Finca la Torre citromos olívaolaj 250 ml díszüveg díszdobozban

Kategóriák: ,

 

Finca la Torre citromos olívaolaj. Készült a Flos Olei 2016 szerint a világ legjobb olívaolajából, biodinamikus gazdálkodásban termett citrom héjával együtt sajtolva. Biodinamikus gazdálkodásból származik, Demeter minősítés. A szelídnél izgalmasabb, enyhén kesernyés olaj kirobbanóan erős és friss citromhéjas karakterrel. 250 ml díszüveg díszdobozban.

Elfogyott

3.600 Ft

Leírás

A Finca la Torre készíti a 2016-os Flos Olei katalógus szerint a világ legjobb olívaolaját, és nyilván ugyanilyen minőségben készülnek az ízesített olajaik is. Biodinamikus gazdálkodásból származik, Demeter minősítés.

TERMŐHELY, TERMELŐ: Camino Finca la Torre (Málaga), Andalúzia, Spanyolország. A fiatal, 1998-ban alakult olívászat mintegy 230 hektáron gazdálkodik; a kivételes szépségű ültetvény területén egy i.e. 3. századi római olajmalom romjai is megtekinthetők.

MI EZ: ami a normális ízesített olajoknál az alap: nem középrossz olajból, aromával készülnek, hanem elsőosztályú olívaolajból, magával az ízesítőanyaggal együtt sajtolva — ettől a citrusok héjából és magjából is olyan illóolajok kerülnek az olajba, amelyeket utólagos ízesítéssel képtelenség utánozni. A Finca la Torre az ízesített olajait a díjnyertes, korán szüretelt, tehát elég erőteljes hojiblancájából készíti, biocitrom héjával együtt sajtolva. Ez azért különösen bevállalós döntés, mert az ízesített olajokat általában szelíd alappal készítik, hogy ne az olívaolaj karcossága, hanem az ízesítőanyag domináljon. A Finca la Torre citromos olaja viszont erős.

MIRE SZÁMÍTSAK: brutálisan, megdöbbentően, mindent elsöprően citromos!! Pontosan mint a frissen reszelt citromhéj, annak minden erejével és friss kesernyéjével. Olyan az íze, mint az igazi citrom illóolaj illata, ha ilyen képzavarral élhetünk. Szóval aki a szelídebb, édesebb citromosságot kedveli, annak inkább a Portucale citromos olaját ajánljuk.

MIHEZ: gyümölcsturmixba illatosításnak és dúsításnak, gyümölcssalátákra, citromtortára, csokoládés dolgokhoz (fagylaltra, pudingra), panna cottára, citromos piskótába vagy kevert tésztás süteményekbe. Vagy friss citromlével, narancslével halhoz, rákhoz, fehérborecettel cékla-, cukkini-, sárgarépasalátára, esetleg szezámmaggal szárzellerhez; citromos-csirkés / diós-rozmaringos / tejszínes-bazsalikomos tésztákhoz; zúzott fokhagymával, aprított friss petrezselyemmel kikeverve halak kísérőjeként. De megér egy próbát izgalmas új pestókban, olajbogyókrémekben, szendvicskrémekben is.

KISZERELÉS: 250 ml díszüveg, díszdobozban  

DEMETER MINŐSÍTÉS: A biodinamikus gazdálkodás a biogazdálkodás speciális, még szigorúbb formája: holisztikus szemlélete élő organizmusnak tekinti a művelt területet, ahol minden mindennel összefügg: a növény- és állatvilág, a talaj, a mikroklíma mind hat egymásra, sőt mindezeket még a holdfázisok is befolyásolják. A kártevőket természetes készítményekkel kezelik, számolnak a kozmikus ritmusokkal, a művelés mozzanatait a holdnaptárhoz igazítják. A biodinamikus gazdálkodásról még többet a kapanyél blogon, a Biodinamikus Közhasznú Egyesület honlapján és Antal Valinál.