Megint szűretlen, megint limitált, megint bio. Almás-banános, gyümölcsös, szűretlen, friss arbequina az Artajótól, literes üvegben; fuvarártól függően megpróbáljuk 5200-5300 körül kihozni. Limitált kiadás, szokás szerint kizárólag előjegyzésre: orders@igazioliva.hu, vagy személyesen a boltban. Jelentkezési határidő: 2021.10.18. hétfő déli 12:00. A tárgyba írjátok be: “karácsonyi szűretlen”, utána csak nevet és darabszámot kérünk. Bolti átvételt szorgalmazunk, de persze atombiztosan be is csomagoljuk. Fizetni csakis átvételkor kell, de ha vki nem jön érte, akkor az olaját kb. dec második hetében feltesszük a polcra : )))))

NYITVA TARTÁSHétfő-kedd-szerda-péntek: 9:00-17:00, csütörtök: hosszított nyitva tartás 9:00-19:00
                               Szombat-Vasárnap: ZÁRVA

A fennálló járványhelyzet miatt továbbra sincs kóstolás. Kérjük, legyetek türelemmel!

Évek óta nem emeltük a csomagküldés díjait. Az élelmiszerárak és a szolgáltatói díjak emelkedése miatt pár napja kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 30.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 1.800.- lett. Köszönjük a megértést.

4C Koroneiki. Üdvöske.

Kategória:

 

Abszolút szelíd, édes-selymes-bársonyos olaj mindenféle füvesség, kesernye és csípősség nélkül; a köznyelv ezt szokta gyümölcsösnek mondani. Portugál termelő, görög bogyófajta. 100% koroneiki; 0,2% savtartalom; 0,5 l sötétített üveg; limitált darabszám.

3.200 Ft

5.800.-/l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Francisco Manuel Costa Borges Lopes; Serpa, Portugália. A 4C név annyit tesz: 4 courelas, vagyis 4 parcella, ugyanis ennyin kezdtek el gazdálkodni. Érdekes név, kicsit merész, formabontó és progresszív, nem teljesen áll összhangban a beltartalommal, de figyelemfelkeltő, illetve megvan benne az a potenciál, hogy bármilyen tételre ráhúzható. DélPortugáliában vagyunk, ami már majdnem Észak-Afrika, vagyis a nyár igen forró tud lenni. A dél-portugál olívaolajokkal eddig kevésbé volt szerencsénk -- pont azért, mert a hőség nem igazán kedvez a jó szüretnek. Lopesék valódi kistermelők és nemcsak hogy a legfiatalabb olívászat az igazioliva szortimentjében, de még hazai vonatkozásuk is van, ugyanis a házaspárból a feleség magyar. A 2019-es szuper elsőszüretes koroneikijük nagyon gyorsan elkelt – meg is érdemelte, valószínűleg évekre vissza meg előre az egyik legbájosabb tétel volt, úgy értem, dél-európai szinten is. Kár, hogy a szakma nem kóstolhatta. Egy tájidegen fajtával bizony bíbelődni is lehet és néha bosszankodni, főleg, ha a fák még igen fiatalok. A klíma kicsit jobban belepiszkál, meg az esetleges fertőzések, stb. Ez kissé kivédhető egy olyan hozzáállással, amilyennel Francisco rendelkezik. Az idei szüret ugyan nem tudta azt a kirobbanó gyümölcsösséget újra hozni, de még így is sokkal magasabb minőséget kaptunk, mint amit portugál termelők 95%-a tud. Ez a szüret egyvalamit biztosan megmutat nekünk: mit lehet letenni az asztalra, ha a klíma egy kicsit a termelő ellen dolgozik (sőt még a fák is), de ő mindent elkövet, hogy a legjobbat adja.

FAJTA:  100% szűretlen koroneiki. Esetleg itt érdemes megjegyezni, hogy összesen 300 palackot tudtunk megvenni; tavaly ez 250 volt. Nincs is több. Majd talán jövőre.

DÍJAK: 10. Ovibeja Nemzetközi Olívaolaj-verseny (2021, Portugália,): 2. helyezés enyhe/lágy olaj kategóriában, Francisco Manuel Costa Borges Lopes néven fogjátok megtalálni.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: nagyon visszafogott, sehol a háncs, a csalánosság, rukkola, vagy zöld banán – ellenben halványan paradicsomlé és nyers burgonya, meg talán padlizsánbelső illata bukkan fel, a háttérben minimális zöld banánnal. Lágy, csajos tételre számítunk.

ÍZ: valószínűleg a legjobb görög koroneikik benyomását kelti, kora őszi tengerparttal. Korai szüretes tételeknél megszokhattuk a harsogó zöld karaktert, határozott kesernyével és ilyen‑olyan borsossággal. Nos, itt olyan szép, pasztell ízek vannak, hogy olyan fotók jutnak eszembe, ahol a kiaggatott fehér lepedőknek napfényudvara van. Édes olajbogyóíz, nulla kesernye, nulla csípés, kevés banán és búzafű, de tényleg csak mutatóba. 23 fok, pont jó, nem izgága, nem pofozós, inkább kimondottan családoknak való, de főleg hölgyek kedvence lesz. Amíg még van, mert nem sok ez a 300 palack.  Hasonlóan a tavalyihoz, idén sem lesz több. Aki kapja, marja.

MIHEZ: szelíd karaktere miatt szinte mindenhez, főleg mártogatni, de mivel eleve lágy olaj, néhány hónapon belül érdemes elhasználni.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Francisco Manuel Costa Borges Lopes; Serpa, Portugália. A 4C név annyit tesz: 4 courelas, vagyis 4 parcella, ugyanis ennyin kezdtek el gazdálkodni. Érdekes név, kicsit merész, formabontó és progresszív, nem teljesen áll összhangban a beltartalommal, de figyelemfelkeltő, illetve megvan benne az a potenciál, hogy bármilyen tételre ráhúzható. DélPortugáliában vagyunk, ami már majdnem Észak-Afrika, vagyis a nyár igen forró tud lenni. A dél-portugál olívaolajokkal eddig kevésbé volt szerencsénk -- pont azért, mert a hőség nem igazán kedvez a jó szüretnek. Lopesék valódi kistermelők és nemcsak hogy a legfiatalabb olívászat az igazioliva szortimentjében, de még hazai vonatkozásuk is van, ugyanis a házaspárból a feleség magyar. A 2019-es szuper elsőszüretes koroneikijük nagyon gyorsan elkelt – meg is érdemelte, valószínűleg évekre vissza meg előre az egyik legbájosabb tétel volt, úgy értem, dél-európai szinten is. Kár, hogy a szakma nem kóstolhatta. Egy tájidegen fajtával bizony bíbelődni is lehet és néha bosszankodni, főleg, ha a fák még igen fiatalok. A klíma kicsit jobban belepiszkál, meg az esetleges fertőzések, stb. Ez kissé kivédhető egy olyan hozzáállással, amilyennel Francisco rendelkezik. Az idei szüret ugyan nem tudta azt a kirobbanó gyümölcsösséget újra hozni, de még így is sokkal magasabb minőséget kaptunk, mint amit portugál termelők 95%-a tud. Ez a szüret egyvalamit biztosan megmutat nekünk: mit lehet letenni az asztalra, ha a klíma egy kicsit a termelő ellen dolgozik (sőt még a fák is), de ő mindent elkövet, hogy a legjobbat adja.

FAJTA:  100% szűretlen koroneiki. Esetleg itt érdemes megjegyezni, hogy összesen 300 palackot tudtunk megvenni; tavaly ez 250 volt. Nincs is több. Majd talán jövőre.

DÍJAK: 10. Ovibeja Nemzetközi Olívaolaj-verseny (2021, Portugália,): 2. helyezés enyhe/lágy olaj kategóriában, Francisco Manuel Costa Borges Lopes néven fogjátok megtalálni.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: nagyon visszafogott, sehol a háncs, a csalánosság, rukkola, vagy zöld banán – ellenben halványan paradicsomlé és nyers burgonya, meg talán padlizsánbelső illata bukkan fel, a háttérben minimális zöld banánnal. Lágy, csajos tételre számítunk.

ÍZ: valószínűleg a legjobb görög koroneikik benyomását kelti, kora őszi tengerparttal. Korai szüretes tételeknél megszokhattuk a harsogó zöld karaktert, határozott kesernyével és ilyen‑olyan borsossággal. Nos, itt olyan szép, pasztell ízek vannak, hogy olyan fotók jutnak eszembe, ahol a kiaggatott fehér lepedőknek napfényudvara van. Édes olajbogyóíz, nulla kesernye, nulla csípés, kevés banán és búzafű, de tényleg csak mutatóba. 23 fok, pont jó, nem izgága, nem pofozós, inkább kimondottan családoknak való, de főleg hölgyek kedvence lesz. Amíg még van, mert nem sok ez a 300 palack.  Hasonlóan a tavalyihoz, idén sem lesz több. Aki kapja, marja.

MIHEZ: szelíd karaktere miatt szinte mindenhez, főleg mártogatni, de mivel eleve lágy olaj, néhány hónapon belül érdemes elhasználni.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg