Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Explotaciones Jame S.L., Villargordo, Jaén, Andalúzia, Spanyolország. Elég nehéz mostanában labdába rúgni Andalúzia ÉK-i vidékén. Mert ha a szülőfölded az olajfával legdúsabban teleültetett régió a világon, és minden szomszédodnak, rokonodnak, meg volt osztálytársadnak fityeg vagy fél tucat elismerő oklevél a falán arról, hogy milyen bitang jó olívaolajat készít, és te mégis olívászatra adod a fejed, akkor két dolog lehetséges. Vagy jobbnak kell lenned náluk, vagy már te is szomszéd, rokon és volt osztálytárs vagy : ) A 4. generáció óta olajfákkal babráló Martos Ávila család akkor kezdett kiugrani az ezernyi termelő tengeréből, mikor az ezredfordulón korszerűsítették a malmukat. Megérte, mert egyre szebb tételeket hoznak ki, és a legutóbb a Flos Oleiben kapott 95 pontért még nem is drágák. A művelést illetően nem ugrálhatnak nagyon, mert a környéken a tradicionális 100 fa/hektár a menő, de hát hely az van bőven, minek sűríteni: ezek egészséges, tágas és jól szüretelhető ültetvények.

FAJTA: 100% nevadillo blanco. Itt egy kis kitérő. Mi is lett volna a legjobb választás, ha nem egy tökös kis picual, Jaén környékén vagyunk ugyanis. Azt is kóstoltam, az is szuper, de hát van elég picunk, ezért a nevadillo mellett döntöttem. A baj csak az, hogy a nevadillo megnevezést sokan csak a picual egyik szinonimájaként tartják számon, mások pedig kiállnak a különbözőség mellett. Viszont ha a Bravoleum nevadillo blancóját összevetjük andalúz picualokkal (ld. Fuenroble, Castillo de Canena, vagy O-Med picu), akkor érződik a jelentős különbség.

DÍJAK: itt kb. 96 díjat lehet összeszámolni, de ne községek közti, nyolc indulós bajnokságokra gondoljunk…

SAVTARTALOM: persze 0,2º alatt

ILLAT: a citrusosság már-már leuralja a hagyományosan erős tépett fű illatot, de annyira, hogy az már citromfű. Meg nagyon éretlen szőlőnek a héja.

ÍZ: most meglepődünk, mert hasonló illatnál nagyon odaverős jegyeket várunk, és nem. Persze nem egy lágy olaj, de a nyugodt rügyes, virágos, „olajmalmos” (mármint a profi olajmalmok illatára gondolok, nem valami zughorvát komposztdarabolóra) és igazán hűs, tavaszi arborétumos impressziók mellett azért csenget egyet a borsosság, viszont a kesernye elég szolíd. Ez az a mindenki számára szerethető egyensúly és visszafogott intenzitás, amiért még fel sem került a polcra (nemhogy a webre) és máris több kartont mazsoláztak el a boltban. Kifejezetten jó kis színfolt a kínálatban, de az biztos, hogy a merész metálarany palack jobban tarol az andalúzoknál, mint nálunk, de ez csak dizájn és nem számít.

MIHEZ: szelídebb ízű levélsalátákhoz (szívsaláta, fejes saláta, madársaláta), paradicsomhoz, párolt zöldbabhoz, zöldborsóhoz, spenóthoz, tésztához, csirkéhez, halhoz, mártogatókhoz

KISZERELÉS: 0,5 l egyedi metálarany díszüveg