Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: Az Aroden családi vállalkozás; a család ősei a XVI. század óta foglalkoznak olívaolaj-termeléssel a Sierras de la Subbetica Természetvédelmi Területen, amely a Priego de Cordoba eredetvédelmi körzetben fekszik. A térségben a klíma, a domborzat, a talajösszetétel és az időjárás egyedi kombinációja ad utánozhatatlan karaktert az itt termesztett picudo és hojiblanca fáknak, amelyeknek olaja alapvetően eltér ugyanezen fajták más terroiron termett olajától. A legtöbb fájuk 700 m tengerszint feletti magasságon terem, de 1000 méteren is vannak ültetvényeik. Számos fájuk 200 évnél is idősebb. A szüretelést korán: október utolsó hete és november eleje között végzik. A bogyókat válogatják, és a fáról való leválasztást követően 2 (azaz két) órán belül sajtolják.

FAJTA: 100% hojiblanca

SAVTARTALOM:  0,2º

ILLAT: jó, jó, persze vágott fű, de azon túl: zöldparadicsom, zöld banán, nagyon kevés zöldalma

ÍZ: annyira korai szüret, hogy az hojiblanca puha, vajas-gyümölcsös karaktere hiányzik, viszont valahol mégiscsak megmutatkozik: egy, csak nagyon kevés olajban kiérezhető jegyben: a tojássárgájával készült sodók vagy a jól elkészített lágy tojás sárgájának bársonyosságában. Egyébként pedig minden jön belőle, a Mezquita, a flamenco, a Guadalquivir. Ízében, illatában abszolút hozza a trendnek megfelelő extra korai szüretek legtöbb alapvető jellegzetességét; minden karakterjegye gyorsan érkezik: a növényi kesernyeután hirtelen támad és sokáig megmarad a tormás csípősség.

MIHEZ: ami elbírja! Mint az extrém erős olajokat általában, ezt is vagy nagyon szelíd sajtokhoz javasoljuk (friss zöldfűszerrel, friss citromlével), vagy aki bírja az erőset, annak kenyérrel tunkolni, és persze mindenhez, ahol a könyörtelenül zöld ízekre szükség lehet: tésztához, paradicsomos salátákhoz stb. stb.

DÍJAK: Flos Olei 2015: a legjobb olaj intenzív gyümölcsösség DOP kategóriában

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg