Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Venchipa SL, Ácula, Granadától dél-nyugati irányban, az Alhambrától kb. ötórai gyaloglással elérhető. Hát ez a termőterület tényleg a Sierra Nevada oldalában található, úgy negyven kilométerre tőle síparadicsom is van, éppen ezért a mogorvább telek jellemzőek itt – a nyár viszont baromi forró. Az O-Med igazi harmadik évezredbeli családi olívászat, mivel mindössze 2000 óta működik, 200 hektáron 40.000 fa. Ez még rendben is van, ahogy attól sem kell hasra esni a prémium extra szüzek világában, hogy nitrogén alatt tartják az olajat, és a visszamaradó mag elégetésével pl. a malom energiaellátását segítik. De az már döfi, hogy az olajkinyerés során 20 Celsius fok alatt marad az olívapaszta…

Ja, és van egy nagyon patent fejlesztésük. Ugye a fényoxidáció miatt az extra szüzeket nem szokás áttetsző, azaz víztiszta üvegpalackba tölteni (csak az olyan vérprofik engedhetik meg maguknak, mint a Venta del Barón, vagy a Fuenroble, és ők is csak a sötét díszdoboz miatt), viszont szerették volna, ha látszik az olaj színe. Ezért fogták a normál üvegpalackokat és bevonták UV-sugárzás elleni védőréteggel.  Évek óta ostromolják az élbolyt, ott vannak az ajtóban, elhivatottak, kitartóak és kompromisszummentesek: komoly esélyük van egy-két éven belül végleg megvetni a lábukat a legjobbak legjobbjai között. Mondjuk azért a picualjuk 2017-ben a Mario Solinason elhozta a közepesen zöld gyümölcsösség kategóriában az első díjat…

Még valami: 2013-ben az O-Med egyike volt az alapítóinak a QvExtra! nevű, csúcstermelőkből álló nemzetközi szervezetnek, amelynek célja a fogyasztói tudatosság erősítése és a minőségbiztosítás szigorítása. A QvExtra mind organoleptikus, mind kémiai paraméterekben sokkal szigorúbb feltételeket szab az olívaolaj-minősítésben, mint a nemzetközi olívaolaj-tanács (az IOOC). (További QvExtra tagok az igaziolivánál: Suerte Alta, Venta del Barón, Casas de Hualdo, Oleoestepa.)

FAJTA: 100% arbequina. Szüret: 2017. október utolsó hete.

SAVTARTALOM: 0,2 alatt

DÍJAK: az O-Med elég sok nemzetközi elismerést tudhat magáénak; bővebben itt.

ILLAT: mit is várhatnánk egy arbequinától, mint almát, almahéjat, cseppnyi mandulát, persze friss füvet, és a zöld olajbogyó letagadhatatlan illatát.

ÍZ: fajtából adódóan hozza az édeskés, zöldalmás, tejes diós és édesmandulás vonalat, csakhogy a bitangabb arbequinákhoz sorolom (tehát pl. a Basilippo két eltérő intenzitású arbequinája nyitja a lágy sort, folytatja az Artajo, aztán középen a Casas de Hualdo fölényesen tetszik mindenkinek, végül a keményen a világ élbolyában terpeszkedő Oro Bailént előzi be intenzitásban a Castillo de Canena arbequinája), vagyis oda tud marni a vége. Mindenképpen többedik találkozású arbequinának vélem, abszolút szép, borsossága ellenére is kiegyensúlyozott és elegáns, innovatív.

MIHEZ: kicsit haladóbbaknak mártogatni, illetve mindenkinek tésztára, salátára, paradicsomra, rákhoz, halhoz, sajtokhoz, zöldségköretekhez, rizshez

KISZERELÉS: 0,5 l UV-védett átlátszó üveg