+386 123 45 69
mail@premiumcoding.com

*****

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS:

BOLT:

Dec. 16. szombat 10-13 és KIVÉTELESEN 16-19

Dec. 23. szombat 10-13

ZÁRVA 2017. dec. 24. vasárnaptól 2018. jan. 8. hétfőig. NYITÁS 2018. jan. 9. kedd.

WEBSHOP:

Csomagot utoljára 2017. dec. 21-én, csütörtökön adunk fel (pénteki kézbesítéssel). Utána legközelebb 2018. jan. 8. hétfőn kezdjük el feldolgozni a rendeléseket.

*****

 

Kedves igaziolivás vásárlók,

Mindenkinek feltűnhet, hogy idén az árakat itt-ott megemeltük, és az ingyenes csomagküldés összeghatára is feljebb ment; ez éppúgy szolgálja a vásárlók érdekét (jó minőséget kapni még mindig elérhető áron), mint az igazioliváét (fennmaradni változatlan formában…). Csak annyit emeltünk és csak ott, ahol mindenképpen szükséges volt. Az olívaolaj — hasonlóan a borhoz — évjáratos dolog, és ha egy szüret sokkal kevesebb litert eredményez, akkor a termelők árat emelnek, mi meg sodródunk velük. Ti meg, reméljük, továbbra is velünk. Köszönjük a megértést és a hűséget.

Romano Ortice uj foto KICSI

Frantoio Romano Ortice Riserva 0,5 l

0 Reviews

4.500 Ft

Tudnivalók

TERMŐHELY, TERMELŐ: Romanóék ízig-vérig nápolyiak, kinézetre, temperamentumra, olajra. Tuti, hogy a családból valaki ismer valakit, akinek az egyik bátyja ismer egy embert, akinek az unokatesója a Camorrának dolgozik : ) Nápolytól keletre – jó címe lenne egy maffiakönyvnek, de Benevento, illetve Ponte tényleg kb. 70 km-re északkeletre van Nápolytól, gyakorlatilag Campania közepén. Az olívászat alapításának évét kiemelkedő eleganciával választották ki, többek között Monet, Rodin, Csajkovszkij és Zola születési évében, 1840-ben – legalábbis ők innen datálják a Frantoio Romano működését (Arany János 23 éves volt). Ma már a negyedik generáció keze olajos minden nap, és az elismerő szakmai kritikák a kitartó és fejlődő munkának szólnak. Hat hektáron 1600 fát gondoznak, tehát elég kicsik (vö. Basilippo. kis, andalúz családi birtok 5000 fával) A helyi fajtákon kívül (ortice, picholine) északiakat is termesztenek, mint a frantoio és a leccino (utóbbi a frantoio egyik porzója). A mértéktelen olasz hamisítások miatt ők is kényszerből jelzik néhány tételük palackján, hogy 100% Italiano. Évek óta agyondíjazzák őket, ők pedig kiemelkedően jó árakat szabnak a minőséghez – mármint olasz viszonylatban : )

FAJTA: 100% ortice. A sima ortice fajtaolajuk elegáns testvére, az Ortice Riserva a Fr. Romano zászlóshajója, nemcsak a család büszke rá, a nemzetközi szakma is elismeri – a Flos Olei 96 pontra értékelte, ami a Tre Colonne tételeinek is kijárt 2016-ban. New Yorkban arany. Élbolyban vannak, na. Az ortice egy helyi, campaniai (ill. Molise-i) fajta és azon kívül, hogy csemegebogyóként is fogyasztják, érdekessége, hogy a nagy szemű bogyó alakja miatt a helyiek a Kakas sarkantyúja elnevezés mellett még Kakasherének is hívják. Novemberben szüretelik, a kézi betakarítás mellett gépi segédletet is alkalmaznak.

DÍJAK: tucatnyi nemzetközi díj, egyebek között Flos Olei 2016: 96 pont; Mario Solinas 2015: közepes gyümölcsösség, második díj; , World’s Best Olive Oils 2014/2015: 8. hely; EVOO World Ranking (extra szűz olívaolajok világranglistája) 2015: 13. hely; New York-i Nemzetközi Olívaolaj-verseny 2015, 2016: aranyérem; stb, stb. Bővebben a díjairól itt és itt.

SAVTARTALOM: 0,14 %

PEROXIDSZÁM: 3,9

POLIFENOL: 848 mg/kg

ILLAT: hűvös zöld illat paradicsomos, zöldbanános, mentás-citrusos jegyekkel

ÍZ: zöldalmás-cikóriás alapkarakter, keserűmandulás, mentás-zsályás jegyekkel, markáns kesernyésséggel, ugyancsak markáns csípősséggel.

MIHEZ: elegáns dolgokhoz: grillezett fehér húsú halakhoz, ceruzababhoz, rizottókhoz vagy rizspiláfokhoz, erdei gombás ételekhez, vörös húsokhoz, érlelt keménysajtokhoz, és persze mindenféle paradicsomos dologhoz

KISZERELÉS: 0,5 l üveg