Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  Arbosana (néha  L´Arboc, Tarragona) és Changlot real (ismerik még Changlot, Chancló, Changló,Changló Real, Changlotera, Racimal, Ramillete, Racimilla, Zarcillero, Carlón, Carlona, Racimosa, Dulce) házasítás. Hát ez elég érdekes, tekintve, hogy az Artajónál általában külön tételként szokott megjelenni a két fajta, de a ’17-es lágy év olyan közeli jegyeket adott, hogy könnyen összehoztak belőle egy príma blendet. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozat (vagyis jelen esetben a Changlot real és Arbosana házasítás) esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: az alap a sarjadó búzafű, abszolút emlékeztet a szortimentből a koroneikire és a manzanilla cacereñára, ám sokkal visszafogottabb és enyhébb, és itt is simán jön a tavasz.

ÍZ: na és akkor, akik ismerték az arrónizt, azoknak azonnal ismerős lesz. Valami nyers, tejes, teljesen éretlen törökmogyoró, ezzel lehetne egy-egy évben jellemezni az Artajo terroirját, ha beszélhetünk ilyesmiről. Semmi kesernye, jelentéktelen borsosság, viszont üde, de nagyon félénken. Telitalálat azoknak, akik hízelgően szelíd, de növényi/virágos tételre vágynak.

MIHEZ: szelíd-középerős, virágos-füves karaktere miatt elég széleskörűen felhasználható: tésztákhoz, szelíd ízű zöldségekhez (zöldborsó, zöldbab, cukkini), római salátához, friss sajtokhoz, gyümölccsel készült kevert salátákhoz stb. stb.

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET