NAGYON KÖZÉRDEKŰ! A fagyok beálltától tavaszig péntekenként nem adunk fel csomagot, nehogy a GLS raktárában megfagyjon. A beérkező rendeléseket természetesen fogadjuk és feldolgozzuk, de csak hétfőn adjuk fel. Megértéseteket köszönjük!
Ez alól kivétel december 13-a péntek, mivel másnap munkanap lesz, ezért a GLS szombaton is kézbesít.

NYITVATARTÁS: December 7-én és 14-én szombaton 10-18 óra között, december 15-én ezüstvasárnap, 22-én aranyvasárnap és 23-án hétfőn 10-18 óra között.

CSOMAGFELADÁS: Csomagot utoljára december 20-án adunk fel, ami 23-án érkezik. Ezúttal – a karácsonyi későkre gondolva – nem vesszük figyelembe az időjárást, tehát ha fagyni fog, akkor fagyni fog 🙂  Lényeg, hogy időben ott legyen! Hajrá, Guszti

Artajo Arbequina 6 (RÉGI NEVÉN: MADURO) 1 l PET. Navarrai nyárutó.

Kategóriák: ,

 

Szelíd, szalmás füvesség, almás-édesmandulás jegyek. 100% arbequina, 0,2º savtartalom. 1 l sötétített PET. Ebben az évben szakmai okok miatt ezt az olajat nem tartjuk, viszont helyette ugyanaz a minőség ugyanazon az áron: La Masrojana Arbequina 1 l.

Elfogyott

3.400 Ft

3.400.- / l

Leírás

Ebben az évben szakmai okok miatt ezt az olajat nem tartjuk, viszont helyette ugyanaz a minőség ugyanazon az áron: La Masrojana Arbequina 1 l

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Régi nevén: Maduro. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. A régi Maduro (vagyis az érettebben szedett, szelídebb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olajhoz hat kiló bogyó szükséges. Ez még úgy is nagyon jó, hogy elvileg érettebb arbequinából készül, összevetve a kommersz olajok 3-4 kg/l számával.

DÍJAK: itt lehet az Artajo díjai között böngészni.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: az arbequinára jellemző almásság az érettség miatt visszafogottabb, van ott valami édesebb dió, a friss fű illata pedig határozottan csillapodottabb.

ÍZ: egyszerűen behízelgő azzal az édesmandulás, kicsit dióhártyás és éppen hogy salátás jellegével. És annyira lágy, hogy nem csíp és csöppet sem keserű – legjobb párhuzama a Valle de Ricote arbequinája. Puha, mint egy vasárnap délutáni plüsspléd : )

MIHEZ: mivel kifejezetten a lágy olajokhoz soroljuk, a házi majonéztől kezdve minden olyan ízhez jól passzol, ami nem túl domináns, de frutado változatához hasonlóan is használhatjuk.

Leírás

Ebben az évben szakmai okok miatt ezt az olajat nem tartjuk, viszont helyette ugyanaz a minőség ugyanazon az áron: La Masrojana Arbequina 1 l

TERMŐHELY, TERMELŐ: Aceites Artajo, Tudela-Fontellas, Navarra, Spanyolország. Miközben az 1780-as évek elején Spanyolország a perui indiánok utolsó nagy felkelését veri le, illetve az abszolutizmus kiépülésével Európa potmétere némileg elmozdul, a navarrai Tudelában egy család hivatalosan is bor- és olívaolaj-termelésre adja a fejét. Aztán elrepül kétszáz év, Maria Dolores Artajo és Fransisco Urzaiz korszerűsíti a régi malmot és átveszik a régi birtokot. Több ezer fát telepítenek az eddigi nem kevés mellé, így mára pontosan egy tucat fajta kb. 200.000 fájával bíbelődnek. A nagyobb számok törvénye évről évre ki is hozza nekik a csúcsot, a szakma (és szerény jómagam : )) megítélése szerint szépen lassan, de biztosan lépdelnek felfelé. Az ültetvények az Ebro mentén sorakoznak Fontellas környékén, így mondjuk ne csodálkozzunk, hogy a szüret és az olajkinyerés között kb. 2 óra telik el – ez valóban az előírt 24 órán belül történik. Külön említésre méltó, hogy fantasztikus dolgokat hoznak ki a koroneikiből, ami ugye egy görög fajta (nagyon jó neki ez a Navarra), illetve hogy kiválóan felmérve Dél-kelet-Navarra viszonyait, folyamatosan fel tudnak mutatni 4-5 kiváló tételt, mert minden évben más-más fajta ugrik ki a tizenkettőből. Eddig évente a manzanilla és a koroneiki látszik hosszú távon biztos befutónak – hozzáteszem, hogy ezek fiatal fák nagy vitalitással, és ugye a bakfisok még bírják az éjszakázást, meg a tempót… Literesbe palackoztatjuk, így kb. 35-40%-kal olcsóbb, mint fél literes üvegben. Régóta profik, régóta kedvenceink, régóta baszkok.

FAJTA: 100% arbequina. Régi nevén: Maduro. Az újradizájnolt Artajo olajok nevében a számjegy azt tükrözi, hány kiló olajbogyóból készült az adott egy liter olívaolaj. A régi Maduro (vagyis az érettebben szedett, szelídebb ízű alap arbequinájuk) esetében egy liter olajhoz hat kiló bogyó szükséges. Ez még úgy is nagyon jó, hogy elvileg érettebb arbequinából készül, összevetve a kommersz olajok 3-4 kg/l számával.

DÍJAK: itt lehet az Artajo díjai között böngészni.

SAVTARTALOM: 0,2º

ILLAT: az arbequinára jellemző almásság az érettség miatt visszafogottabb, van ott valami édesebb dió, a friss fű illata pedig határozottan csillapodottabb.

ÍZ: egyszerűen behízelgő azzal az édesmandulás, kicsit dióhártyás és éppen hogy salátás jellegével. És annyira lágy, hogy nem csíp és csöppet sem keserű – legjobb párhuzama a Valle de Ricote arbequinája. Puha, mint egy vasárnap délutáni plüsspléd : )

MIHEZ: mivel kifejezetten a lágy olajokhoz soroljuk, a házi majonéztől kezdve minden olyan ízhez jól passzol, ami nem túl domináns, de frutado változatához hasonlóan is használhatjuk.