Castillo de Canena Reserva Familiar Picual. Kilencvennyolc.

Kategóriák: ,

 

Flos Olei 2018: A VILÁG LEGJOBB OLÍVAOLAJA, és a maximum (99/99) pontszámmal díjazott olaj. Hűvös, szúrós, mélyzöld illat citrusos jegyekkel, markáns kesernyésséggel és erőteljes borsossággal. 0,5 l díszüveg.

5.500 Ft

Mennyiség

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Canena (Jaén), Andalúzia, Spanyolország. Mielőtt Luis Vañó Martinez 1780-ban üzemszerűen belevágott az olívaolaj-termelésbe, bódéjuk, a Canena kastély már több mint ezer éve állt ilyen-olyan formában. A Guadalquivir-folyó völgye az ország jobb adottságú területei közé tartozik, és ezt már a rómaiak is nagyon tudták; emlékezzünk, hogy Baetica provincia (tkp. a mai Andalúzia) adta az egyik legjobb olajat a Birodalomnak. Így eshetett, hogy a kastély alatt római alapok vannak, magát az épületet pedig az arabok hozták tető alá. 1931-től már számunkra is látogatható a kastély, ami a Vañó család tulajdonában áll. Na ők aztán tényleg a legprofibbak között vannak, eltekintve most az évek óta tartó díjesőtől. Például a szürettől számított legfeljebb 4 órán belül olaj lesz a bogyókból, ami simán unikális, vagy, hogy nincsen prémium alatti olajuk, illetve olyan kompromisszumok nélküli termelést visznek, hogy ma már demeter minősítésű fajtaolajuk is van (nálunk is készleten : )). A 2016-ban az év olívászatának választott farm 17-ben „csak” maximális 98 pontot kapott, hogy aztán 2018-ban Reserva Familiar Picual tételüket szintén maximális (immár 99) ponttal megválasszák az év EVOO-jának. Ennyi.

A Reserva Familiar (vagy Family Reserve) hagyományosan az olívász családok által saját használatra visszatartott legjobb olívaolaját jelzi. Ma már ezeket a csúcsolajokat is palackozzák, vagyis a Reserva Familiar megjelölés mögött legtöbbször nagyon vagány, kifejezetten kiemelkedő minőségű csúcsolajat kell sejteni. És akkor most ez a tétel idén a bolygó legjobbja bizonyos szakmai körök szerint.

FAJTA: 100% picual. Szüret: 2017. október 24-november 9 (pontosan).

DÍJAK: elég sok nemzetközi elismerés, teljesen helyigényes lenne felsorolni, csak néhány:

Flos Olei 2016: maximálisan kiadható pontszám: 98/98 pont, és A VILÁG LEGJOBB OLÍVÁSZATA, vagyis idén ezzel a kategóriával a TOP20 egyike. Bővebben itt.

Flos Olei 2017: maximális 98 pont

Flos Olei 2018: A VILÁG LEGJOBB OLÍVAOLAJA, ráadásul idén először 99/99 pont, vagyis idén ezzel a kategóriával a TOP20 egyike. 

Mario Solinas 2016: második helyezés az intenzív gyümölcsösség kategóriában

Mario Solinas 2018: a szakma által legrangosabbnak ítélt versenyen első díj…

EVOOLEUM 2016: a verseny legjobb olaja; a legjobb spanyol olaj; a legjobb fajtaolaj; a legjobb olaj intenzív gyümölcsösség kategóriában. Bővebben itt.

SAVTARTALOM: max. 0,12º (!!!!!)

ILLAT: igen, a szín nem számít, de azért jól mutat az az igazi aranyzöldes olajzöld : ) Mindegy. Árnyas-hűvös mentás, szúrós, mélyzöld illat, éretlen lime és markunkban összezúzott éretlen olajbogyók. Nagyon zöld almának a héja. Totál éretlen, de szétnyomott banán. Sok zsenge fű, articsóka és zöldparadicsom.

ÍZ: és akkor ez a tizenhetes szüretelésű ResFam picual most gyakorlatilag minden szakmai elismerést begyűjtött. Miért is? Az októberi szüretelésű, tök zöld és egészséges picual karakterjegyeit száz százalékig hozza, meg még plusz valamit. Teljes összhangban az üde rügyesség, a növényi életerővel együtt hamar belépő mandulás keserűség és a hibátlanság adója, a borsos torokreszelés. Igazából nagyon nagy itt a balansz, nem tudok belekötni, nem is szabad, csak annyit, hogy én korai szüretű hojiblanca színekben szurkolok, úgyhogy nálam súlyban vetélytársa most csak a Finca la Torre és a Venta del Barón lehet. A másik nagyágyú, a Casas de Hualdo tizenhetes picualja meg sokkal lágyabb, érthetőbb – árában is.

MIHEZ/KIKNEK: paradicsomsalátához, gazpachóhoz, érlelt sonkához, érlelt keménysajtokhoz, bélszíncarpaccióhoz, gombához. Profiknak: mártogatni, kortyolgatni, reggel éhgyomorra orvosságként, zöldfőzelékek és könnyű, nyári levesek tetejére bolondítónak.

KISZERELÉS:  0,5 l díszüveg