Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Venchipa SL, Ácula, Spanyolország. Granadától dél-nyugati irányban, az Alhambrától kb. ötórai gyaloglással elérhető. Hát ez a termőterület tényleg a Sierra Nevada oldalában található, úgy negyven kilométerre tőle síparadicsom is van, éppen ezért a mogorvább telek jellemzőek itt – a nyár viszont baromi forró. Az O-Med igazi harmadik évezredbeli családi olívászat, mivel mindössze 2000 óta működik, 200 hektáron 40.000 fa. Ez még rendben is van, ahogy attól sem kell hasra esni a prémium extra szüzek világában, hogy nitrogén alatt tartják az olajat, és a visszamaradó mag elégetésével pl. a malom energiaellátását segítik. De az már döfi, hogy az olajkinyerés során 20 Celsius fok alatt marad az olívapaszta…

Ja, és van egy nagyon patent fejlesztésük. Ugye a fényoxidáció miatt az extra szüzeket nem szokás áttetsző, azaz víztiszta üvegpalackba tölteni (csak az olyan vérprofik engedhetik meg maguknak, mint a Venta del Barón, vagy a Fuenroble, és ők is csak a sötét díszdoboz miatt), viszont szerették volna, ha látszik az olaj színe. Ezért fogták a normál üvegpalackokat és bevonták UV-sugárzás elleni védőréteggel.  Évek óta ostromolják az élbolyt, ott vannak az ajtóban, elhivatottak, kitartóak és kompromisszummentesek: komoly esélyük van egy-két éven belül végleg megvetni a lábukat a legjobbak legjobbjai között. Mondjuk azért a picualjuk 2017-ben a Mario Solinason elhozta a közepesen zöld gyümölcsösség kategóriában az első díjat…

Még valami: 2013-ben az O-Med egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: Suerte Alta, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa.)

FAJTA: 100% picual. Szüret: 2017. október utolsó hete.

SAVTARTALOM: 0,2 alatt

ILLAT: harmadik szippantásra jön ki a paradicsomszár vagy a zöldparadicsom, és a kifogástalan minőségű krumpli hámozás közben felszabaduló illata.

ÍZ: elsőre olyan, mintha menta is volna ott mentaíz nélkül, mondjuk keserűmandulásan. Kimondottan robosztus, a kesernye után komótosan jön a torokizzító, de jóleső csípés, inkább parázslás. Nagyon profi tétel, és akárcsak az arbequinájuk esetében, itt is szépen kiugrik az éretlen olajbogyó karaktere, csak még a polifenolok is dolgoznak. Hasonlóan páncélos, mint az általunk sokat és titokban magasztalt Fuenroble, mégis már a bátrabbaknak, és az (igazi : )) olívaolajat alaposabban ismerőknek lesz jó választás.

MIHEZ: fejes- vagy madársalátára, paradicsomra, brokkolihoz, zöldbabhoz, lencséhez, szárnyasokhoz, vörös húsokhoz, tésztára, sajtokhoz, zöldségköretekhez, rizshez

KISZERELÉS: 0,5 l üveg