+386 123 45 69
mail@premiumcoding.com

Nagyon fontos még két dolog, kérjük, olvasd el, mielőtt továbbmész a honlapunkon.

Egyrészt 2018. július 7-ről 8-ra virradóra árat emeltünk. Talán tudjátok, hogy a forint történelmi mélypontra jutott; egyszerűsítve ez olyan, mintha a termelők árat emeltek volna. Elkövettem azt a hibát, hogy sokáig 315 forintra áraztam be a termékeinket, most kénytelenek vagyunk óvatosan 335 forintra húzni. Ez majdnem 6,4%-os emelést eredményezne – ehhez képest mi 5%-ot emelünk, remélhetőleg ideiglenesen. Nagyon reméljük, hogy ezzel még a jófej balek kategóriában maradunk, és reméljük azt is, hogy Ti, igaziolivás vásárlók, fogyasztók és függők, velünk maradtok, és hogy mi se fogunk padlót – így talán mindenki kihúzza addig, amíg a forint egy kicsit lábra kap.

Másrészt technikai okok miatt a webshop még mindig nehezen áttekinthető; még egy darabig türelmeteket kérjük, dolgozunk rajta. Addig is segítségnek ott az olajválasztó.

Előre is megköszönöm a hűséget és a megértést,

Tóth Guszti

 

O-Med füstölt olívaolaj 250 ml

0 Reviews

4.800 Ft

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Az O-Med viszonylag új szereplő a csúcsolívászatok között.  A Granadától délnyugatra fekvő Ácula környéki ültetvények elég magasan fekszenek, kb. 700 méterrel tengerszint felett, ami ugye nem igazán kedvez az olajbogyót megfúró légynek.  A Garcia-Casas család jelenleg 130 hektáron mintegy 40 000 fával dolgozik, saját malmuk 2005-től van. Ezzel vált valóra a harmadik generációs olívász, Juan de Dios García Molina álma: ettől kezdve minden részfolyamat az ellenőrzésük alá került, az ültetéstől a szüreten át a sajtolásig. A vállalkozást ma a negyedik generáció, Juande és Paula irányítja, ők viszik tovább a Juan alapította O-Med olívászatot. Pár év alatt a legnagyobbak közé jutottak.

A kifogástalan minőségen túl nekünk további fontos szempont, hogy az O-Mednél kiemelten arculati tényező a fenntarthatóság és a környezetvédelem: az üzemben speciálisan átalakított olajbogyómag-égető kemencét telepítettek, amellyel a sajtolóüzem energiaszükségletének 40%-át fedezni tudják, a legtöbb palackjuk pedig újrahasznosított átlátszó üvegből készül. ÉS: kinyeréskor az olajpaszta hőmérséklete náluk nem haladja meg a 20 C (!) fokot, illetve ha valakinek aggályai lennének az átlátszó üveggel kapcsolatban, nyugi, teljes felületén UV védelemmel látják el a palackokat

2013-ben az O-Med egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: Suerte Alta, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa.)

ÖSSZETÉTEL: arbequina extra szűz olívaolaj, olajbogyómag-füst.

HOGYAN KÉSZÜL: az olívászat által kifejezetten erre a célra átalakított kemencében, hideg füstöléssel. Az olívászat saját olajbogyómag-törmelékét alacsony hőmérsékleten begyújtják, úgy, hogy láng nem, csak sűrű, fehér hidegfüst keletkezik. A füstöt még ez után is külön lehűtik, és csak az első füstfelhőket engedik rá a szelíd arbequina olajra, így kapja meg a jellegzetes füstös aromáját, miközben megmarad az extra szűz olívaolaj hibátlan minősége is.

DÍJAK: az O-Med elég sok nemzetközi elismerést tudhat magáénak; bővebben itt.

MIRE SZÁMÍTSAK: markánsabb, valahogy vadabb, mint a Castillo de Canena füstölt olívaolaja. A termelő szerint édeskés, vaníliás-karamelles jegyekkel bír, szerintünk egyszerre nagyon növényi és nagyon füstös.

MIHEZ: alapvetően kétfelé indulhatunk. 1) Ha eleve egy füstös ízre akarunk ráerősíteni: grillhúsokhoz, grillezett halakhoz és tenger gyümölcseihez, grillezett zöldségekhez (sült paprikához!), füstölt halas hidegtálakra, pirítósra tonhalkrém alá egy csepp citromos olajjal (ezzel vagy ezzel) együtt. 2) Ha a füstös ízt ízesítésnek akarjuk használni: padlizsánkrémhez, hummuszhoz, tapenádokhoz (olajbogyókrémekhez), babpüréhez, lencsesalátához, tojásos ételekhez, olajbogyó pácolásához, zöldségkrémekhez, fetakrémhez, vargányakrémlevesre, sajtlevesre, kecskesajthoz, fokhagymás tésztákhoz, rozmaringos steakkrumplihoz, krumplipüré tetejére stb., stb. Szerintünk: nagyon-nagyon bátraknak étcsokis és kávés édességekhez.

KISZERELÉS:  250 ml szögletes szürke díszüveg