+386 123 45 69
mail@premiumcoding.com

***04.21-én szombaton munkanap van, ezért 10:00-13:00-ig és 14:00-18:00-ig tartunk nyitva.***

Kedves igaziolivások,
2018. április 2-től egy nem túl népszerű, de szükséges lépést kellett megtennünk, amit már így is régóta halogattunk és nagyon vonakodtunk tőle. A GLS csomagküldések díját eddig 16.000 Ft-os rendelések fölött mi álltuk, de már így sem igazán érte meg. Az utóbbi 7-8 év alatt lezajlott, nem egy esetben összesen 90-100%-os termelői áremelésekhez képest mi annak csak felét-kétharmadát emeltük, így nagy kieséseink lettek. Ez év április 1-től a csomagküldő cég is egységesen árat emel. Mivel továbbra is ugyanazt a minőséget és ugyanazt a szolgáltatást akarjuk adni (és fogjuk is), nem verhetjük át magunkat tovább. Ezért mostantól a csomagküldési díjat mi csak 20.000 Ft-ot meghaladó rendelés esetén tudjuk átvállalni. Ezen kívül semmi sem változik 🙂
Mi tudjuk, hogy a háttérkörülményekhez képest ez a legkorrektebb és legméltányosabb döntés, reméljük, hogy ezt Ti is így gondoljátok. Köszönjük a megértést.
Tóth Guszti és az igazioliva csapata

Artajo Manzanilla Cacerena 250 ml foto_KICSI

Artajo Manzanilla Cacereña 250 ml. Friss rügyek, friss füvek.

0 Reviews

1.500 Ft

Csúcsolaj kis kiszerelésben, kis háztartásba vagy ajándékba.

Tudnivalók

Artajo manzanilla KICSI

Amikor a Manzanilla Cacereña még csak félliteresben volt…

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok..

FAJTA: 100% Manzanilla Cacereña (vagy: Albareña, Alvellanilla, Cacereña, Costalera, Morillo, Perito, Turiel, illetve Asperilla, Blanca, Carrasqueño, de Agua, Hembra, Manzanil, Manzanilla, Negrillo, Redonda, Redondilla, Redondona, Azeitera, Azeitoneira, Negrinha). Ezt a fajtát Cáceres környékéről származtatják, tehát egy extremadurai fajtáról beszélünk, és én (Guszti) úgy vettem észre, hogy szerethető karakterét valóban a Badajoz-Madrid-Zaragoza tengelytől nyugatra adja ki igazán.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: itt jobban jönnek a háncsos, vizesebb lágyszárú gizgazok, mint az Artajo koroneikinél, mert az ennél tavaszibb, mindig parfümösebb, csikósabb, míg a manzanilla cacereña (persze értő kezek között) mindig mélyzöldebb aromájú és decensebb, elegáns, mondhatni nőies.

ÍZ: akácvirágos jegyek, pontosan azzal kellemes növényi kesernyével, ami az akácvirág szirmaiban is benne van, ráadásul a 17-es szüret nagyon lágy, elhanyagolható borsosságú olajokat hozott az Artajónak. És van itt kérem kiwi bőven, hámozott padlizsán, meg valami virágporosság. Kiemelkedően szép tétel, jövőre valószínűleg keményebb, élesebb, csípősebb lesz.

MIHEZ: madársalátára, édesköményre, cukkínire, tengeri halakhoz, carpacciókra, szarvasgombás ételekhez stb.

KISZERELÉS: 250 ml fémkanna