Montalbano IL GENIO I.G.P. Toscano 0,5 l. Szupertoszkán.

Kategória:

 

Montalbano Il Genio I.G.P. Toscano 0,5 l sötétített üveg. Egy igazi szupertoszkán, amely konkrétan Leonardo Da Vinci szülővárosából, Vinciből származik; a Mesterre utal a címkén megidézett Vitruvius tanulmány is. Népszerű, zöldmandulás alapkarakter alig érezhető kesernyével, picit erősebb csípősséggel.

Elfogyott

3.900 Ft

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Montalbano Agricola Alimentare Toscana, Vinci (Firenze, Toszkána), Olaszország. A termelőszövetkezet 50 éve működik, ma már a környezettudatos és a bio felé hajló, ún. integrált gazdálkodásban készítik Toszkána védett földrajzi jelzésével ellátott olajaikat. Az Il Genio annyira toszkán, hogy konkrétan Leonardo Da Vinci szülővárosából, Vinciből származik; a Mesterre utal a címkén megidézett Vitruvius‑tanulmány is.

FAJTA: frantoio, moraiolo, leccino, pendolino, rossellino, piangente (azaz a toszkán I.G.P. szabályozásban meghatározott fajták)

SAVTARTALOM: max. 0,5 % (a toszkán I.G.P. szabályozásban meghatározott maximum 0,6 %, náluk ez valamivel alacsonyabb)

ILLAT: mandula, paradicsomszár, frissen vágott fű, articsóka

ÍZ: ízében egyszerre rengeteg mindent érezni, már csak azért is, mert fél tucat fajta házasításával készül. Ezért lehetséges, hogy a saláta- és a mandulaíz mellett ugyanúgy megtalálni a zöldalmát, az articsókát és a zölddiót. Mindezek mellett valami nagyon meghitt, puha, ismerős háziasság, „olajbogyósság” is erősen emlékeztet minket Toszkánára. Aztán – mielőtt nagyon elmerülnénk az emlékekben – támad a csípősség: a végén határozott borsosság érezhető, ami viszont salátán és más ételekben sokat szelídül. Szép, korrekt olaj, és nagyon toszkán.

MIHEZ: igazi klasszikus, ami sok mindenhez passzol és széles körben felhasználható: salátákhoz, paradicsomhoz, tésztákhoz, rizottókhoz, rizsköretekhez, húsokhoz, szinte bármilyen zöldséghez; középhaladóknak kenyérrel mártogatni.

KISZERELÉS: 0,5 l üveg