+386 123 45 69
mail@premiumcoding.com

Kedves igaziolivás vásárlók,

Mindenkinek feltűnhet, hogy idén az árakat itt-ott megemeltük, és az ingyenes csomagküldés összeghatára is feljebb ment; ez éppúgy szolgálja a vásárlók érdekét (jó minőséget kapni még mindig elérhető áron), mint az igazioliváét (fennmaradni változatlan formában…). Csak annyit emeltünk és csak ott, ahol mindenképpen szükséges volt. Az olívaolaj — hasonlóan a borhoz — évjáratos dolog, és ha egy szüret sokkal kevesebb litert eredményez, akkor a termelők árat emelnek, mi meg sodródunk velük. Ti meg, reméljük, továbbra is velünk. Köszönjük a megértést és a hűséget.

Grubic Buza foto KICSI

Uljara Grubić Buža 0,5 l.

0 Reviews

6.200 Ft

Elfogyott

Tudnivalók

TERMŐHELY, TERMELŐ: Uljara Grubić, BaleValle (Isztria), Horvátország. Ha csak az olajárakat néznénk, talán átugornánk a horvátokat, de azért mégis csak figyeljünk oda Isztriára, mert ezt a régiót a Flos Olei katalógus 2016-2017-ben a legjobb olajtermő vidéknek nevezte. Nem alaptalanul… 

Grubićéknál azért kötöttünk ki, mert azon kívül, hogy nem horvátországi olaszok, hanem horvátok (vagyis nem a származásért kapnak kedvezőbb pontszámokat), olyan malmuk van, ami a jelenlegi isztriai nagyágyúknak, vagyis a 95-97 pontos vodnjani, rovinji, balei „olasz” szomszédoknak készít világraszóló olajat és öregbíti hírnevüket – de azért ők is 94 pontot kapnak. Maga az eredeti olajmalom 1927-ből származik; 1965-ig használták, aztán sok más Tito-éra alatti malomhoz hasonlóan bezárt, és sokáig üresen állt. Suzana és Emanuel Grubić 2008-ban határozta el, hogy az épület felújítása után modern feldolgozóval újraindítja az olajtermelést. Az ültetvény egy része több mint 400 éves, 8 hektáron 1700 fa, csupa helyi isztriai fajta: buža femina, buža  muška és buža puntoža, valamint rošinjola. A bogyókat a kézi szüret után egy kis kapacitású Pieralisi géppel dolgozzák fel.

FAJTA: a Buža nevű olaj valójában a háromféle buža házasítását takarja.

SAVTARTALOM: 0,08º!!!!!

ILLAT ÉS ÍZ: mandulás-marcipános illat, roppanósan zöld jegyekkel. Ugyanez ízben is simán jön, szelídnek induló sárgabarackmagos/almamagos terjengés, viszont mellé jön az akácvirág bibéje – halál komolyan. Későn és alig érezhető borsossággal — keserűség nélkül.

MIHEZ: sült és párolt zöldségek utólagos ízesítésére, paradicsomsalátához, dresszingekhez, szárnyashoz, halhoz, tenger gyümölcseihez, tésztákhoz, szelídebb sajtokhoz. Kenyérrel mártogatva ezerrel téli napokon, hogy tudjuk, milyen a nyár. Borsos ár, de hihetetlen minőség, egyensúly és aroma. Egyik kedvencem (Guszti) – csakis ezért jöhetett velünk Baléból idáig : )

KISZERELÉS: 0,5 l üveg

DÍJAK: Flos Olei 2017: 94 pont