Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Alferrarede, Abrantes (Ribatejo, Portugália középső vidéke), a Tejo (latin Tagus, spanyol Tajo) középső folyásvidékén. A kétszázötvenvalahány hektáron galega, cobrançosa, cornicabra, arbequina és picual fák állnak. A Sociedade Agricola Ouro Vegetal (SAOV) nagyon fiatal kezdeményezés, alig másfél évtizedes, nem csoda, hogy más úton járnak – sok portugál „hagyományos” termelő nem is fogadja el fura „zöld” ízű olajaikat. Ennek ellenére Alberto Serralha Gomes a tettes, mint olívász, és fiatal(abb) kora ellenére a szakma régebbi motorosai is szívesen tanulnak tőle. Van mit. Az a helyzet, hogy méltatható extra szűz tekintetében Portugália – tetszik, vagy sem, de egy évtizednyi tesztelés szól belőlem – talán ha egy tucatnyi termelőt tud felmutatni. Ezt a csoportot is elfelezik a feleslegesen és érthetetlenül túlárazott tételek, mert néhányan toszkán mércét használnak árképzésnél. Ami marad, abból illik válogatni (pl. Rosmaninho) . Annak ellenére, hogy ők a régió legprofibb termelői, a Serralha csapat teljesítménye ingadozik, ez tény, és mi ezzel tisztában vagyunk. Annyira, hogy sokak valódi bánatára eltelt egy 2017-es év Quinta do Pouchão és Cabeço das Nogueiras nélkül. Nem rendeltünk, mert annyira nem jött össze a 16-os év. NA DE MOST!!! Úristen, mit pakolt le a SAOV-csapat… 7 éve követjük őket, azóta biztos nem volt ilyen minőség. Ár-érték arányban a QdP nettó verhetetlen, feltolhatnánk 4500.- Ft-ig a 0,75 litert, a CdN-t pedig szintén, az sem lenne ár értük. De minek is? Tessék megismerni, hogy egy több mint tisztességes portugál mit tud, és hogyan alázza rommá a hasonló árú bolti söpredéket. Nagy év ez Serralhaéknak, semmi kétség.

FAJTA: galega és cobrançosa, vagyis csak portugál fajták, erre korábban járt egy DOP címke, de most lemaradt. Amúgy is annyira egyszerű és keveset mutató a palack, hogy teljesen ellentétes azzal, ami benne van. Szűretlen.

SAVTARTALOM: max. 0,2º

ILLAT: paradicsomsaláta, mikor a sótól levet enged. Vagy paradicsomlé. Itt semmi alma, mandula nincs, nem zavarja semmi a cobrançosa kiteljesedését. Ha valaki akar, még friss füvet is érezhet benne, persze. (nekem mindig a kövér porcsin jut eszembe- G)

ÍZ: Hú. Annyira kiugrik a cobra, és minden egyéb fajtától elüt, hogy nem hiába az egyik kedvencünk. Szóval a paradicsomillat után csak egy pillanatra paradicsomos, meglepő virágporosság jön, olyan napfényesség, és ez együtt a kellő növényi kesernyével, ami nem is annyira jellemző. Rövid borsosság, aztán csak az a bizonyos fehér virágú bokor/cserje marad hosszan, ami nem jut eszembe, hogy mi, de nagyon nyári. Az év egyik kedvence. Karakterében az Oleoestepa Hojiblancái állnak közel hozzá.

MIHEZ: salátákhoz, sült vagy párolt zöldségekhez, tésztákhoz, húsokhoz, krémlevesbe (és a tetejére), főzelékbe (és ennek is tálalás előtt a tetejére), mártogatókhoz, stb. stb.

KISZERELÉS: 3 l sötétített PET