Val Paradiso Diodoros 0,5 l

Kategóriák: ,

 

Val Paradiso Diodoros. Környezettudatos szicíliai termelő; limitált kiadás, világörökségi helyszínen, ókori görög romvárosban évszázados fákról szüretelve. Lágy alapkarakter mellett rendes zöldmandulás kesernye, közepes borsosság. 100% Saraceno 0,28% savtartalom. 0,5 l sötétített üveg.

Elfogyott

4.300 Ft

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Naro, Agrigento (Szicília), Olaszország. A Val Paradiso (kb. Paradicsomi Völgy, utalva a gyönyörű környezetre.) majdnem 4 évtizedes családi vállalkozás és kb. 31000 fával vacakolnak (nocellara del belice, biancolilla, carolea, cerasuola, coratina) 200 hektáron. De ezek csak számok, mert ami valóban kiemeli őket a jó minőségű olívaolajat készítő termelők közül, az a szemlélet: annyira kiemelt figyelmet fordítanak a  környezetvédelemre, hogy mind a malom, mind a kiszolgáló épületek energiaszükségletének 100%-át (!!) megújuló energiaforrásokból (saját napelemeikből és szélerőművükből) fedezik, így zéró károsanyag-kibocsátási rátát tudnak elérni. Gyakorlatilag minden palack megvásárlásával ehhez a a harmadik évezredhez méltó tudatossághoz járulunk hozzá. Ez nekünk igen fontos szempont (ilyen szempontból kezet foghatnak a Suerte Altával : )

FAJTA: 100% Saraceno (ami egyébként sokkal jobban hangzik úgy, hogy Cellina di Nardò, avagy Asciulo, Cafaredda, Cafarella, Cascia, Cascioulo, Cellina inchiastra, Cellina femmina, Cellina leccese, Cellina legittima, Cellina mascolina, Cellina salentina, Cellina tarantina, Cellina termetara, Gasciola, Leccese, Morella, Muredda, Oliva di Lecce, Oliva di Nardò, Olivastro, Saracina, Selvatico, Scurranese, Vosciola… hú, ezek az olaszok.)

A Diodoros az 1997 óta UNESCO világörökségi helyszínnek számító Valle dei Templi (Templomok Völgye) régészeti park és a Val Paradiso együttműködésének eredménye. Az ókori görög Akragasz romvárosa jelenleg Szicília egyik legvonzóbb látványossága. Tíz, dór stílusban épült szentély is fennmaradt, éppen ezért a Diodoros elég nagy durranásnak számít, ugyanis azokról a fákról szüretelik, amik a Héra- és a Concordia-templomok tövében állnak (illetve a város egyéb romjai között). Nagyon szerény dolog a hátad mögött 2500 éves görög templomokkal, 600-700 éves fákról szüretelni, ld. itt a képen. Természetesen ettől még az olaj lehetne semmilyen is, de tudjátok: nálunk csak akkor kerül fel valami polcra, ha nem csak sztorija van, hanem jó is. A Diodoros név tisztelgés Diodórosz Szikulosz (Szicíliai Diodórosz, Διόδωρος Σικελιώτης. Kr.e I. század) történetíró előtt, aki – váratlan fordulat – a mai Szicília területén élt; a mester Bibliothéké című munkájában, a XIII. könyv 81,4 passzusában Akragaszt és környékét jelentős olajtermő vidékként említi. Hát persze.

SAVTARTALOM: max. 0,28 %

ILLAT: kissé összeroncsolgatott zöldmandula, éretlen avokádó, padlizsánhéj és félbevágott újkrumli. Ez már önmagában sejtet valamit.

ÍZ: sokkal lágyabban indul, mint a mit az illat ígér, kifejezetten gyümölcsös, zöld olajbogyós és olajgőzös érzés. Szerintem nem is dominál annyira a nyers kesernye, bár eléggé ott van, és a csípés is teljesen rendben van, inkább a szájpad, az íny és a nyelv leradírozása, ami figyelemreméltó. Az egész tétel nagyon feszes, teljesen tükrözi a hivalkodásmentes címkét. Nincs benne játék, mondhatni olyan, mint egy élére vasalt méregzöld pantalló. A Val Paradiso csúcsolaja, nem is várhatunk mást. Karaktere, neve, és megjelenése is nagyon maszkulin.

MIHEZ: alapvetően lágy alapkaraktere és enyhe mandulás kesernyéje miatt mehet akár kesernyésebb zöldsalátákhoz is, de persze tésztához, halhoz, rákhoz, kagylóhoz, carpacciókhoz, paradicsomhoz, édesköményhez, levesek tetejére stb. stb.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg