NAGYON KÖZÉRDEKŰ! A fagyok beálltától tavaszig péntekenként nem adunk fel csomagot, nehogy a GLS raktárában megfagyjon. A beérkező rendeléseket természetesen fogadjuk és feldolgozzuk, de csak hétfőn adjuk fel. Megértéseteket köszönjük!
Ez alól kivétel december 13-a péntek, mivel másnap munkanap lesz, ezért a GLS szombaton is kézbesít.

NYITVATARTÁS: December 7-én és 14-én szombaton 10-18 óra között, december 15-én ezüstvasárnap, 22-én aranyvasárnap és 23-án hétfőn 10-18 óra között.

CSOMAGFELADÁS: Csomagot utoljára december 20-án adunk fel, ami 23-án érkezik. Ezúttal – a karácsonyi későkre gondolva – nem vesszük figyelembe az időjárást, tehát ha fagyni fog, akkor fagyni fog 🙂  Lényeg, hogy időben ott legyen! Hajrá, Guszti

Aroden Cladium Hojiblanca 0,5 l. Magas cé.

Kategóriák: ,

 

Extrém erős olaj izgalmas, csupazöld jegyekkel, növényi kesernyével, tormás csípősséggel. Flos Olei 2018: 98/99 pont. 100% hojiblanca, 2% savtartalom. 0,5 l sötétített üveg.

Elfogyott

3.900 Ft

7.800.- / l

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: az Aroden úgy prezentálja magát, hogy ők nem az üzletről szólnak, ők egy család. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a felmenők a XVI. század óta foglalkoznak olívaolaj-termeléssel, meg hogy az ültetvények a Sierras de la Subbetica Természetvédelmi Területen fekszenek (D.O.P. Priego de Córdoba körzetben), illetve, hogy Luis Torrestől 10 perc alatt többet tanultam a szakmáról, mint mindenkitől 10 év alatt, szóval akkor egy nagyon elhivatott és hiperkorrekt termelő képe rajzolódik ki. Persze segíti a helyzetet, hogy a Priego de Córdoba területét körbeölelő hegyek között egészen speciális a klíma, kifejezetten zöldebb és dúsabb a vegetáció, ami a jelentősen több, és jobban eloszló csapadéknak köszönhető. A klíma, a domborzat és a talajösszetétel együttesen ad olyan jellegzetes karaktert az itteni olívaolajnak, hogy nem csodálkozhatunk a védett eredetmegjelölésen, illetve azt se felejtsük el, hogy a „falu” másik végén egy olyan termelő döcögteti malmait, amelyik évek óta sorozatban ostromolja a világbajnoki címet, ez pedig a Venta del Barón termelője. Ám a méreteiben és álmaiban is sokkal kisebb Aroden is ott mozog a bajnokok élbolyában. Itt a picualon és az hojiblancán kívül a helyi autochton, de elég hisztis és kényes fajta, a picudo a nagy szám. A legtöbb fa 700 m tengerszint feletti magasságon terem, de 1000 méteren is vannak ültetvényeik. Számos fájuk 200 évnél is idősebb. A szüret általában november végéig lezajlik, csak egészen szokatlan időjárású években csúszik át egy része decemberre. Elég gyorsak: a válogatott bogyókból a malomba kerülést követően 2 órán belül olaj lesz.

FAJTA: 100% hojiblanca

SAVTARTALOM:  0,2º

ILLAT: jó, jó, persze vágott fű, de azon túl: zöldparadicsom, zöld banán, nagyon kevés zöldalma

ÍZ: annyira korai szüret, hogy az hojiblanca puha, vajas-gyümölcsös karaktere hiányzik, viszont valahol mégiscsak megmutatkozik: egy, csak nagyon kevés olajban kiérezhető jegyben: a tojássárgájával készült sodók vagy a jól elkészített lágy tojás sárgájának bársonyosságában. Egyébként pedig minden jön belőle, a Mezquita, a flamenco, a Guadalquivir. Ízében, illatában abszolút hozza a trendnek megfelelő extra korai szüretek legtöbb alapvető jellegzetességét; minden karakterjegye gyorsan érkezik: a növényi kesernye után hirtelen támad és sokáig megmarad a tormás csípősség.

MIHEZ: ami elbírja! Mint az extrém erős olajokat általában, ezt is vagy nagyon szelíd sajtokhoz javasoljuk (friss zöldfűszerrel, friss citromlével), vagy aki bírja az erőset, annak kenyérrel tunkolni, és persze mindenhez, ahol a könyörtelenül zöld ízekre szükség lehet: tésztához, paradicsomos salátákhoz stb. stb.

DÍJAK: Flos Olei 2018: 98/99 pont

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg

Leírás

TERMŐHELY, TERMELŐ: az Aroden úgy prezentálja magát, hogy ők nem az üzletről szólnak, ők egy család. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a felmenők a XVI. század óta foglalkoznak olívaolaj-termeléssel, meg hogy az ültetvények a Sierras de la Subbetica Természetvédelmi Területen fekszenek (D.O.P. Priego de Córdoba körzetben), illetve, hogy Luis Torrestől 10 perc alatt többet tanultam a szakmáról, mint mindenkitől 10 év alatt, szóval akkor egy nagyon elhivatott és hiperkorrekt termelő képe rajzolódik ki. Persze segíti a helyzetet, hogy a Priego de Córdoba területét körbeölelő hegyek között egészen speciális a klíma, kifejezetten zöldebb és dúsabb a vegetáció, ami a jelentősen több, és jobban eloszló csapadéknak köszönhető. A klíma, a domborzat és a talajösszetétel együttesen ad olyan jellegzetes karaktert az itteni olívaolajnak, hogy nem csodálkozhatunk a védett eredetmegjelölésen, illetve azt se felejtsük el, hogy a „falu” másik végén egy olyan termelő döcögteti malmait, amelyik évek óta sorozatban ostromolja a világbajnoki címet, ez pedig a Venta del Barón termelője. Ám a méreteiben és álmaiban is sokkal kisebb Aroden is ott mozog a bajnokok élbolyában. Itt a picualon és az hojiblancán kívül a helyi autochton, de elég hisztis és kényes fajta, a picudo a nagy szám. A legtöbb fa 700 m tengerszint feletti magasságon terem, de 1000 méteren is vannak ültetvényeik. Számos fájuk 200 évnél is idősebb. A szüret általában november végéig lezajlik, csak egészen szokatlan időjárású években csúszik át egy része decemberre. Elég gyorsak: a válogatott bogyókból a malomba kerülést követően 2 órán belül olaj lesz.

FAJTA: 100% hojiblanca

SAVTARTALOM:  0,2º

ILLAT: jó, jó, persze vágott fű, de azon túl: zöldparadicsom, zöld banán, nagyon kevés zöldalma

ÍZ: annyira korai szüret, hogy az hojiblanca puha, vajas-gyümölcsös karaktere hiányzik, viszont valahol mégiscsak megmutatkozik: egy, csak nagyon kevés olajban kiérezhető jegyben: a tojássárgájával készült sodók vagy a jól elkészített lágy tojás sárgájának bársonyosságában. Egyébként pedig minden jön belőle, a Mezquita, a flamenco, a Guadalquivir. Ízében, illatában abszolút hozza a trendnek megfelelő extra korai szüretek legtöbb alapvető jellegzetességét; minden karakterjegye gyorsan érkezik: a növényi kesernye után hirtelen támad és sokáig megmarad a tormás csípősség.

MIHEZ: ami elbírja! Mint az extrém erős olajokat általában, ezt is vagy nagyon szelíd sajtokhoz javasoljuk (friss zöldfűszerrel, friss citromlével), vagy aki bírja az erőset, annak kenyérrel tunkolni, és persze mindenhez, ahol a könyörtelenül zöld ízekre szükség lehet: tésztához, paradicsomos salátákhoz stb. stb.

DÍJAK: Flos Olei 2018: 98/99 pont

KISZERELÉS: 0,5 l sötétített üveg