Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Valpaços (Trás-os-Montes, Portugália), Cooperativa de Olivicultores de Valpaços. Az 1951-ben alapított szövetkezetről nem gondolták volna a salazari diktatúra napernyője alatt melózó tagok, hogy kicsit több mint fél évszázad múltán már nemcsak hogy kiadványokban fogják méltatni az olívaolajokat, de az ő olajuk is szerepelni fog egy ilyenben, nem is akárhogyan. A Flos Olei olajkatalógusban évek óta 95 pont körül állnak, 2016-ban a legjobb ár-érték arányú csúcsolajat adták a világnak, 2018-ban pedig 96 pontot kapott pont ez a cobrançosájuk. Terem náluk még verdeal, madural és persze galega (utóbbi galíciai, vagyis gallo-kelta eredetre utal). A kb. félmillió fával vacakoló csapat minden bizonnyal Portugália legjobb termelője, ha összesítésről van szó. Mi két-három termelőt tartunk nyilván, akikkel nagyon nehéz együtt dolgozni, már ami a kommunikációt illeti, vagy a hatékonyságot: ők köztük vannak : ) Északiak, félig kelták, alig beszélnek, de baromi jókat csinálnak.

FAJTA: 100% cobrançosa. Egy régi-új tétel, és ahogy a visszatérőknél elvárható, mindig új arcát mutatja. A mostani kínálatunkban az egyik legkiugróbb karakterrel rendelkező olaj. Ha a Madural a Ferrari, akkor ez a Maserati.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: nyers spenót, és mellette valami izgalmas virágosság, mintha snidling virága lenne.

ÍZ: zöld, persze, zöld, de ahogy az illatából sejteni lehet, kiütköznek benne a nem megszokott, idegen jegyek -- mintha még az Atlantikum jó értelemben vett algás-óceános, sós-kesernyés friss jegyeit is érezni lehetne. Egyébként pedig erőteljes keserűség és csípősség, csak erős idegzetűeknek. De aki bírja az erőset, azt nagy jutalom várja a végén: elképesztően növényi ízek; olyan izgalmas,  hogy mostanában ez lett az egyik kedvencünk.

MIHEZ: ami elbírja! Jó erős olaj, ezért karakteres zöldségekkel, húsokkal párosítsuk, vagy próbáljuk ki a másik véglettel: garnélarákkal, szelíd, tejszínes ízű sajtokkal (mozzarella, haloumi, vagy a sósabb feta), és persze kötelezően friss paradicsommal.

DÍJAK:

Flos Olei 2016: TOP 20, a termelő prémium házasítása 2016-ban elnyerte a világ legjobb ár-érték arányú csúcsolaja díjat, és 95 pontot kapott. De pont ez a házasításuk nincs nálunk, mert szerintünk a Cobrançosa és a Madural sokkal jobban sikerült : )

Flos Olei 2018: 96 pontot kapott ez a cobrançosájuk.

KISZERELÉS: 0,5 l díszüveg díszdobozban.