Uljara Lun 0,5 l. A szerelemgyerek.

Kategóriák: ,

 

Uljara Lun, Pag-sziget, Horvátország. Botanikai rezervátumból származik; a fák átlagéletkora 700-800 év. Szelíd, szűretlen olaj füvesség és keserűség nélkül, enyhe csípősséggel. Limitált darabszám, nincsen rajta hasznunk, a pénz teljes egészében a malomnak megy, ezért csomagban nem küldjük ki, csak a boltban kapható; minden darab megvásárlásával a liget fennmaradását támogatod.

Elfogyott

3.900 Ft

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Uljara Lun, Észak-Pag, Horvátország. Ezt az olajat senki ne keresse itt a webshopon, pontosabban itt van, de nem rendelhető; csak a boltban kapható. Alább kiderül, miért.

Ez a tétel olyan, mint egy szerelemgyerek; kár tagadni: félig a szív döntötte el, hogy a kínálatba kerül. Egyrészt mindig annyira panaszkodom a horvátok hányavetiségére és irreális áraira (utóbbi nem sokat változott), hogy muszáj egyszer-egyszer szerezni valami kiugró isztriai vagy dalmát olívaolajat, másrészt évek óta rágjuk az Uljara Lun fülét, hogy adjanak jó minőségű olajat, jó áron. A minőség sikerült, az áron még polírozni kell.

Ez a tétel nagyon eltér az általában nálunk megszokottaktól. Nem csak az oblica jegyei, vagy a miniatűr, világvégi olajmalom adja meg hozzá azt a bizonyos szikrát, hanem a környezet, ahonnan származik. Az olaj egy olyan botanikai rezervátumból származik, ahol százával állnak és teremnek az évezredes fák. Lun olajligete egyike a Mediterráneum maroknyi, valóban ősi ültetvényeinek. Mindössze néhány éve vette kezdetét egy komolyabb megóvási terv, mi éppen akkortájt találtunk rá a helyre. A baj, pontosabban a báj : ) csak az, hogy mivel a Natura 2000-es besorolású régió gyakorlatilag úgy működik, mint egy tervezetten biogazdálkodásra ráállt birtok, ennek megfelelően minden évben más és más minőségű és mennyiségű olívaolaj jön le a fákról – vagyis a mai robotizált igényű fogyasztóknak nem ajánlom a tételt (lehet, hogy 2-3 évig nem lesz, vagy nagyon nem fog erre hasonlítani, mert az elmúl 5 évben pl. volt egy teljes terméskiesés, egy kukacos év, két oxidált, illetve nagyon fás karakterű szüret…). Talán az új védelmi program jobb szüreti eredményeket hoz, mi ebben bízunk. Szóval nagyra tartva a helyiek erőfeszítéseit, tisztelve az ókortól termő fákat, az eredetiséget és a hitelességet (nem utolsó sorban a családunk nyári-őszi pihenőbázisát), úgy döntöttünk, hogy azért illesztjük kínálatunkba a luni olajat, mert ezzel is támogatjuk az ottaniak munkáját és az ősi fák megóvását. Ezen a tételen nincsen hasznunk, csak az áfát pakoltuk rá, a pénz teljes egészében a malomnak megy. Ennél fogva csomagban kiküldeni sem fogjuk, vagyis csak a boltban kapható. Amolyan igazi pult alóli tétel. Mindössze 50 palackot vettünk meg, és minden darab megvásárlásával a liget fennmaradását támogatod.

FAJTA: túlnyomórészt oblica, a fák átlagéletkora 700-800 év, van fiatalabb is, idősebb is. A liget jellegéből adódóan kézzel szüretelnek, így a teljes vegyszermentesség, az öntözés hiánya és a logisztikai nehézségek mellett ez is felfelé nyomja az olaj árát.

SAVTARTALOM: 0,4 körül

ILLAT: friss, nagy víztartalmú, sárga belű krumpli hámozás vagy reszelés közben. Komolyan. Egyébként meg a viszonylag nagyobb szemű oblica akkor ilyen illatú, amikor szüret után  elég hamar elkezdik megőrölni.

ÍZ: kifejezetten édesen indul, a nagyon jó minőségű tradicionális görög vonalra emlékeztet, és szinte teljesen hiányoznak a zöld jegyek. Valaki mondott rá valami érettebb narancsot, én nem éreztem, viszont az édeskrumpli jön. A kesernye éppenhogy érezhető, de csak mutatóba, viszont meglepetésként a végén szép és hosszú a borsosság. Összességében nagyon puha, ami az erős szűretlenséghez nagyon illik.

MIHEZ: igazi tunkolós olaj.

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg