Szatyrom
Drop product in here
A kezdetektől elérhető ingyenes kóstolás jelenleg gazdasági okokból (ld. fent) szünetel. A gazdasági nehézségek és a szállítási díjak emelkedése miatt 2023.10.18-án kénytelenek voltunk megemelni az ingyenes csomagküldéshez szükséges rendelési összeg alsó határát 50.000.- forintra; alatta a házhoz szállítási díj 2.400.- maradt. Most érvényes csak igazán az “oszd meg és olajkodj”: fogjatok össze, és rendeljetek többen egy helyre! Vagy gyertek el a boltba. Köszönjük a megértést.
TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Ja és szokás mondani a szakmában, hogy az olívaolaj esetében a terroir nem annyira dominál, inkább a fajta. Hát nem tudom, lehet, hogy az én orrom túlszagló (G), de igenis van egy alapkarakter, ez pedig gyakran az éretlen törökmogyoró és valami kakaóvajasság, ami egy-két fajtájuknál nagyon kiugrik. De lehet a malom jellege is. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.
FAJTA: 100% arbosana (néha L´Arboc, Tarragona). Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozat esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.
SAVTARTALOM: 0,2º
ILLAT: az alap a búzafű, de a '18-as év valahogy összehozta a virágosságot, a paradicsomot, a zöld banánt és a körtét, azzal a nyers, tejesmogyorós háttérrel. Hú, nagyon komplex, nagyon profi, és nagyon kedvenc.
ÍZ: na és akkor, akik ismerték az arrónizt, azoknak azonnal ismerős lesz (most újra ismerhetik). Valami nyers, teljesen éretlen törökmogyoró, ugye ezzel lehetne egy-egy évben jellemezni az Artajo terroirját, ha beszélhetünk ilyesmiről. Tavaszi virágok belseje-pora, krémes, selymes, és a kesernye is inkább virágos, semmint füves. Csíp? Csíp-csíp… Alig. Telitalálat azoknak, akik hízelgően szelíd, virágos tételre vágynak. Rokonkodik a manzanillával, talán annál nőiesebb és kerekebb. Azt hiszem idén Bori egyik befutója : )
MIHEZ: szelíd-középerős, virágos-füves karaktere miatt elég széleskörűen felhasználható: tésztákhoz, szelíd ízű zöldségekhez (zöldborsó, zöldbab, cukkini), római salátához, friss sajtokhoz, gyümölccsel készült kevert salátákhoz stb. stb.
KISZERELÉS: 1 l sötétített PET