+386 123 45 69
mail@premiumcoding.com

***2018.07.09. hétfőtől 07.16. hétfőig a bolt zárva, de a webshop zavartalanul működik.***

Nagyon fontos még két dolog, kérjük, olvasd el, mielőtt továbbmész a honlapunkon.

Egyrészt 2018. július 7-ről 8-ra virradóra árat emeltünk. Talán tudjátok, hogy a forint történelmi mélypontra jutott; egyszerűsítve ez olyan, mintha a termelők árat emeltek volna. Elkövettem azt a hibát, hogy sokáig 315 forintra áraztam be a termékeinket, most kénytelenek vagyunk óvatosan 335 forintra húzni. Ez majdnem 6,4%-os emelést eredményezne – ehhez képest mi 5%-ot emelünk, remélhetőleg ideiglenesen. Nagyon reméljük, hogy ezzel még a jófej balek kategóriában maradunk, és reméljük azt is, hogy Ti, igaziolivás vásárlók, fogyasztók és függők, velünk maradtok, és hogy mi se fogunk padlót – így talán mindenki kihúzza addig, amíg a forint egy kicsit lábra kap.

Másrészt a webshop még mindig darabokban van; még egy darabig türelmeteket kérjük, dolgozunk rajta.

Előre is megköszönöm a hűséget és a megértést,

Tóth Guszti

 

Frantoio Romano Ortice Riserva 0,5 l

0 Reviews

4.500 Ft

Hozzánk is beköszöntek az olaszok; ez itt egy díjnyertes termelő erős olaja haladóknak.

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Romanóék ízig-vérig nápolyiak, kinézetre, temperamentumra, olajra. Tuti, hogy a családból valaki ismer valakit, akinek az egyik bátyja ismer egy embert, akinek az unokatesója a Camorrának dolgozik : ) Nápolytól keletre – jó címe lenne egy maffiakönyvnek, de Benevento, illetve Ponte tényleg kb. 70 km-re északkeletre van Nápolytól, gyakorlatilag Campania közepén. Az olívászat alapításának évét kiemelkedő eleganciával választották ki, többek között Monet, Rodin, Csajkovszkij és Zola születési évében, 1840-ben – legalábbis ők innen datálják a Frantoio Romano működését (Arany János 23 éves volt). Ma már a negyedik generáció keze olajos minden nap, és az elismerő szakmai kritikák a kitartó és fejlődő munkának szólnak. Hat hektáron 1600 fát gondoznak, tehát elég kicsik (vö. Basilippo. kis, andalúz családi birtok 5000 fával) A helyi fajtákon kívül (ortice, picholine) északiakat is termesztenek, mint a frantoio és a leccino (utóbbi a frantoio egyik porzója). A mértéktelen olasz hamisítások miatt ők is kényszerből jelzik néhány tételük palackján, hogy 100% Italiano. Évek óta agyondíjazzák őket, ők pedig kiemelkedően jó árakat szabnak a minőséghez – mármint olasz viszonylatban : )

FAJTA: 100% ortice. A sima ortice fajtaolajuk elegáns testvére, az Ortice Riserva a Fr. Romano zászlóshajója, nemcsak a család büszke rá, a nemzetközi szakma is elismeri – a Flos Olei 96 pontra értékelte, ami a Tre Colonne tételeinek is kijárt 2016-ban. New Yorkban arany. Élbolyban vannak, na. Az ortice egy helyi, campaniai (ill. Molise-i) fajta és azon kívül, hogy csemegebogyóként is fogyasztják, érdekessége, hogy a nagy szemű bogyó alakja miatt a helyiek a Kakas sarkantyúja elnevezés mellett még Kakasherének is hívják. Novemberben szüretelik, a kézi betakarítás mellett gépi segédletet is alkalmaznak.

DÍJAK: tucatnyi nemzetközi díj, egyebek között Flos Olei 2016: 96 pont; Mario Solinas 2015: közepes gyümölcsösség, második díj; , World’s Best Olive Oils 2014/2015: 8. hely; EVOO World Ranking (extra szűz olívaolajok világranglistája) 2015: 13. hely; New York-i Nemzetközi Olívaolaj-verseny 2015, 2016: aranyérem; stb, stb. Bővebben a díjairól itt és itt.

SAVTARTALOM: 0,14 %

PEROXIDSZÁM: 3,9

POLIFENOL: 1049 mg/kg (!!!) Kiemelkedően magas polifenoltartalom.

ILLAT: hűvös zöld illat paradicsomos, zöldbanános, mentás-citrusos jegyekkel

ÍZ: zöldalmás-cikóriás alapkarakter, keserűmandulás, mentás-zsályás jegyekkel, markáns kesernyésséggel, ugyancsak markáns csípősséggel.

MIHEZ: elegáns dolgokhoz: grillezett fehér húsú halakhoz, ceruzababhoz, rizottókhoz vagy rizspiláfokhoz, erdei gombás ételekhez, vörös húsokhoz, érlelt keménysajtokhoz, és persze mindenféle paradicsomos dologhoz

KISZERELÉS: 0,5 l üveg