Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Sabino Leone, Canosa di Puglia (Barletta-Andria-Trani, Puglia), Olaszország. A Leone család elég régóta dolgozik a mezőgazdaságban, és ezt egész jól kamatoztatta az olívászat felé fordulásban – gyorsan nőttek fel néhány év alatt a legjobb dél-olaszok közé.  Az ismertebb, nagynevű és nívós pugliai olívászatok tornyainak árnyékából már simán kiléptek, és most még korrekt árakon dolgoznak. A Cerignolától délre és Andriától nyugatra (illetve a bitang, 2018-as egyik világlegjobbja Crudo termőterületétől kb. 70 km-re) fekvő birtok valamivel több, mint harmincezer fája között vannak évszázados Coratinák és fiatalabb Frantoio, Peranzana és Carolea fajták.  A tételeiket vakteszten szúrtuk ki (hogy máshogy), zászlós olajaikat viszont borsos áruk miatt nem tartjuk. Jó nevű, korrekt termelő, patent olajokkal. Egyébként meg elég beszédes, hogy Sabino Leone a saját gazdaságára úgy tekint, mint egy szabóságra, ahol a legnagyobb figyelmet a részletekre fordítják.

FAJTA: coratina, peranzana, frantoio. Io Voglio, vagyis ’akarom’ – az erős óhajtásról elnevezett tételt érdemes akarni, mert viszonylag barátságos ára és magas minősége miatt nyugodtan használhatjuk a mindennapi konyhán is. Ez többé-kevésbé a termelő alapolajának számít.

DÍJAK: tucatnyi nemzetközi díj, egyebek között pont ez az olajuk kapott a 2017-es Flos Olei katalógusban 96 pontot. Bővebben a díjaikról itt lehet olvasni.

SAVTARTALOM: max. 0,2%

ILLAT: talán a három fajta házasítása miatt főleg a friss háncs, nehéz, tépett levelesség és füvesség (és padlizsánhéj) kerül előtérbe, és hát a három SL tétel közül ennek van a legmarkánsabb illata.

ÍZ: mandula, barackmag, zöldalma héja, aztán enyhén szikár kesernye, de az is mandulás és barackmagos. Leonéék még paradicsomlevelet is vélnek benne érezni, de ők a keserűségre is az gondolják: „kissé.” Na de mihez képest? Mi azért inkább közepesen erősnek lőjük be, és ez a közepes erősség is igen hamar jelentkezik. A La M’nenn és a La Berafatt mellett tényleg csak „kissé.”

MIHEZ: a termelő szerint mindennapi ételekhez, sültekhez, fehér húsokhoz, salátákhoz; szerintünk az intenzitása miatt főleg paradicsomos ételekhez, akár markánsabb tésztaszószokhoz, párolt vagy sült zöldségekhez.

KISZERELÉS: 0,5 l üveg