Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: A Casas de Hualdo fiatal, progresszív termelő, kizárólag a minőséget szem előtt tartó új generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. Négy fajtával gazdálkodnak a Tajo hordalékmedencéjében (Kasztília-La Mancha autonóm körzetben, Toledo tartományban). A picual, manzanilla, cornicabra és arbequina bogyókból fajtaolajat és házasításokat is készítenek. A régió telei hidegek, a nyár forró és száraz, kevés esővel. A magas minőséghez elengedhetetlen az optimális vízfelvétel, ezért az ültetvényeket a legmodernebb csepegtetéses öntözőrendszerrel gondozzák. A szüret korán, október végén, november elején lezajlik. A bogyókat ernyőbe rázzák, tehát azok soha nem érintik a talajt, és 6 órán belül (!) olajat nyernek belőlük – ezzel biztosítják a lehető legmagasabb minőséget. A Casas de Hualdót 2012-ben „Az év spanyol olajmalma” díjjal tüntették ki.

FAJTA: 75% picual és 25% arbequina. A Casas korábban csak egyféle mindennapos felhasználásra szánt házasítást készített, zöld fémkannában. Emellé tették most be vörös fémkannában a jóval intenzívebb házasítást.

SAVTARTALOM: 0,3º

ILLAT: inkább a picual gyökérzöldséges, feketeribizlis alapkaraktere dominál, a Casas-féle picual akácvirágosos-mentás izgalmasságával

ÍZ: a zöld kannás szelíd változat erősebb párja, ahol az arbequina kicsit visszalágyítja a picualt, de összességében viszonylag intenzív, zöld füves olaj inkább a picualra jellemző gyökérzöldséges, feketeribizlis utóízzel, közepes keserűséggel, közepes borsossággal. Kiemelkedően jó ár-érték arány.

MIHEZ: a termelő mindennapi olajnak szánta, mi úgy gondoljuk, akinek árban belefér, főzhet is vele, de tökéletesen megfelel hideg használatra is: sült és párolt zöldségek utólagos ízesítésére (padlizsánhoz!), paradicsomsalátához, dresszingekhez, vörös húsokhoz, szárnyashoz, halhoz, tenger gyümölcseihez, tésztaszószokhoz, sajtokhoz, stb.

KISZERELÉS: 3 l fémkanna. Bónusz: a fémkanna tetején a szokásos kiemelhető, csavaros kiöntő mellett visszazárható, pattintós szelepet helyeztek el a kulturált töltésért – magyarán, hogy ne bugyogjon, amikor öntjük.