Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Naro, Agrigento (Szicília), Olaszország. A Val Paradiso (kb. Paradicsomi Völgy, utalva a gyönyörű környezetre) majdnem négy évtizedes családi vállalkozás; kb. 31 000 fával vacakolnak (nocellara del belice, biancolilla, carolea, cerasuola, coratina) 200+100 hektáron. De ezek csak számok, mert ami valóban kiemeli őket a jó minőségű olívaolajat készítő termelők közül, az a szemlélet: annyira kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, hogy mind a malom, mind a kiszolgáló épületek energiaszükségletének 100%-át (!!) megújuló energiaforrásokból (saját napelemeikből és szélerőművükből) fedezik, így zéró károsanyag-kibocsátási rátát tudnak elérni. Gyakorlatilag minden palack megvásárlásával ehhez a harmadik évezredhez méltó tudatossághoz járulunk hozzá. Ez nekünk igen fontos szempont (egyébként ilyen szempontból kezet foghatnak a Suerte Altával).

FAJTA: 100% Biancolilla

SAVTARTALOM: max. 0,2 %

ILLAT: itt a máshol már elvárt és megszokott növényi, leveles-füves intenzitás inkább az olajbogyó héját idézi, illetve van az a bizonyos olívagőz, ami a malmokban a feldolgozás alatt érezhető, és ami semmi egyébhez nem fogható, mert sűrű, majdnem tapintható. Olyan avokádós. Erre még rájátszik a szűretlenség.

ÍZ: nos, ha valaki rajong az olyan olívaolajokért, amikben visszaköszön az eljárás és a munkamozzanatok mindegyike, akkor most ez az olaj az övé. Ugyanis itt egyetlen dolog a kiugró: az organikus termesztés. Ahogyan az illatában, az ízében is teljesen felismerhető, hogy itt nemigen lehetett gépi szürettel, sem egyéb modern technikával sietni, mert egy amolyan békebeli, kicsit vadult olajbogyókra emlékeztető aroma jön ki az olajból. Úgy kell elképzelni, hogy itt nem a gyorsaság volt a cél, vagy a savtartalom nullához közelítése. Szép kézi szüret, talán egy kicsit melegebb is volt a kelleténél, és nem siették el a malomba jutást, persze azért egy napon belül maradtak : ) Érdekes, hogy Dalmáciában lelhető fel néha egy-egy ilyen – a háziasnál pöpecebb, de nem pontokra hajtó – tétel. Aszparáguszos virágbolti aroma, nem bántó kesernye, de hozzáillő, hamar jelentkező borsosság. Ez tényleg bio: nyomódott szemek, komótosság, esetleg jutazsák és talán némi hálón átjutott anyaföld is benne van. Kicsit időutazás…

MIHEZ: mint a Classico: minden, ami tészta; aztán semlegesebb levélsalátákhoz, fehérbabhoz, krumplihoz, halakhoz, szárnyasokhoz, és persze az örök klasszikus: paradicsomhoz.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg