Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Délkelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Ja és szokás mondani a szakmában, hogy az olívaolaj esetében a terroir nem annyira dominál, inkább a fajta. Hát nem tudom, lehet, hogy az én orrom túlszagló (G), de igenis van egy alapkarakter, ez pedig gyakran az éretlen törökmogyoró és valami kakaóvajasság, ami egy-két fajtájuknál nagyon kiugrik. De lehet a malom jellege is. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA:  100% arbosana (néha  L´Arboc, Tarragona). Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. Az Artajo 8-as sorozat (vagyis jelen esetben a Changlot real és Arbosana házasítás) esetében egy liter olajhoz nyolc kiló bogyó szükséges.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: kakaóvaj! Kávéval…

ÍZ: erőteljes, intenzíven zöld íz teljesen egyedülálló, kakaós-kávés, tejcsokoládás, pirított mogyorós jegyekkel, de ez olyasmi, ami tényleg nem leírható.

MIHEZ: karakteres ízű zöldségekhez, gyökérzöldségekhez, vadhúshoz, érlelt sajtokhoz, nem édes diós vagy mogyorós szósszal készült tésztákhoz, diós-zöldséges-húsos ragukra, sőt az utóbbi időben oly divatos  vaníliafagyi-olívaolaj-tengeri só kombóhoz hasonlóan akár magas kakaótartalmú csokoládéfagylalt tetejére, pár szem tengeri sóval (ha van, fekete olajbogyós ízesített sóval).

KISZERELÉS: 1 l sötétített PET