Jó hírünk van: két hónap Csipkerózsika-álom után ÚJRANYIT A BOLT! 2020.05.18. hétfőtől a követező rend szerint működünk: H-P 09:00-17:00 óráig, SZOMBATON ZÁRVA leszünk. Sajnos a kóstolás továbbra is határozatlan ideig szünetel. Kérjük, hozzatok maszkot! A WEBSHOP IS FOLYAMATOSAN ÜZEMEL, onnan tudtok házhoz szállítást kérni.

4C Koroneiki. Üdvöske.

Kategória:

 

Abszolút szelíd, édes-selymes-bársonyos olaj mindenféle füvesség, kesernye és csípősség nélkül; a köznyelv ezt szokta gyümölcsösnek mondani. 100% koroneiki; 0,2% savtartalom; 0,5 l sötétített üveg; limitált darabszám.

2.900 Ft

5.800.-/l
Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Francisco Manuel Costa Borges Lopes; Serpa, Portugália. A 4C név: annyit tesz, 4 courelas, vagyis 4 parcella, ugyanis ennyin kezdtek el gazdálkodni. Érdekes név, kicsit merész, formabontó és progresszív, nem teljesen áll összhangban a beltartalommal, de figyelemfelkeltő, illetve megvan benne az a potenciál, hogy bármilyen tételre ráhúzható. DélPortugáliában vagyunk, ami már majdnem Észak-Afrika, vagyis a nyár igen forró tud lenni. A dél-portugál olívaolajokkal eddig kevésbé volt szerencsénk -- pont azért, mert a hőség nem igazán kedvez a jó szüretnek. Lopesék valódi kistermelők és nemcsak hogy a legfiatalabb olívászat az igazioliva szortimentjében, de még hazai vonatkozásuk is van, ugyanis a házaspárból a feleség magyar. A tavalyi szuper elsőszüretes koroneikijük nagyon gyorsan elkelt – meg is érdemelte, valószínűleg évekre vissza meg előre az egyik legbájosabb tétel volt, úgy értem, dél-európai szinten is. Kár, hogy a szakma nem kóstolhatta. Egy tájidegen fajtával bizony bíbelődni is lehet és néha bosszankodni, főleg, ha a fák még igen fiatalok. A klíma kicsit jobban belepiszkál, meg az esetleges fertőzések, stb. Ez kissé kivédhető egy olyan hozzáállással, amilyennel Francisco rendelkezik. Az idei szüret ugyan nem tudta azt a kirobbanó gyümölcsösséget újra hozni, de még így is sokkal magasabb minőséget kaptunk, mint amit portugál termelők 95%-a tud. Ez a szüret egyvalamit biztosan megmutat nekünk: mit lehet letenni az asztalra, ha a klíma egy kicsit a termelő ellen dolgozik (sőt még a fák is), de ő mindent elkövet, hogy a legjobbat adja.

FAJTA:  100% szűretlen koroneiki. Esetleg itt érdemes megjegyezni, hogy összesen 300 palackot tudtunk megvenni; tavaly ez 250 volt. Nincs is több. Majd talán jövőre.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: nagyon visszafogott, sehol a háncs, a csalánosság, rukkola, vagy zöld banán – ellenben halványan paradicsomlé és nyers burgonya, meg talán padlizsánbelső illata bukkan fel, a háttérben minimális zöld banánnal. Lágy, csajos tételre számítunk.

ÍZ: valószínűleg a legjobb görög koroneikik benyomását kelti, kora őszi tengerparttal. Korai szüretes tételeknél megszokhattuk a harsogó zöld karaktert, határozott kesernyével és ilyen‑olyan borsossággal. Nos, itt olyan szép, pasztell ízek vannak, hogy olyan fotók jutnak eszembe, ahol a kiaggatott fehér lepedőknek napfényudvara van. Édes olajbogyóíz, nulla kesernye, nulla csípés, halvány banán és búzafű, de tényleg csak mutatóba. 23 fok, pont jó, nem izgága, nem pofozós, inkább kimondottan családoknak való, de főleg hölgyek kedvence lesz. Amíg még van, mert nem sok ez a 300 palack.  Hasonlóan a tavalyihoz, idén sem lesz több. Aki kapja, marja.

MIHEZ: szelíd karaktere miatt szinte mindenhez, főleg mártogatni, de mivel szűretlen, néhány hónapon belül el kell használni.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Francisco Manuel Costa Borges Lopes; Serpa, Portugália. A 4C név: annyit tesz, 4 courelas, vagyis 4 parcella, ugyanis ennyin kezdtek el gazdálkodni. Érdekes név, kicsit merész, formabontó és progresszív, nem teljesen áll összhangban a beltartalommal, de figyelemfelkeltő, illetve megvan benne az a potenciál, hogy bármilyen tételre ráhúzható. DélPortugáliában vagyunk, ami már majdnem Észak-Afrika, vagyis a nyár igen forró tud lenni. A dél-portugál olívaolajokkal eddig kevésbé volt szerencsénk -- pont azért, mert a hőség nem igazán kedvez a jó szüretnek. Lopesék valódi kistermelők és nemcsak hogy a legfiatalabb olívászat az igazioliva szortimentjében, de még hazai vonatkozásuk is van, ugyanis a házaspárból a feleség magyar. A tavalyi szuper elsőszüretes koroneikijük nagyon gyorsan elkelt – meg is érdemelte, valószínűleg évekre vissza meg előre az egyik legbájosabb tétel volt, úgy értem, dél-európai szinten is. Kár, hogy a szakma nem kóstolhatta. Egy tájidegen fajtával bizony bíbelődni is lehet és néha bosszankodni, főleg, ha a fák még igen fiatalok. A klíma kicsit jobban belepiszkál, meg az esetleges fertőzések, stb. Ez kissé kivédhető egy olyan hozzáállással, amilyennel Francisco rendelkezik. Az idei szüret ugyan nem tudta azt a kirobbanó gyümölcsösséget újra hozni, de még így is sokkal magasabb minőséget kaptunk, mint amit portugál termelők 95%-a tud. Ez a szüret egyvalamit biztosan megmutat nekünk: mit lehet letenni az asztalra, ha a klíma egy kicsit a termelő ellen dolgozik (sőt még a fák is), de ő mindent elkövet, hogy a legjobbat adja.

FAJTA:  100% szűretlen koroneiki. Esetleg itt érdemes megjegyezni, hogy összesen 300 palackot tudtunk megvenni; tavaly ez 250 volt. Nincs is több. Majd talán jövőre.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: nagyon visszafogott, sehol a háncs, a csalánosság, rukkola, vagy zöld banán – ellenben halványan paradicsomlé és nyers burgonya, meg talán padlizsánbelső illata bukkan fel, a háttérben minimális zöld banánnal. Lágy, csajos tételre számítunk.

ÍZ: valószínűleg a legjobb görög koroneikik benyomását kelti, kora őszi tengerparttal. Korai szüretes tételeknél megszokhattuk a harsogó zöld karaktert, határozott kesernyével és ilyen‑olyan borsossággal. Nos, itt olyan szép, pasztell ízek vannak, hogy olyan fotók jutnak eszembe, ahol a kiaggatott fehér lepedőknek napfényudvara van. Édes olajbogyóíz, nulla kesernye, nulla csípés, halvány banán és búzafű, de tényleg csak mutatóba. 23 fok, pont jó, nem izgága, nem pofozós, inkább kimondottan családoknak való, de főleg hölgyek kedvence lesz. Amíg még van, mert nem sok ez a 300 palack.  Hasonlóan a tavalyihoz, idén sem lesz több. Aki kapja, marja.

MIHEZ: szelíd karaktere miatt szinte mindenhez, főleg mártogatni, de mivel szűretlen, néhány hónapon belül el kell használni.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg