+386 123 45 69
mail@premiumcoding.com

***04.21-én szombaton munkanap van, ezért 10:00-13:00-ig és 14:00-18:00-ig tartunk nyitva.***

Kedves igaziolivások,
2018. április 2-től egy nem túl népszerű, de szükséges lépést kellett megtennünk, amit már így is régóta halogattunk és nagyon vonakodtunk tőle. A GLS csomagküldések díját eddig 16.000 Ft-os rendelések fölött mi álltuk, de már így sem igazán érte meg. Az utóbbi 7-8 év alatt lezajlott, nem egy esetben összesen 90-100%-os termelői áremelésekhez képest mi annak csak felét-kétharmadát emeltük, így nagy kieséseink lettek. Ez év április 1-től a csomagküldő cég is egységesen árat emel. Mivel továbbra is ugyanazt a minőséget és ugyanazt a szolgáltatást akarjuk adni (és fogjuk is), nem verhetjük át magunkat tovább. Ezért mostantól a csomagküldési díjat mi csak 20.000 Ft-ot meghaladó rendelés esetén tudjuk átvállalni. Ezen kívül semmi sem változik 🙂
Mi tudjuk, hogy a háttérkörülményekhez képest ez a legkorrektebb és legméltányosabb döntés, reméljük, hogy ezt Ti is így gondoljátok. Köszönjük a megértést.
Tóth Guszti és az igazioliva csapata

Artajo Koroneiki 250 ml foto_KICSI

Artajo Koroneiki 250 ml. Tavaszi zsongás.

0 Reviews

1.500 Ft

Csúcsolaj kis kiszerelésben, kis háztartásba vagy ajándékba.

Tudnivalók

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% koroneiki (vagy: Koroni, Kritikia, Ladolia, Lianolia, Psilolia, Vaciki… Guszti egyik személyes kedvence évek óta), görög, közelebbről peloponnészoszi eredetű, és Délkelet-Baszkföldön nagyon jó környezetre talált.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: na igen… a koroneiki ( ha nagyon jó kondíciókat kap, mint az Artajónál) csodákra képes, főleg illatban. Amellett, hogy természetesen az összes áprilisi-májusi zsenge füvet és virágot idézi, pluszban ott van az első zöldborsók pucolásakor terjengő, gyerekkort idéző világoszöld gőz (már akinek) és – nem vicc – tulipánosság, nárciszosság, jácintosság. Mint egy virágbolt belülről.

ÍZ: mit is várunk, illetve mit is lehetne írni róla az illat után? 🙂 Ha már vettünk szánkba olyan hosszú, kalászos fűféléket csak úgy szopogatni, amikkel szalmakalapos francia és olasz ifjak esetenként udvarolni szoktak egy kissé lankás réten, akkor már tudjuk is, mi az Artajo koroneikijének a fő jegye – mellette semmi kesernye és elég pasztell a borsosság. Csak fiatalság, május, napfény, sok virág és gyerekszerelem, meg ilyesmi. Tökéletesen romlatlan kamaszkor, meg lehet érte őrülni, és jövőre nem lesz ilyen, most kell nosztalgiázni.

MIHEZ: virágos karaktere miatt jól párosítható zöldborsóhoz, zöldbabhoz, sőt brokkolihoz, de még leveles spenóthoz és társaihoz is, tél végén pedig sütőtökhöz, sült céklához, sült zellerhez is. Ezen kívül extra jól működik halakkal, szárnyassal, almás, körtés, szárzelleres salátákban, zöld ereje miatt paradicsommal, sült paprikával, sajtokkal, és persze tunkoláshoz is. Nyárra már szelídül annyit, hogy olívaolaj-fagyihoz is meg lehet próbálni.

KISZERELÉS: 250 ml fémkanna