Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ:  a Basilippo Gourmet Arbequina igazi világbajnok. A Basilippo 5000 fával rendelkező, a Sevilla melletti El Viso del Alcorban fekvő családi birtokának ültetvényein integrált gazdálkodás folytatnak. A birtok olajai a komoly hozzáértésnek köszönhetően néhány év alatt a világ legjobbjai közé emelkedtek. A bogyókat nagyon szigorúan megválogatják, kézzel palackoznak, a tartályokat 18 ˚C-on tartják, stb.

FAJTA: 100% válogatott arbequina. A Basilippo Gourmet-ja a Hacienda Merrha birtokon a szüret első napjaiban szedett bogyókból készül, ezt jelzi a címkén látható felirat: Primeros días de Cosecha. A szüret kifejezetten korán, már október első napjaiban elkezdődik (amennyiben az elmúlt hónapok időjárása megfelelő volt), ezért egy liter Basilippo Gourmet olajhoz legalább 12 kg bogyóra van szükség (világátlagban 4-5 kg bogyóból készítenek egy liter olajat).

SAVTARTALOM: 0,1º

ILLAT: semmihez sem hasonlítható frissesség; almás, meggyszáras és zöldparadicsomos illat vágott füves, zöldbanános jegyekkel, vaníliás és zöldfűszeres felhangokkal (évjáratonként változik).

ÍZ: az arbequinára jellemző diósság a Basilippo Gourmet-jában édes, zsenge tejes-diós ízben nyilvánul meg, keserűség nélkül, a végén enyhe csípősséggel (évjáratonként változik).

MIHEZ: sült almához, cukkinihez, zellerhez, sült céklához, sárgarépához, zöldbabhoz, zöldborsóhoz, édesköményhez, (nem édes) diós vagy mandulás tésztaszószokhoz, diós karakterű sajtokhoz, csirkéhez, halakhoz stb.

DÍJAK:

2011 Great Taste Awards, London, aranyérem

2011 TerraOlivo, Jeruzsálem, aranyérem

2011 Oil China, Shanghai, bronzérem

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg. Limitált kiadás, kézzel számozott palackok.