Finca la Torre narancsos olívaolaj 250 ml díszüveg díszdobozban

Kategóriák: ,

 

Finca la Torre narancsos olívaolaj. Készült a Flos Olei 2016 szerint a világ legjobb olívaolajából, biodinamikus gazdálkodásban termett narancs héjával együtt sajtolva. Biodinamikus gazdálkodásból származik, Demeter minősítés. A szelídnél izgalmasabb, enyhén kesernyés olaj nem is annyira narancsos, mint inkább mandarinos alapkarakterrel. 250 ml díszüveg díszdobozban.

Elfogyott

3.600 Ft

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Camino Finca la Torre (Málaga), Andalúzia, Spanyolország. A fiatal, 1998-ban alakult olívászat mintegy 230 hektáron gazdálkodik; a kivételes szépségű ültetvény területén egy i.e. 3. századi római olajmalom romjai is megtekinthetők.

MI EZ: ami a normális ízesített olajoknál az alap: nem középrossz olajból, aromával készülnek, hanem első osztályú olívaolajból, magával az ízesítőanyaggal együtt sajtolva — ettől a citrusok héjából és magjából is olyan illóolajok kerülnek az olajba, amelyeket utólagos ízesítéssel képtelenség utánozni. A Finca la Torre az ízesített olajait a díjnyertes, korán szüretelt, tehát elég erőteljes hojiblancájából készíti Demeter minősítésű, vagyis biodinamikus gazdálkodásban termett narancs héjával együtt sajtolva. Ez azért különösen bevállalós döntés, mert az ízesített olajokat általában szelíd alappal készítik, hogy ne az olívaolaj karcossága, hanem az ízesítőanyag domináljon. A Finca la Torre citromos olaja viszont erős.

MIRE SZÁMÍTSAK: nem is annyira narancsos, mint inkább izgalmas mandarinos karakter. Mint a frissen hámozott narancs vagy mandarin, a héjban levő illóolajok minden erejével és friss kesernyéjével. Olyan az íze, mint az igazi narancs vagy mandarin illóolaj illata, ha ilyen képzavarral élhetünk. Szóval aki a szelídebb, édesebb narancsosságot kedveli, annak inkább a La Masrojana narancsos olaját ajánljuk.

MIHEZ: gyümölcsturmixba illatosításnak és dúsításnak, gyümölcssalátákra, kakaós-csokis kevert tésztás süteményekbe, egyéb csokoládés dolgokhoz (fagylaltra, pudingra). Vagy friss citromlével, narancslével halhoz, rákhoz, balzsamecettel cékla-, cukkini-, sárgarépasalátára, sült céklához, grillezett sárgarépához, esetleg zúzott fokhagymával, aprított friss petrezselyemmel kikeverve halak kísérőjeként. De megér egy próbát izgalmas új pestókban, olajbogyókrémekben, szendvicskrémekben is.

KISZERELÉS: 250 ml díszüveg, díszdobozban   3.600.-

DEMETER MINŐSÍTÉS: A biodinamikus gazdálkodás a biogazdálkodás speciális, még szigorúbb formája: holisztikus szemlélete élő organizmusnak tekinti a művelt területet, ahol minden mindennel összefügg: a növény- és állatvilág, a talaj, a mikroklíma mind hat egymásra, sőt mindezeket még a holdfázisok is befolyásolják. A kártevőket természetes készítményekkel kezelik, számolnak a kozmikus ritmusokkal, a művelés mozzanatait a holdnaptárhoz igazítják. A biodinamikus gazdálkodásról még többet a kapanyél blogon, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület honlapján és Antal Valinál.