Kedves igaziolivások,

a 2024.03.12. kedd 20:00 óráig beérkezett (és utalás esetén ki is fizetett) rendeléseket tudjuk biztosan kiküldeni a hosszú hètvége előtt. Március 15-én (pénteken) zárva vagyunk és csomagot sem adunk fel.
Nyitás és első csomagfeladás: 2024.03.18., hétfő.

***Drága igaziolivások! 17 éves működésünk eddigi legnehezebb éve ez. A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik. Ebből a helyzetből próbáljuk most a legjobbat kihozni. Úgy tűnik, az idén nem fogjuk tudni minden eddigi olajunkat polcon tartani, de azért lesz miből választani, csak most nagyon lassan megy a szortiment összeállítása. Pontosan a megnövekedett árak miatt sokkal óvatosabbak vagyunk a beszerzéskor. A minőségből — ahogy eddig is megszokhattátok — továbbra sem vagyunk hajlandók engedni.Ha megmaradtok velünk, mi is megmaradunk.Köszönettel: Guszti és az igazioliva csapata***

 
NYITVA TARTÁS:  hétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00; Szombat-vasárnap: ZÁRVA

A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.

Artajo 8 Arbequina 1 l PET.

Kategóriák: ,

 

Diós-almás jegyek kis füvességgel, keserűség nélkül, nagyon enyhe borsossággal. 100% arbequina, 0,2 savtartalom. 1 l sötétített PET.

Elfogyott

5.800 Ft

5.800.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az egykor Frutado néven palackozott (vagyis a korábban szedett, füvesebb-zöldebb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: a kövér fű illata és a kissé éretlen édes dió mellett nagyon erősek a hűvös, tavaszi virágok, ibolya, elázott orgonaszirom, abszolút április-május fordulója, kifejezetten vonzó, nőies, egészséges üdeség párolog belőle!

ÍZ: az illatban meglévő diósság és virágosság simán kijön, egy keményebb olaj után kóstolva az ibolya is meglesz, ugyanúgy, ahogy a zöld banán íze -- zéró keserűség, hajszálnyival több borsosság, vagyis tkp. nulla, cseppnyi zöldalma mellett érdekes ez a lédús, sárga belű krumplisság. Visszafogottságában is mindent tud, meg még valamit.  Azt hiszem, egyetlen hibája, hogy megtévesztő ez a kicsit feszes, beltartalmánál sokkal szigorúbb címke. 

MIHEZ: halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákra, főzelékbe (meg a tálalás előtt a tetejére!), meg olyan alkalmakra, amikor a semmiből kell kaját csinálni — amikor az ember felkarikáz egy sárgarépát, retket, uborkát vagy valamit, sót, ami akad, frissen őrölt borsot rá, olajat, esetleg egy pici ecetet. Egyszóval remekül öltöztet bármit.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből (idén BIO), ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak (és némi billegéssel, de az arbequinájuk is legendás) – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az egykor Frutado néven palackozott (vagyis a korábban szedett, füvesebb-zöldebb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: a kövér fű illata és a kissé éretlen édes dió mellett nagyon erősek a hűvös, tavaszi virágok, ibolya, elázott orgonaszirom, abszolút április-május fordulója, kifejezetten vonzó, nőies, egészséges üdeség párolog belőle!

ÍZ: az illatban meglévő diósság és virágosság simán kijön, egy keményebb olaj után kóstolva az ibolya is meglesz, ugyanúgy, ahogy a zöld banán íze -- zéró keserűség, hajszálnyival több borsosság, vagyis tkp. nulla, cseppnyi zöldalma mellett érdekes ez a lédús, sárga belű krumplisság. Visszafogottságában is mindent tud, meg még valamit.  Azt hiszem, egyetlen hibája, hogy megtévesztő ez a kicsit feszes, beltartalmánál sokkal szigorúbb címke. 

MIHEZ: halhoz, fehér húsokhoz, salátákhoz, tésztákra, főzelékbe (meg a tálalás előtt a tetejére!), meg olyan alkalmakra, amikor a semmiből kell kaját csinálni — amikor az ember felkarikáz egy sárgarépát, retket, uborkát vagy valamit, sót, ami akad, frissen őrölt borsot rá, olajat, esetleg egy pici ecetet. Egyszóval remekül öltöztet bármit.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET