk azonnal, articsóka, spenót és paradicsom. És ezek mind egy tál reszelt almára vannak ráhalmozva. Most a vágott fű és a dió nagyon a háttérbe szorul, viszont végig jelen van az olajbogyó pépjének puha illata, ami a friss zöld növényiséget hozza. Mindent összevetve, határozottan intenzív és rabul ejtő a buké, olyan, mint mikor feldolgozás idején olajmalmot látogatunk.

ÍZ: az illatban nehezen megfogható diósság itt simán kijön. Semmi kesernye, viszont elég hosszan érezzük az érett dió lágyságát. A borsosság viszonylag későn jön, nem is említésre méltó, arbequinánál ne is foglalkozzunk vele. A navarrai Artajo és La Maja olajaira bizonyos években annyira jellemző kakaóvajasság idén éppen hogy észlelhető. Az elegáns, meleg jegyek miatt lett 22-ben az alapolajunk, mindent tud, mindenhol használható, bevethető. Megint sokkal több, mint az ára.

MIHEZ: mivel kifejezetten a lágy olajokhoz soroljuk, a házi majonéztől kezdve minden olyan ízhez jól passzol, ami nem túl domináns, de az Artajo 8 Arbequina változatához hasonlóan is használhatjuk.

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények Fontellas környékén, az Ebro mentén sorakoznak, tövükben a malom, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült egy liter olívaolaj. A régebben többeknek csak Maduróként ismert tétel (vagyis a némileg később szedett, édesdiós, lágyabb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olaj 6 kiló bogyó hozama. A termelő alapolajként kezeli – pedig egy kifejezetten profi tétel, bizonyos években annyi jut róla eszünkbe: elegancia. Idén is.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: kiváló példa az eltérő évjáratra. Nézzük, mit írtam a 21-es tételre: „a kövér, érdes‑széles fű illata és a még éretlenül nyers édes dióbél mellett nagyon erősek a hűvös tavaszi virágok, ibolya, elázott orgonaszirom, abszolút április, kifejezetten vonzó, nőies, egészséges üdeség párolog belőle.” És így fest a 22-es szüret illata: három, egymással tekergő jegyet érzünk azonnal, articsóka, spenót és paradicsom. És ezek mind egy tál reszelt almára vannak ráhalmozva. Most a vágott fű és a dió nagyon a háttérbe szorul, viszont végig jelen van az olajbogyó pépjének puha illata, ami a friss zöld növényiséget hozza. Mindent összevetve, határozottan intenzív és rabul ejtő a buké, olyan, mint mikor feldolgozás idején olajmalmot látogatunk.

ÍZ: az illatban nehezen megfogható diósság itt simán kijön. Semmi kesernye, viszont elég hosszan érezzük az érett dió lágyságát. A borsosság viszonylag későn jön, nem is említésre méltó, arbequinánál ne is foglalkozzunk vele. A navarrai Artajo és La Maja olajaira bizonyos években annyira jellemző kakaóvajasság idén éppen hogy észlelhető. Az elegáns, meleg jegyek miatt lett 22-ben az alapolajunk, mindent tud, mindenhol használható, bevethető. Megint sokkal több, mint az ára.

MIHEZ: mivel kifejezetten a lágy olajokhoz soroljuk, a házi majonéztől kezdve minden olyan ízhez jól passzol, ami nem túl domináns, de az Artajo 8 Arbequina változatához hasonlóan is használhatjuk.